Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το φιλόδοξο εργαλείο αγοράς ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο κατακερματισμός, όσο τα επιτόκια ανεβαίνουν και τα spreads αυξάνονται σημαντικά. Κι από ό,τι φαίνεται οι αρχικές έντονες ενστάσεις από τη Γερμανία έχουν αρχίσει να κάμπτονται.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν σε ποσοστό 80% ότι το νέο αυτό εργαλείο, θα προβλέπει ήπιους όρους για τις κυβερνήσεις που θα κληθεί να στηρίξει.

Διαβάστε επίσης –  Ο Νάγκελ «κουνά το δάχτυλο» στη Λαγκάρντ για τις χώρες του Νότου

Η συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου

Καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, πλησιάζει ήδη σε διψήφιο νούμερο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου θα ανοίξει (με καθυστέρηση σε σχέση με τη Fed κι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες) τον κύκλο αύξηση των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης – Στουρνάρας στο Bloomberg: Το νέο εργαλείο στήριξης μπορεί να μείνει στο ράφι

Μένει να διαφανεί αν η αύξηση θα είναι της τάξης των 25 ή των 50 μονάδων βάσης.

Η ΕΚΤ παραδέχεται πλέον ότι απαιτείται πιο επιθετική νομισματική πολιτική, αφήνοντας την ρητορική που υποστήριζε επί μακρόν, περί προσωρινού πληθωρισμού.

Μέσα στο κλίμα αυτό, οι αποδόσεις των ομολόγων κυρίως στα υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης αυξάνονται σημαντικά και τα spreads διευρύνονται, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να αναζητήσει ένα πιο αποτελεσματικό μέσο για να αποφύγει τον κατακερματισμό.

«Ο σχεδιασμός του ολοκαίνουργιου εργαλείου θα αφήσει τη μέγιστη διακριτική ευχέρεια στο Διοικητικό Συμβούλιο», δήλωσε ο Κρίστιαν Τεντμαν, οικονομολόγος της Dekabank. «Με το να είναι σκόπιμα ανακριβείς, οι κεντρικοί τραπεζίτες ελπίζουν ότι αφενός η ύπαρξη ενός τέτοιου εργαλείου μπορεί να είναι αρκετή για να αποφύγει την αναταραχή στις νομισματικές αγορές»

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα προηγούμενα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Γερμανίας. Προσφάτως, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ δήλωσε ότι το νέο αυτό εργαλείο θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε «ιδιαίτερες περιστάσεις και κάτω από στενά περιγραφόμενους όρους».
Μερικοί από τους συναδέλφους του ελπίζουν ότι η ευέλικτη επανεπένδυση του χρέους που λήγει από το χαρτοφυλάκιο της πανδημίας της ΕΚΤ θα συγκρατήσει τις αποδόσεις.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει τελικά να χρησιμοποιήσει το μέσο. Σχεδόν το 90% υπολογίζει ότι θα έχει απεριόριστες διαστάσεις και ένας στους 5 μπορεί να φανταστεί ότι οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής προωθούν ενεργά ομόλογα που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους τώρα για να σταματήσουν οι πρόσφατες αγορές να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα