Οι καύσωνες επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομίας στην Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι ο καύσωνας του 2003 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι εκείνη την εποχή ο καύσωνας είχε διαρκέσει δύο εβδομάδες ενώ φέτος έχει ήδη σημειωθεί ένας τον Ιούνιο και ένας τον Ιούλιο.
Διαβάστε επίσης: Το φετινό καλοκαίρι σπάει ρεκόρ, οι επιστήμονες ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή
Η κάμψη της οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μείωση της κατανάλωσης, κυρίως ενδυμάτων αλλά και τροφίμων, καθώς επίσης και στη μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας που παρατηρείται όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από τους 33 βαθμούς, πρωτίστως στον γεωργικό τομέα.
Διαβάστε επίσης: Επιχειρήσεις και κλίμα
Θνησιμότητα
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), οι καύσωνες ευθύνονται για το 90% περίπου της θνησιμότητας στην Ευρώπη, η οποία σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες μεταξύ 1980 και 2022.
Οι καύσωνες επιβαρύνουν επίσης το οικονομικό κόστος, αλλά είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν από τις ζημιές που προκαλεί το πέρασμα μιας καταιγίδας ή μιας πλημμύρας και είναι πιο δύσκολο να ασφαλιστούν.
Ωστόσο, οι εκτεταμένες περίοδοι μεγάλης ζέστης μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες επισκέψεις στα νοσοκομεία, απότομη απώλεια παραγωγικότητας σε κλάδους όπως οι κατασκευές και η γεωργία, μειωμένες γεωργικές αποδόσεις και ακόμη και άμεση ζημιά στις υποδομές. Η υπερβολική θνησιμότητα έχει και οικονομικό κόστος.
Ο ΕΟΠ εκτιμά ότι οι καύσωνες σε 32 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 1980 και 2000 είχαν οικονομικό κόστος που κυμάνθηκε από 27 έως 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ζημιές τα τελευταία 20 χρόνια — που περιελάμβαναν τον θανατηφόρο καύσωνα του 2003, με 30.000 θανάτους — θα ήταν σχεδόν σίγουρα υψηλότερες.
Latest News
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5°C ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας έμειναν μόνο στα χαρτιά
Πάνω από 320 δισ. δολ. ο «λογαριασμός» των φυσικών καταστροφών το 2024
Σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών είναι «ανασφάλιστες»
Αυξημένες πωλήσεις αναφέρει η σουηδική Polestar
Η Polestar ανακοίνωσε λιανικές πωλήσεις 12.256 για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 ,έναντι 11.640 κατα το ίδιο διάστημα του 2023