![Υπερταμείο: Η Ελλάδα στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες σε θέματα στρατηγικής βιωσιμότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/esg_14.png)
Στη λίστα των χωρών με την ταχύτερη ανάπτυξη ως προς την ορθότερη διαχείριση κρατικών κεφαλαίων με κριτήρια ESG (περιβάλλον, κοινωνία και εταιρική διακυβέρνηση) συγκαταλέγεται, για πρώτη φορά, η Ελλάδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, οι επιδόσεις της Ελλάδας οφείλονται στην ανταπόκριση που επέδειξε το Υπερταμείο, να υιοθετήσει κριτήρια βιωσιμότητας στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.
Στην 28η θέση
Ειδικότερα, η Ελλάδα, κατέλαβε την 28η θέση και GSR Rating 60%, ανάμεσα σε 100 χώρες που συμμετέχουν στον Πίνακα Αποτελεσμάτων – Scoreboard GSR 2022, ο οποίος αξιολογεί την πρόοδο της Διακυβέρνησης, της Βιωσιμότητας και της Ανθεκτικότητας (Governance, Sustainability & Resilience of State-Owned Investors) των Δημόσιων Επενδυτικών Ταμείων και Δημόσιων Συνταξιοδοτικών Ταμείων ανά τον κόσμο.
«Η αναγνώριση της Ελλάδας καταδεικνύει τον ρόλο του Υπερταμείου στην ορθή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Από το 2021 το Υπερταμείο αποτελεί ενεργό μέλος του ΟPSWF (One Planet Sovereign Wealth Funds), όπου, από κοινού με άλλα κορυφαία παγκόσμια Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία, στοχεύουν στην επιτάχυνση της μετάβασης σε μία βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Παράλληλα, επιβραβεύει τη συνεχή εξέλιξη του Υπερταμείου στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η μέτρηση
«Ο Πίνακας Μετρήσεων – Scoreboard GSR αποτελεί ένα ‘’βαρόμετρο’’ που αξιολογεί τις βέλτιστες πρακτικές, με κριτήρια αυστηρά και αμερόληπτα. Από τη φετινή αξιολόγηση, προέκυψε ότι οι κυρίαρχοι επενδυτές καταβάλλουν προσπάθεια να γίνουν πιο διαφανείς και βιώσιμοι, ωστόσο, η ανθεκτικότητα εξακολουθεί να είναι μια εξελισσόμενη έννοια που θα δοκιμαστεί ξανά, υπό το τρέχον οικονομικό περιβάλλον», σημειώνεται ακόμα.
«To, δε, ποσοστό 60% προκύπτει από τη συσχέτιση του GSR σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ άλλων παραμέτρων και με την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας για το δημόσιο χρέος, όπως μετρήθηκε από τους οργανισμούς Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch Ratings, οι οποίοι βαθμολόγησαν αλφαριθμητικά την Ελλάδα με ΒΒ/ΒΑ2, (σε εύρος βαθμολογίας από D ως AAA). Η αξιολόγηση αυτή από τους τρεις κορυφαίους παρόχους διαφανών και ανεξάρτητων αξιολογήσεων στις αγορές κεφαλαίων και εμπορευμάτων παγκοσμίως, ισοδυναμεί με μια εξαιρετικής βαρύτητας αναγνώριση για την προσέλκυση υποψήφιων επενδυτών στη χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπερταμείου.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241-600x352.png)
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
![Ταμείο Μικροπιστώσεων: 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tameio-mikropistoseon-600x400.jpg)
Παρουσιάστηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων - 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας
![Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/theodorikakos-papadimas-600x410.jpg)
Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο κτιρίων του ΙΙΒΕΑΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
![Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση του κόστους των υπερωριών προαναγγέλλει η κυβέρνηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/kerame-600x400.jpg)
Έρχονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες – Το σχέδιο
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε για τις ασφαλιστικές εισφορές τη μείωση τους μετά την άνοδο των δηλωμένων υπερωριών
![Εθνική Τράπεζα: Σε πείσμα των καιρών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χατζηδάκης: Το πακέτο – μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα