
Συνθήκες οικονομικής στενότητας αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της θέσης τους από τον Αύγουστο.
Οι πάροχοι, όπως περιγράφουν στελέχη τους στον ΟΤ, ήδη με τον τρόπο χορήγησης των κρατικών επιδοτήσεων στους πελάτες τους έρχονται αντιμέτωποι κάθε μήνα με απαιτήσεις έως και δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε κεφάλαια κίνησης. Να θυμίσουμε ότι οι προμηθευτές ρεύματος βάζουν από την τσέπη… τους τα ποσά των ενισχύσεων που πρέπει να δίνει το κράτος στους καταναλωτές και στη συνέχεια, ένα μήνα μετά, εισπράττουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τα χρήματα που διέθεσαν.
Η διαδικασία αυτή έχει στενέψει τα οικονομικά τους περιθώρια, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα περιγράφουν παράγοντες της αγοράς, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των πελατών τους ανεβαίνουν. Νοικοκυριά κι επιχειρήσεις είτε αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας των υψηλών τιμών ρεύματος είτε δεν καταφέρνουν να τηρήσουν τους διακανονισμούς που είχαν συμφωνήσει στο προηγούμενο διάστημα.
Καυτός Αύγουστος
Οι πάροχοι ηλεκτρικοί ενέργειας, και ιδίως όσοι δεν ανήκουν σε όμιλο που δραστηριοποιείται και στην παραγωγή ρεύματος, βλέπουν δυσκολότερη την οικονομική τους θέση από τον Αύγουστο.
Όπως εξηγούν στον ΟΤ, με δεδομένο το ό,τι η ελληνική αγορά τιμολογεί το φυσικό αέριο με ένα μήνα καθυστέρηση οι μεγάλες αυξήσεις του Ιουλίου θα φανούν τον επόμενο μήνα. Παρά το γεγονός ότι ο Αύγουστος ενδεχομένως να δείξει σημάδια εξομάλυνσης των τιμών του TTF, αν τελικά ανοίξει ο αγωγός Nord Stream 1 που βρίσκεται σε συντήρηση μέχρι τις 21 Ιουλίου.
Έτσι, οι πάροχοι, με την πρακτική της καθυστερούμενης τιμολόγησης του φυσικού αερίου, θα απαιτηθεί να διαθέσουν υψηλότερα κεφάλαια για την παροχή των επιδοτήσεων στους πελάτες τους. Χρήματα τα οποία το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα τους τα επιστρέψει στις αρχές του Σεπτεμβρίου στην καλύτερη των περιπτώσεων. Να σημειωθεί εδώ πως ήδη η κυβέρνηση για τον Ιούλιο έδωσε σε σχέση με τον Ιούνιο περισσότερα 300 εκ. ευρώ για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών. Άρα με τις εκτιμήσεις για τις τιμές λιανικής ρεύματος του Αυγούστου να ξεπερνούν τα 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,35 ευρώ οι πόροι για επιδοτήσεις θα είναι πολύ υψηλότεροι από τα 722 εκ. ευρώ του Ιουλίου.
Στις ανησυχίες των προμηθευτών έρχεται να προστεθεί και η πιθανότητα περαιτέρω καθυστέρησης της καταβολής από το ΤΕΜ των ποσών της επιδότησης στους προμηθευτές αφού τον Αύγουστο, όπως λένε στελέχη της αγοράς, ο ΔΑΠΕΕΠ που είναι αρμόδιος για τις εκκαθαρίσεις των ποσών δεν αποκλείεται να υπολειτουργεί λόγω του μικρού αριθμού προσωπικού που διαθέτει και της έναρξης των θερινών αδειών του.
Οι προτάσεις
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας πρόσφατα με επιστολή του προς την κυβέρνηση ζήτησε να προκαταβάλλεται στις εταιρείες τουλάχιστον σε ποσοστό 75%, του εκτιμώμενου ποσού των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου εκάστου μήνα εφαρμογής του μέτρου ή η εκκαθάριση των επιδοτούμενων ποσών να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.
Επιπροσθέτως ενόψει της κατάθεσης της τροπολογίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αλλαγή της ημερομηνίας (στις 25 Ιουλίου) της ανάρτησης των τιμών προμήθειας ρεύματος του Αυγούστου, ο ΕΣΠΕΝ ζητά να τροποποιηθεί και ο χρόνος πρόβλεψης των τιμολογίων. Δηλαδή οι πάροχοι να μην αναρτούν τις τιμές που θα χρεωθούν οι πελάτες τους τον μεθεπόμενο μήνα αλλά για τον επόμενο μήνα. Με τον τρόπο αυτό όπως εξηγούν μειώνεται το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι πάροχοι για τις προβλέψεις των τιμών καθώς και η ανάγκη για δέσμευση τεράστιων ποσών για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.


Latest News

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Σενάριο fast track διαγωνισμού για τα blocks που ζητά η Chevron
Μετά τη Chevron και τρίτος πετρελαϊκός όμιλος έχει στο ραντάρ τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τον CEO της ΕΔΕΥΕΠ

Θα ξαναρχίσει να ρέει πετρέλαιο από τη Ρωσία;
Το ερώτημα για το πετρέλαιο παραμένει για τις ευρωπαϊκές εμπορικές εταιρείες -Τι θα γίνει με την λήξη του πολέμου

Παπασταύρου: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον της Chevron – Ενισχύει την ΑΟΖ της χώρας μας
Εντός του 2025 όλες οι διαδικασίες για τις έρευνες τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Πώς Chevron και ExxonMobil έρχονται πιο κοντά στην ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου
Ένα συνεχόμενο πεδίο ερευνών 81.655 τ.χλμ. για κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες δημιουργείται για Chevron και ExxonMobil

Παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακής κατανάλωσης το 2024
Υποχωρεί η παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες προς όφελος της ηλεκτροπαραγωγής

Μπορεί η Gazprom να «αναστηθεί»; - Το μεγάλο σχέδιο για την εξυγίανση του άρρωστου γίγαντα
Η Ελένα Ιλιούχινα είναι η «εκλεκτή» του Πούτιν για την αναδιάρθωρση της Gazprom - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

ΔΕΣΦΑ: Εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2024-2033
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει 71 συνολικά έργα για την ενίσχυση της εξαγωγικής δυνατότητας της χώρας σε φυσικό αέριο και την επέκταση του εγχώριου δικτύου μεταφοράς

Drill, baby, drill... από Chevron και για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης
Νέο χτύπημα… από τη Chevron για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες – Αποδέχεται η κυβέρνηση το ενδιαφέρον για τα δύο blocks «Νότια Κρήτη Ι» και «Νότια Κρήτη ΙΙ»

Σε αναζήτηση ισορροπίας το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Καταλύτης το LNG
Νευρικές διακυμάνσεις καταγράφει το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά - Συγκρατημένη αισιοδοξία