
Απότομη συρρίκνωση κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Κίνας, ενώ η ετήσια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά, καταδεικνύοντας τον κολοσσιαίο αντίκτυπο στη δραστηριότητα από τα εκτεταμένα lockdown λόγω COVID, που τάραξαν τη βιομηχανική παραγωγή και τις καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας υποχώρησε κατά 2,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 1,5%.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου αυξήθηκε κατά μόλις 0,4%, παρά τις προβλέψεις για άνοδο 1,0%.
Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5%.
Διαβάστε επίσης – Κίνα: Η οικονομία ανακάμπτει αλλά τα θεμέλιά της δεν είναι στέρεα
Μηδενική COVID
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πολιτικής της μηδενικής Covid που εφαρμόζει το Πεκίνο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο επιβλήθηκαν μερικά ή καθολικά lockdown σε μεγάλα αστικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Σαγκάης.
Ενώ πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς έχουν αρθεί έκτοτε και τα στοιχεία του Ιουνίου έδειξαν σημάδια βελτίωσης, οι αναλυτές δεν αναμένουν ταχεία οικονομική ανάκαμψη. Η Κίνα εμμένει στη σκληρή πολιτική της για μηδενική COVID-19 εν μέσω νέων κρουσμάτων, η αγορά ακινήτων της χώρας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η παγκόσμια προοπτική είναι θολή.
Διαβάστε επίσης: G7: Στήριξη στην Ουκρανία, στο στόχαστρο η επιρροή της Κίνας
Η κεντρική τράπεζα
Η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε την Τετάρτη να διατηρήσει τη ρευστότητα αρκετά άφθονη και να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης, προβλέποντας μια προσωρινή άνοδο στο συνολικό επίπεδο του χρέους εν μέσω προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να περιοριστεί από τις ανησυχίες για εκροές κεφαλαίων, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή της Κίνας, αν και δεν είναι τόσο καυτές όσο αλλού, μπορεί επίσης να προσθέσουν περιορισμούς στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός καταναλωτών θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει το 3% τους επόμενους μήνες, αλλά το μέσο επίπεδο ολόκληρου του έτους θα εξακολουθεί να είναι εντός του ετήσιου στόχου του 3%.


Latest News

Αυτό είναι το πιο «ακριβό» αεροδρόμιο του κόσμου
«Είναι εκμετάλλευση. Εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των ανθρώπων που απλώς θέλουν να φάνε ή να πιούνε», λένε οι ταξιδιώτες για τις τιμές στο αεροδρόμιο

Πόσο κόστισε η επίθεση Τραμπ στην αμερικανική επιστήμη
Σαρωτικές περικοπές χρηματοδότησης απειλούν να υπονομεύσουν την καινοτομία που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες

Η παγίδα των futures στην οποία έπεσαν οι σοκολατοβιομηχανίες - Τί συνέβη με τις τιμές του κακάο
Οι βιομηχανίες σοκολάτας ποντάρουν στο ότι η παρατεταμένη ανοδική πορεία στην αγορά κακάο φτάνει στο τέλος της

Η Kimberly-Clark μειώνει τις προοπτικές κερδών καθώς αυξάνεται το κόστος των δασμών Τραμπ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος λέει ότι η Kimberly-Clark δεν σκοπεύει να μετακυλίσει το κόστος που προκαλούν οι δασμοί στους καταναλωτές με συνολικές αυξήσεις τιμών

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον