Απότομη συρρίκνωση κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Κίνας, ενώ η ετήσια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά, καταδεικνύοντας τον κολοσσιαίο αντίκτυπο στη δραστηριότητα από τα εκτεταμένα lockdown λόγω COVID, που τάραξαν τη βιομηχανική παραγωγή και τις καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας υποχώρησε κατά 2,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 1,5%.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου αυξήθηκε κατά μόλις 0,4%, παρά τις προβλέψεις για άνοδο 1,0%.
Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5%.
Διαβάστε επίσης – Κίνα: Η οικονομία ανακάμπτει αλλά τα θεμέλιά της δεν είναι στέρεα
Μηδενική COVID
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πολιτικής της μηδενικής Covid που εφαρμόζει το Πεκίνο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο επιβλήθηκαν μερικά ή καθολικά lockdown σε μεγάλα αστικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Σαγκάης.
Ενώ πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς έχουν αρθεί έκτοτε και τα στοιχεία του Ιουνίου έδειξαν σημάδια βελτίωσης, οι αναλυτές δεν αναμένουν ταχεία οικονομική ανάκαμψη. Η Κίνα εμμένει στη σκληρή πολιτική της για μηδενική COVID-19 εν μέσω νέων κρουσμάτων, η αγορά ακινήτων της χώρας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η παγκόσμια προοπτική είναι θολή.
Διαβάστε επίσης: G7: Στήριξη στην Ουκρανία, στο στόχαστρο η επιρροή της Κίνας
Η κεντρική τράπεζα
Η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε την Τετάρτη να διατηρήσει τη ρευστότητα αρκετά άφθονη και να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης, προβλέποντας μια προσωρινή άνοδο στο συνολικό επίπεδο του χρέους εν μέσω προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να περιοριστεί από τις ανησυχίες για εκροές κεφαλαίων, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή της Κίνας, αν και δεν είναι τόσο καυτές όσο αλλού, μπορεί επίσης να προσθέσουν περιορισμούς στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός καταναλωτών θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει το 3% τους επόμενους μήνες, αλλά το μέσο επίπεδο ολόκληρου του έτους θα εξακολουθεί να είναι εντός του ετήσιου στόχου του 3%.
Latest News
Boeing: Κρίσιμη ψηφοφορία για την απεργία
Τι προβλέπει η τέταρτη προσφορά της Boeing
Προσπάθειες να διασωθεί η κυβέρνηση στη Γερμανία - Ο «κλάδος ελαίας» του Χάμπεκ
«Είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή για να αποτύχει η κυβέρνηση στη Γερμανία», λέει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ την παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ
Τι θα σημάνει για τις αμυντικές βιομηχανίες της ΕΕ η εκλογή Τραμπ
Για τις αμυντικές βιομηχανίες μια νίκη του Τράμπ θα σημάνει άνοδο για τις μετοχές τους αλλά θα δημιουργήσει και ευκαιρίες
Ανω-κάτω το εμπόριο λόγω δασμών Τραμπ - Ανατροπή στις αλυσίδες εφοδιασμού, αύξηση κόστους και αντίποινα
Η αγροτική βιομηχανία φοβάται ότι οι δασμοί Τραμπ θα αποφέρουν απώλειες στις εξαγωγές προς όφελος της Βραζιλίας και της Αργεντινής
«Γραμμή Μαζινό» από Commerzbank - Το σχέδιο Ορλόπ κατά της UniCredit
Η Commerzbank επιχειρεί να πείσει τους μετόχους ότι είναι μια συναρπαστική επενδυτική περίπτωση από μόνη της
Η Wall Street βγάζει πρόεδρο - Ποιον «βλέπει» για νικητή στις αμερικανικές εκλογές
Το ποιoς κερδίζει θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις της Wall Street.
Deutsche Bank: Πώς αντέδρασαν οι αγορές στις αμερικάνικες εκλογές από το 2000 [γραφήματα]
Η Deutsche Bank εξετάζει πώς αντέδρασαν οι αγορές στις έξι προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες
Οι Βρετανοί δοκιμάζουν την τετραήμερη εργασία
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της τετραήμερης εργασίας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Βρετανία
«Βουτιά» 18% στα κέρδη της Ryanair - Μειώνει το στόχο για τους συνολικούς επιβάτες
Οι ναύλοι στο τρέχον τρίτο τρίμηνο θα είναι μόνο «μέτρια χαμηλότεροι» από την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair
Ετοιμάζονται για αναταράξεις οι αγορές… λόγω εκλογών στις ΗΠΑ [γραφήματα]
Η αστάθεια θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επομένων ημερών στις παγκόσμιες αγορές