
Την πρόθεση της Macquarie να επενδύσει 12 έως 15 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας εκφράζουν στελέχη εταιρειών που ανήκουν στο μεγάλο fund της Αυστραλίας.
Ήδη η Cero Generation εταιρεία ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και θυγατρική της Green Investment Group που υπάγεται στον όμιλο Macquarie ανακοίνωσε χθες επίσημα την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 Μεγαβάτ στην Ελλάδα. Πρόκειται για το Project Delfini το οποίο υλοποιείται στην Προσοτσάνη Δράμας και σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Cero θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο.
Διαβάστε επίσης: Cero: Ξεκίνησε το φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας
Τα PPAs
Η καινοτομία του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού, σύμφωνα με τη Marta Martinez Queimadelos ανοίγει επίσης μία νέα αγορά στη χώρα μας αυτή των PPAs (Ιδιωτικών Συμφωνητικών Παραγόμενης Ενέργειας). Πρόκειται για το πρώτο ιδιωτικό PPA, δεκαετούς διάρκειας, στη ελληνική αγορά ενέργειας και αντισυμβαλλόμενος της Cero είναι η μεγάλη ελβετική εταιρεία ενέργειας Axpo. Με τα PPAs επιτυγχάνονται χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, για μακροχρόνιο διάστημα η οποία παράγεται από ΑΠΕ.
Διαβάστε επίσης: Macquarie: Ποδαρικό και στις ελληνικές ΑΠΕ
Η Cero, έχει πλάνα για ανάπτυξη έργων 3 Γιγαβάτ, ενώ στην Ευρώπη διαθέτει χαρτοφυλάκιο 8,9 Γιγαβάτ. Οι πληροφορίες λένε πως η θυγατρική της Macquarie έχει ήδη έτοιμα προς κατασκευή από το 2023 φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1 Γιγαβάτ, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία προς το τέλος του 2024 με αρχές του 2025. Αξίζει να τονιστεί πως τα προαναφερόμενα φωτοβολταϊκά της θυγατρικής της Macquarie ήδη έχουν κλειδωμένα PPAs, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τόσο με εταιρείες της χώρας μας όσο και με επιχειρήσεις εκτός συνόρων.
Τομείς ενδιαφέροντος
Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης όπου παραβρέθηκαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, στελέχη του fund υπογράμμισαν πως στα πλάνα του είναι οι επενδύσεις 12 με 15 δις. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Πρόκειται για τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι υποδομές και η ενέργεια. Τα ίδια στελέχη επιβεβαίωναν το ενδιαφέρον τους για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διευκρινίζοντας όμως πως συνήθως σε τέτοιες επενδύσεις οι διαδικασίες για τη λήψη της απόφασης απαιτούν έξι έως οκτώ μήνες, χωρίς να είναι βέβαιο και το πρόσημο της.
Σημειώνεται ότι η Macquarie ήδη κατέχει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και διεκδικεί την Αττική Οδό και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.
Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, τόσο η διευθύνουσα σύμβουλος της Cero όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Axpo Domenico De Luca εξήραν τις πολιτικές της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση και τους δεσμευτικούς στόχους που έχει αναλάβει για τη διείσδυση των ΑΠΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που κατασκευάζουν το φωτοβολταϊκό της Δράμας η αντιπρόεδρος της Amaresco Britta Maclntosh και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sunel Group Κωνσταντίνος Ζυγούρας.


Latest News

Με δέλεαρ άτοκα δάνεια, η Tesla... σπρώχνει το Model Y στην Κίνα
Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ιλον Μασκ, Τesla, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των οχημάτων της στην Κίνα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Δύο ταχυφορτιστές εγκατέστησε ο ΗΡΩΝ στην Νέα Οδό
Οι εγκατεστημένοι ταχυφορτιστές είναι ήδη διαθέσιμοι μέσω της εφαρμογής ΗΡΩΝ Pulse
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
![BYD: Ποιος είναι ο Γουάνγκ Τσουανφού που χτίζει τα όνειρα της Κίνας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_BYD_Ceo_CHUANFU-600x352.png)
Γουάνγκ Τσουανφού: Χτίζει τα Όνειρα της Κίνας με την BYD [γράφημα]
Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD του Γουάνγκ Τσουανφού ανακοίνωσε πωλήσεις για όλο το 2024 που ξεπέρασαν αυτές της Tesla

Καμπανάκι IRENA για τις ΑΠΕ - Δεν είναι αρκετές, παρά την αύξηση ρεκόρ το 2024
To συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τις αύξησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προέρχεται από ηλιακά και αιολικά έργα

Η σουηδική Vattenfall θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία
Το ένα απο τα δύο πάρκα που θα κατασκευάσει στη Βόρεια Θάλασσα η σουηδική Vattenfall θα είναι δυναμικότητας 980 MW