
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως δεν απαγορεύει την πώληση αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία, απορρίπτοντας για ακόμη μια φορά τις κατηγορίες της Μόσχας ότι είναι οι δυτικές κυρώσεις, και όχι η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ο παράγοντας που προκαλεί την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας στη δημοσιότητα δελτίο Τύπου και παρουσίαση των εξαιρέσεων από τις αμερικανικές κυρώσεις, τόνισε πως δεν εμποδίζει τις συναλλαγές που συνδέονται με την παραγωγή, την πώληση ή τη μεταφορά αγροτικού εξοπλισμού και αγροτικών προϊόντων.
Ακόμη, το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν απαγορεύει τις συναλλαγές που σχετίζονται με αγροτικά προϊόντα όπως τα λιπάσματα, με ιατρικό υλικό, με ιατρικά μηχανήματα ή κιτ εξετάσεων για τον νέο κορωνοϊό.
Οι εξαιρέσεις
Η διεύρυνση των εξαιρέσεων «επαναβεβαιώνει περαιτέρω ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σε αντίδραση για τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας δεν εγείρουν εμπόδιο στο εμπόριο αγροτικών και ιατρικών ειδών», κατά το δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Ο πόλεμος του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν στραγγάλισε την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων», κατά την ίδια πηγή, που προσάπτει στο Κρεμλίνο πως «χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο» και πως «κλέβει σιτηρά και αγροτικό υλικό» από την Ουκρανία και «επιβάλλει αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα».
Η ανακοίνωση ακολουθεί τις ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στις συνομιλίες που διεξήχθησαν για την πιθανότητα να αφεθούν φορτία με σιτηρά να φύγουν από τη χώρα.
Τα λιμάνια της Ουκρανίας
Τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία είναι μείζονες εξαγωγείς σιτηρών σε διεθνές επίπεδο. Η Ρωσία είναι επίσης στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εξαγωγές λιπασμάτων, ενώ η Ουκρανία είναι σημαντική παραγωγός καλαμποκιού και ηλιελαίου. Το Κίεβο λέει πως εκατομμύρια τόνοι σιταριού έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια της Οδησσού εξαιτίας της παρουσίας ρωσικών πολεμικών στα ανοικτά και εξαιτίας της πόντισης ναρκών για την προστασία των ουκρανικών αρχών.
Εν μέσω του πολέμου, που ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου, οι τιμές βασικών διατροφικών προϊόντων έχουν απογειωθεί σε όλο τον κόσμο και μεγεθύνεται ο κίνδυνος να εκδηλωθεί λιμός, ειδικά στην Αφρική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ποιος είναι ο πλουσιότερος ηγέτης στον κόσμο - Οι περιουσίες Τραμπ, Πούτιν και Σι
Η περιουσία του πλουσιότερου ηγέτη του κόσμου επισκιάζει τον πλούτο Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ

DBS: Άντλησε 2 δισ δολάρια με έκδοση ομολόγων
Η ζήτηση για την έκδοση των ομολόγων απο τη μεγαλύτερη τράπεζα της ΝΑ Ασίας, συγκέντρωσε 3 δισ. δολάρια

Η βρετανική χαλυβουργία ζητά βοήθεια για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση
Ο κλάδος της χαλυβουργίας δέχθηκε πλήγμα απο τους δασμούς και ζητά μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ανοδική πορεία η Burger King στη Γαλλία
Η Burger King , που ανήκει στον όμιλο Bertrand, διαθέτει σήμερα 550 καταστήματα στη Γαλλία

Διατυπώνει ανησυχίες για την πολιτική δασμών ο Τζέιμι Ντίμον
Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον που είχε πει «ξεπεράστε το», μιλώντας για την πολιτική δασμών του Τραμπ, αλλάζει γνώμη

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές