Σε 14,1 τόνους ανήλθε η εγχώρια κατά κεφαλήν κατανάλωση υλικών στην ευρωπαϊκή οικονομία, το 2021, ποσότητα αυξημένη κατά 4% σε σύγκριση με το 2020, που ήταν 13,6 τόνοι ανά άτομο.
Τα μη μεταλλικά ορυκτά αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ της εγχώριας κατανάλωσης υλικών (53%) το 2021, η βιομάζα σχεδόν το ένα τέταρτο (23%), τα ορυκτά καύσιμα για παραγωγή ενέργειας σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) και τα μεταλλεύματα το 6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Διαβάστε επίσης: Τα ορυκτά καύσιμα επιστρέφουν;
Η ανάλυση της οικιακής κατανάλωσης ανά κατηγορία υλικών προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα για τη σχετική σημασία των διαφόρων υλικών και τις δυνατότητές τους για επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση ή ανακύκλωση. Με την πάροδο του χρόνου, τα πρότυπα κατανάλωσης αυτών των κατηγοριών υλικών έχουν εξελιχθεί διαφορετικά.
Διαβάστε επίσης: ΕΕ: «Πρωτιά» ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2021
Από την αρχή της νέα χιλιετίας, η εγχώρια κατανάλωση υλικών μειώθηκε από περισσότερους από 15,4 τόνους ανά άτομο σε περίπου 14,1 τόνους ανά άτομο το 2021.
Η κατανάλωση βιομάζας παρέμεινε αρκετά σταθερή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε αντίθεση με την κατανάλωση μεταλλευμάτων και μη μεταλλικών ορυκτών, τα οποία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση του 2008-2009 και από τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της COVID-19 πανδημία. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μη μεταλλικών ορυκτών επηρεάστηκε λιγότερο από την πανδημία COVID-19 σε σχέση με την κατανάλωση μεταλλευμάτων.
Επίσης, η κατανάλωση υλικών ορυκτών καυσίμων για ενεργειακή χρήση μειώθηκε σταδιακά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αντικατοπτρίζοντας τις μειωμένες εκπομπές CO2. Ωστόσο, το 2021 σημειώθηκε μικρή αύξηση από τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19.
Η κατανάλωση στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είχε 9,85 τόνους κατά κεφαλήν κατανάλωση υλικών το 2021, η οποία κατανέμεται ως εξής:
– 2,686 τόνοι βιομάζας
– 0,425 τόνοι μεταλλεύματα
– 3,673 τόνοι μη μεταλλικά ορυκτά
– 3,128 τόνοι ορυκτών καυσίμων
– 0,02 τόνοι άλλα προϊόντα
Διαφορές στην κατανάλωση υλικών στην ΕΕ
Το επίπεδο της εγχώριας κατανάλωσης υλικών διέφερε σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ: από τους 7 τόνους ανά άτομο στην Ολλανδία έως τους 35 τόνους ανά άτομο στη Φινλανδία το 2021. Η εγχώρια κατανάλωση υλικών σε κάθε χώρα επηρεάζεται από τα φυσικά πλεονεκτήματα με υλικούς πόρους, που μπορεί να αποτελούν σημαντικό δομικό στοιχείο κάθε οικονομίας.
Επιπλέον, η κατανάλωση των κύριων κατηγοριών υλικών διέφερε επίσης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Το 2021, η κατανάλωση μη μεταλλικών ορυκτών κυμαινόταν από 2 τόνους ανά άτομο στην Ολλανδία έως 23 τόνους ανά άτομο στη Ρουμανία. Οι διαφορές μεταξύ των χωρών μπορεί να οφείλονται σε ποικίλα επίπεδα κατασκευαστικών δραστηριοτήτων (επενδύσεις), πυκνότητα πληθυσμού και μεγέθη υποδομών μεταφορών, όπως τα οδικά δίκτυα.
Η κατανάλωση βιομάζας κυμαινόταν από έναν τόνο ανά άτομο στη Μάλτα έως 8 τόνους ανά άτομο στην Ιρλανδία. Οι οικονομίες με υψηλή κατανάλωση βιομάζας είναι συχνά εξειδικευμένες στην παραγωγή ξυλείας (Φινλανδία) ή σε κτηνοτροφική παραγωγή (Ιρλανδία, Δανία).
Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας κυμαινόταν από έναν τόνο ανά άτομο στη Λετονία έως 8 τόνους ανά άτομο στο Λουξεμβούργο.
Latest News
Σιγκαπούρη: Αυστηροποιεί τις εμπορικές πρακτικές εμπορευμάτων μετά από σειρά σκανδάλων
Η μακροχρόνια ποινή φυλάκισης για 82χρονο πρώην trader πετρελαίου είναι ένδειξη «μηδενικής ανοχής» στην απάτη από την Σιγκαπούρη
Κομισιόν: Πολιτική κατευνασμού ή αντίποινα απέναντι στη δασμολογική απειλή Τραμπ;
Προτάσεις και διλήμματα στρατηγικής για την Ευρώπη ενόψει της επιστροφής του πρώην προέδρου στο Λευκό Οίκο
Θα παρέμβει η ΕΚΤ να στηρίξει τη Γαλλία;… Όχι
Κεντρικό θέμα των συζητήσεων είναι εάν η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει το πιο πρόσφατο εργαλείο κρίσης — το μη δοκιμασμένο «Μέσο προστασίας μετάδοσης»
Το μεγάλο στοίχημα για την Intel - Ο ρόλος του Τράμπ
Το επόμενο βήμα μετά την αποχώρηση του Πατ Γκέσλινγκερ από την Intel και ο ρόλος του Τραμπ
Καμπανάκι ΕΚΤ: Τεράστια η πρόοδος Ελλάδας, Πορτογαλίας και Κύπρου, αλλά...
Νέα μελέτη από την ΕΚΤ εστιάζει στην πρόοδο των χωρών που υποχρεώθηκαν σε διάσωση, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης - Τι συνέβη σε 4 χώρες
Αντιμέτωπη με αγωγή 1 δισ. λιρών για υπόθεση υπερτιμολόγησης η Microsoft
Η Microsoft κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στην αγορά των λειτουργικών συστημάτων διακομιστών που βασίζονται στο cloud,
Ο «χρησμός» της Morgan Stanley για το 2025 - Τι έρχεται για ανάπτυξη, πληθωρισμό και επενδύσεις
Οι προβλέψεις της Morgan Stanley για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την νομισματική πολιτική και τις επενδύσεις
Δημογραφική βόμβα: Σε νέα χαμηλά οι γεννήσεις στην ΕΕ - Πλήγμα στην οικονομία
Η έλλειψη παιδιών αναμένεται να ασκήσει πίεση στα οικονομικά των κρατών μελών
HSBC: Άλλαξαν οι ρόλοι στην Ευρώπη… οι τελευταίοι (Ελλάδα) ήρθαν πρώτοι
Γερμανία και Γαλλία πλέον είναι οι μεγάλοι «ασθενείς»
Τα αντίποινα του Πεκίνου - Απαγορεύει τις εξαγωγές γερμανίου και γαλλίου στις ΗΠΑ
Το Πεκίνο θα επιβάλει επίσης αυστηρότερο έλεγχο της τελικής χρήσης σε προϊόντα διπλής χρήσης που σχετίζονται με τον γραφίτη