Ενα μεγάλο «έγκλημα» στην παραγωγική βάση της χώρας με επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο, συντελείται τους τελευταίους μήνες. Ολόκληρα κοπάδια στην Ηπειρο, τη Μακεδονία, την Κρήτη και τη Νάξο αποδεκατίζονται καθημερινά τους τελευταίους μήνες, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Κυρίως των ζωοτροφών. Αλλά και των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι κτηνοτρόφοι προτιμούν τον δρόμο του σφαγείου για τα ζώα τους, από το να τα βλέπουν υποσιτισμένα, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τροφή. Στη Θεσσαλία οι κτηνοτρόφοι λένε ότι ήδη έχει οδηγηθεί στο σφαγείο το 10% των ζώων γαλακτοπαραγωγής. Στην Κρήτη ξεπερνάει το 20%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κτηνοτροφίας, που είναι η αιγοπροβατοτροφία από το γάλα της οποίας παράγεται ένα από τα εθνικά μας προϊόντα, η φέτα. Αλλά και πολλά τοπικά τυριά. Τα στοιχεία από τα ισοζύγια γάλακτος δείχνουν ότι μέσα σε έναν χρόνο καταγράφτηκε στο γίδινο γάλα μείωση της παραγωγής κατά 15% και στο πρόβειο κατά 7,5%. Συνολικά έχει υπολογιστεί ότι ένα στα 14 κιλά γάλακτος το έφαγαν οι ακριβές ζωοτροφές.
Στη Νάξο όπου η τοπική γραβιέρα σαρώνει επί χρόνια σε παραγωγή και εξαγωγές, η μείωση φτάνει το 30%, καθώς το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Για να γίνει αντιληπτό το αδιέξοδο, για το εν λόγω τυρί που παράγεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο αποκλειστικά ναξιώτικης παραγωγής, καθώς είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γάλα από άλλη περιοχή. Απλά οι παραγωγοί του θα βλέπουν ό,τι έχτισαν επί χρόνια να γκρεμίζεται.
Το ίδιο πρόβλημα σε μεγαλύτερη κλίμακα αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων της κτηνοτροφίας. Οι τιμές είναι στα ύψη, αλλά αυτό που τις πονάει περισσότερο είναι ότι δεν βρίσκουν επαρκείς ποσότητες.
Οι τιμές του τυριού και του γάλακτος ήδη επιβαρύνουν την τσέπη των καταναλωτών. Αλλά εξίσου σοβαρό θέμα δημιουργείται με τη διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κτηνοτροφικών προϊόντων. Η χώρα είναι γνωστό ότι πληρώνει τεράστια ποσά για εισαγωγές ενέργειας, αλλά πολλοί ξεχνούν ότι το έλλειμμα σε κρέας και γάλα που καταβάλουμε κάθε χρόνο ως οικονομία, ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις ζωοτροφές που εισάγουμε και φέτος δεν βρίσκουμε, το έλλειμμα για την ελληνική κτηνοτροφία πλησιάζει το 1,65 δισ. ευρώ. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απαιτεί παρέμβαση… χθες, σε δύο επίπεδα. Ενα άμεσο, προκειμένου να βρεθούν μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών. Εδώ ίσως να χρειαστούν και αντισυμβατικές λύσεις άλλων εποχών, με κρατικές ή συνεταιριστικές, αλλά σίγουρα μαζικές ίσως και σε διακρατικό επίπεδο αγορές ζωοτροφών, προκειμένου να σταματήσει το «έγκλημα». Σε ένα δεύτερο επίπεδο, απαιτείται η στοχευμένη χορήγηση των επενδυτικών προγραμμάτων στον κλάδο, μόνο σε προς καθετοποιημένες μονάδες. Αυτές δηλαδή που μαζί με τις σταβλισμένες εγκαταστάσεις διαθέτουν και εκτάσεις για την παραγωγής της τροφής για τα ζώα τους.
Latest News
Τα αγκάθια, οι παγίδες αλλά και τα θετικά μέτρα του νέου προϋπολογισμού
Πώς επηρεάζεται η ελληνική οικονομία από τις γεωπολιτικές εξελίξεις - Τι αλλαγές φέρνει ο προϋπολογισμός σε μισθούς και συντάξεις
Οι συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά
Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να φορολογήσει εκ νέου τα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας
Η εργασία και η οργή της
Η εργασία αντιμετωπίζεται μόνο ως κόστος που πρέπει να περιοριστεί
Πολυσήμαντη η τουρκική διείσδυση στην Αφρική
Ανεβάζοντας την εμπορική και θρησκευτική της παρουσία στην Αφρική, η Τουρκία κτίζει συμμαχίες και στον τομέα της ασφάλειας
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες