Σε ανοδική τροχιά έχουν εισέλθει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, με την ενεργειακή κρίση να λειτουργεί ως καταλύτης προς αυτή την κατεύθυνση.
Πλέον, η αύξηση του διατραπεζικού κόστους χρηματοδότησης δεν επιτρέπει στα πιστωτικά ιδρύματα να τα διατηρήσουν στα ελκυστικά επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί από το 2018 και ύστερα.
Οι κινήσεις των ελληνικών τραπεζών
Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει το τελευταίο τρίμηνο σε σημαντικές αναπροσαρμογές στην επιτοκιακή τους πολιτική. Πρόκειται για κινήσεις που αναμένεται να συνεχιστούν στον βαθμό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρέμβει το επόμενο διάστημα στα επιτόκιά της για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.
Προσώρας, παρεμβάσεις έχουν γίνει στα σταθερά επιτόκια, τα οποία έχουν αυξηθεί έως και 40 μονάδες βάσης. Τα προϊόντα αυτά αφορούν εκείνους οι οποίοι θέλουν σήμερα να λάβουν χρηματοδότηση για την απόκτηση ή ανέγερση κατοικίας.
Παρότι τα κόστη παραμένουν λογικά, όσοι δεν πρόλαβαν να πάρουν στεγαστικό δάνειο τους πρώτους μήνες του 2022 θα αναγκαστούν τώρα να πληρώσουν ένα «καπέλο».
Διαβάστε ακόμα: Εκτός στόχων έως και 10% η παραγωγή δανείων το 2022
Ειδικότερα, το σταθερό επιτόκιο δεκαετίας από τη ζώνη του 3% βρίσκεται πλέον σε επίπεδα γύρω από το 3,40%-3,50%, στη 15ετία έχει αυξηθεί από 3,3% στο 3,7%-3,8%, ενώ για μεγαλύτερες διάρκειες φτάνει ακόμα και το 4,4%.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε χορηγήσεις με περίοδο εξόφλησης 20 ετών η μηνιαία δόση να αυξάνεται σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα:
- Κατά 10-20 ευρώ για δάνειο 100.000 ευρώ
- Κατά 20-40 ευρώ για δάνειο 200.000 ευρώ
- Κατά 40-60 ευρώ για δάνειο 300.000 ευρώ
Τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξουν νέες αυξήσεις εάν οι συνθήκες στις αγορές το επιβάλουν. Οπως λένε χαρακτηριστικά, το κόστος θα έπρεπε να είχε πάρει την ανιούσα ήδη από τις αρχές του έτους, αλλά οι αναγκαίες αλλαγές καθυστέρησαν για να μη διαταραχθεί η ζήτηση.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν όσους έχουν ήδη λάβει δάνειο και έχουν κλειδώσει το επιτόκιό τους, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι καταβολές τους δεν επηρεάζονται καθόλου.
Οι δείκτες EURIBOR
Στον αντίποδα όμως, όσοι αποπληρώνουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα δουν εκτός απροόπτου τους επόμενους μήνες τις πρώτες αυξήσεις στις δόσεις τους, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των διατραπεζικών δεικτών EURIBOR.
Για παράδειγμα το EURIBOR 3 μηνών, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, από το -0,55% την Πρωτοχρονιά βρίσκεται πλέον μία ανάσα από το 0% και σύντομα αναμένεται να περάσει σε θετικό έδαφος. Οταν αυτό συμβεί, θα αναπροσαρμοστούν οι μηνιαίες δόσεις που καταβάλλουν.
Διαβάστε ακόμα: Σε καραντίνα «πορτοκαλί» δάνεια άνω των 10 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και το 1,50% το 2023, ανάλογα πάντα με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά και με την αβεβαιότητα στις αγορές λόγω της εν εξελίξει κρίσης.
Έτσι, σε ένα δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο σήμερα 2,75% (EURIBOR 3 μηνών + περιθώριο 2,75%) το ετησιοποιημένο κόστος μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 4%. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ανά 100.000 ευρώ δανείου διάρκειας 20 ετών, η μηνιαία δόση θα αυξηθεί από τα 540 ευρώ σήμερα στα 620 ευρώ. Υψηλότερα δηλαδή κατά 80 ευρώ.
Η ζήτηση
Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί έντονα τις τραπεζικές διοικήσεις, καθώς μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά προς δύο κατευθύνσεις.
Πρώτον, να μειωθεί η ζήτηση για νέες χορηγήσεις, επηρεάζοντας αρνητικά τα καθαρά έσοδα από τόκους.
Διαβάστε ακόμα: Το καλό και κακό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες
Δεύτερον, κάποια νοικοκυριά να μην μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες δόσεις, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία υψηλού πληθωρισμού και περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος.
Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου
Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 21 Ιουλίου είναι στραμμένα τα βλέμματα των αγορών, οπότε και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να δώσει σήμα για την αύξηση των επιτοκίων.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν πιο περιοριστική νομισματική πολιτική σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον πολύ υψηλό πληθωρισμό που έχει φτάσει στα ύψη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Στην Ευρώπη η ΕΚΤ προσπαθεί να βρει τώρα τη χρυσή τομή μεταξύ αύξησης των επιτοκίων και προστασίας της οικονομίας ακόμη και από πιθανή ύφεση.
Latest News
Στον Άρειο Πάγο ο Κυρανάκης - Μηνυτήρια αναφορά για απάτη στις κτηματογραφήσεις
Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς
Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό
Νέο ράλι στα ενοίκια και το 2025 - Τι εκτιμάει η αγορά [πίνακες]
Η έλλειψη προσφοράς και οι αυξήσεις τιμών καθιστούν τα ακίνητα με υψηλά ενοίκια δυσεύρετα
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου
Χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων στις μεταβιβάσεις ακινήτων – Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Στα 342 εκατ. ευρώ οι φόροι από αγοραπωλησίες για ακίνητα το 9μηνο – Πάνω από 33.100 ακίνητα αξίας 3 δις ευρώ άλλαξαν χέρια φέτος
Τα απλήρωτα κοινόχρηστα «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις ακινήτων
Σκέψεις για «μπλόκο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων χρωστούν κοινόχρηστα, πέφτουν στο τραπέζι
Στον «πυρετό» του real estate η Εκκλησία της Ελλάδος
Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον της Εκκλησίας για ακίνητα όπου υλοποιούνται projects εκατομμυρίων ευρώ
«Βόμβα» για το εμπόριο τα ενοίκια – Οι ιδιοκτήτες ζητούν διπλάσιες τιμές [γραφήματα]
Για εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια μιλούν οι έμποροι – Φόβοι ότι οι πολυεθνικές θα μονοπωλήσουν τους δημοφιλείς δρόμους