
Η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία ετοιμάζονται να ενταχθούν στην ομάδα χωρών BRICS , αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα Izvestia, επικαλούμενη την πρόεδρο αυτού του διεθνούς φόρουμ, Πουρνίμα Ανάντ (Ερντογάν και Πούτιν στη φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Presidential Press Service via AP).
«Ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση»
«Ολες αυτές οι χώρες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν και ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα καλό βήμα, καθώς η επέκταση γίνεται αντιληπτή πάντα θετικά, θα αυξήσει σαφώς την επιρροή των BRICS σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής του φόρουμ.
Σύμφωνα με την Ανάντ, αυτές οι χώρες, καθώς και το Ιράν με την Αργεντινή που υπέβαλαν αίτηση στα τέλη Ιουνίου, βρίσκονται ήδη «στη διαδικασία» ένταξης, επομένως αυτή είναι δυνατή στο εγγύς μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της επόμενης συνόδου κορυφής της ομάδας το 2023 στη Νότια Αφρική.
Η ίδια τόνισε ότι «όλοι οι εκπρόσωποι του πυρήνα του φόρουμ ενδιαφέρονται για επέκταση».
Διαβάστε επίσης – Περισσότερο και φθηνότερο πετρέλαιο στις BRICS
Η δημιουργία μια νέας παγκόσμιας τάξης
Η πρόεδρος του διεθνούς φόρουμ σημείωσε ότι τώρα εκδηλώνεται έμπρακτα η δύναμη των BRICS, καθώς «υπάρχει πιθανότητα η ένωση να μπορέσει να εργαστεί για τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης», όπως για παράδειγμα στην ανταλλαγή πόρων, στην ανάπτυξη εμπορικών, οικονομικών σχέσεων και αεροπορικών δρομολογίων, σημειώνουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δίνουν μεγάλη έκταση στο θέμα.
Διαβάστε επίσης – BRICS εναντίον G7 και το τέλος του μονοπολικού κόσμου
Φωτογραφία Izvestiya/Pavel Bednyakov
Σύμφωνα με ανώτερη πηγή της Izvestia που γνωρίζει τη διαδικασία, στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου στο Πεκίνο, τα μέλη των BRICS συζήτησαν «σοβαρά» την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας και το ζήτημα της Τουρκίας και της Αιγύπτου δεν τέθηκε, αν και αυτές οι χώρες «διερευνούν την πιθανότητα ένταξης εδώ και αρκετά χρόνια», μεταδίδει το echedoros-a.gr.
Στις 27 Ιουνίου, έγινε γνωστό ότι το Ιράν και η Αργεντινή υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στους BRICS. Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Εμπραΐμ Ραΐσι, σημείωσε ότι «η γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση του Ιράν μπορεί να το καταστήσει σταθερό και αξιόπιστο εταίρο για τους BRICS».
Και ο ηγέτης της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ επεσήμανε ότι η χώρα του στοχεύει «να γίνει πλήρες μέλος αυτής της ομάδας».
Η Ρωσία αντέδρασε θετικά στην πιθανή επέκταση των BRICS, αλλά επιμένει ότι είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις για τις υποψήφιες προς ένταξη, δήλωσε ο σύμβουλος της ρωσικής προεδρίας Γιούρι Ουσάκοφ.
Τεράστια οικονομική επιρροή
Με την έλευση νέων μελών στους BRICS, η οικονομική επιρροή του οργανισμού θα αυξηθεί. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΑΕΠ της Τουρκίας το 2021 ήταν 815 δισεκατομμύρια δολάρια, της Σαουδικής Αραβίας 833,5 δισεκατομμύρια δολάρια, της Αιγύπτου 404,1 δισεκατομμύρια δολάρια, της Αργεντινής 491,4 δισεκατομμύρια δολάρια, το ΑΕΠ του Ιράν για το 2020 ήταν 231,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει η ιστοσελίδα warnews247.gr.
Και προσθέτει ότι με αυτές τις χώρες στους BRICS, το συνολικό ΑΕΠ της Ενωσης θα ξεπεράσει τα 27 τρισεκατομμύρια δολάρια (το τρέχον ΑΕΠ των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στη σύνδεση – Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Νότια Αφρική – είναι 24,4 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Ο Γιάροσλαβ Λιζοβόλικ, διευθυντής προγράμματος της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Valdai, μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, τόνισε ότι η Τουρκία είχε προηγουμένως υποβάλει ένα είδος αιτήματος για ένταξη στους BRICS το 2018 (αυτή η πρόθεση ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ).
Από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Πεκίνο
Ηγετικές περιφερειακές δυνάμεις
Σύμφωνα με τον κ. Λιζοβόλικ, εκείνη την εποχή οι χώρες BRICS μάλλον πίστευαν ότι η μορφή BRICS + (ενσωμάτωση του οργανισμού με περιφερειακές ενώσεις) θα ήταν ο επικρατέστερος δρόμος για την ανάπτυξη του οργανισμού.
«Ωστόσο, τώρα η επιλογή των χωρών να ενταχθούν στον πυρήνα των BRICS είναι μια διαδικασία που κερδίζει δυναμική», επισημαίνει.
«Ενα από τα βασικά κριτήρια για την ένταξη είναι ο ηγετικός ρόλος μιας αναπτυσσόμενης υποψήφιας χώρας στην περιφέρειά της και η ομάδα περιφερειακής ολοκλήρωσής της.
»Μία από τις τάσεις ανάπτυξης των BRICS είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με φορείς περιφερειακής ανάπτυξης. Η Αίγυπτος και η Τουρκία πληρούν αυτά τα κριτήρια» προσθέτει.
Και καταλήγει: «Δεδομένου ότι ένας από τους στόχους των BRICS είναι η επέκταση, συνδέοντας χώρες από άλλες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, τόσο η Τουρκία όσο και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτό το κριτήριο, καθώς η περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν εκπροσωπείται ακόμη στους BRICS».


Latest News

Τι αλλάζει από σήμερα για τους Ευρωπαίους τουρίστες στη Βρετανία - Ποια τα βήματα για να ταξιδέψει κάποιος
Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας για τους Ευρωπαίους που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα
![Δασμοί Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» – Μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_trump_tariffs2-600x352.png)
Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» - Οι δασμοί και οι μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]
Σήμερα στον Κήπο των Τριαντάφυλλων ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει τους αμοιβαίους δασμούς που έχουν προκαλέσει φόβους για ύφεση και για το τέλος της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων

Lufthansa: Πως αναβαθμίζει την επιχειρηματική θέση με επτά κατηγορίες θέσεων
Η επιλογή θέσης σε μια πτήση ποτέ δεν ήταν πιο περίπλοκη από τις νέες καμπίνες Allegris της Lufthansa

Harley-Davidson: Θέλει εκδίκηση σε περίπτωση που η ΕΕ στοχεύσει τις μοτοσυκλέτες της
Οι δασμοί θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές των μοτοσικλετών της Harley-Davidson σε εξαψήφιο αριθμό σε ορισμένες χώρες, με τις πωλήσεις να βρίσκονται ήδη υπό πίεση στην Ευρώπη

Γιατί ο Τραμπ εξετάζει «μαχαίρι» στα 9 δισ. δολάρια των επιχορηγήσεων προς το πανεπιστήμιο
Το Χάρβαρντ έχει καταγραφεί ως σύμβολο του αμερικανικού ονείρου εδώ και γενιές

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ