
Δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής της Ζαπορίζια με τη Ρωσία ενδέχεται να διεξαχθεί στις αρχές του φθινοπώρου, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο εγκατεστημένο στην περιοχή αυτή της νότιας Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
Η ανακοίνωση του επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης στη Ζαπορίζια, Γιεβγκένι Μπαλίτσκι, σηματοδοτεί ένα περαιτέρω βήμα προς τον εκρωσισμό των περιοχών της Ουκρανίας τις οποίες η Μόσχα έχει καταλάβει με τη βία και στις οποίες ενθαρρύνει τους κατοίκους να ζητήσουν ρωσικά διαβατήρια.
- Διαβάστε επίσης: Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα που διευκολύνει την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές
«Υπό διαμόρφωση οι μηχανισμοί»
«Οι μηχανισμοί (διεξαγωγής δημοψηφίσματος-σ.σ) βρίσκονται υπό διαμόρφωση. Το δημοψήφισμα θα καθορίσει τι θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής Ζαπορίζια και πώς θέλουν να ζήσουν» δήλωσε.
Το πρακτορείο Ria Novosti επικαλείται έναν άλλο αξιωματούχο ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Η κατάσταση στο πεδίο
Η Ρωσία και οι εντολοδόχοι της έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Ζαπορίζια κατά μήκος της νότιας ακτής της Ουκρανίας, αλλά ο στρατός της Ουκρανίας εξακολουθεί να ελέγχει το βόρειο τμήμα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου αστικού κέντρου, όπου κατοικεί πάνω από το ήμισυ του προπολεμικού πληθυσμού της περιοχής.
- Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Από βδομάδα η υπογραφή της συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία
Η Ζαπορίζια εκτείνεται πίσω από την περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας όπου η Ρωσία ισχυρίζεται ότι πολεμάει για να στηρίξει τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αποσχισθείσες οντότητες που τις έχουν αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία, η Συρία και η Βόρεια Κορέα.
Και στη Χερσώνα
Οι εντολοδόχοι της Ρωσίας στην Χερσώνα, μια άλλη περιοχή που βρίσκεται υπό κατοχή βόρεια της Κριμαίας, σχεδιάζουν επίσης την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της με την Ρωσία, αργότερα εντός του έτους.
Το Κρεμλίνο λέει ότι η ψηφοφορία είναι ζήτημα των αξιωματούχων των περιφερειών αυτών και δεν σχολίασε την προοπτική της ένταξης τον οντοτήτων αυτών στην Ρωσία.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Βρετανία είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να αποχωρήσουν από τις περιοχές αυτές στην νότια ακτή της Ουκρανίας τις οποίες ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων