Οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να επιδεικνύουν πρόοδο στη βελτιστοποίηση των NPEs, της δημιουργίας κεφαλαίων και κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας κατά το 1ο τρίμηνο του 2022, παρέχοντας καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, προβλέποντας ότι οι ισχυρές τάσεις θα συνεχιστούν και το β’ τρίμηνο του 22.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι ο βαθμός μακροοικονομικής αβεβαιότητας έχει αυξηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες: ο ελληνικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 12% τον Ιούνιο του 2022 ενώ το συναινετικό ΑΕΠ μειώθηκε στο 3%.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αντέδρασε σε αυτές τις μακροοικονομικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα να ανέλθει σε περίπου 3,5%-4% τον Ιούλιο του 22, έχοντας κατά μέσο όρο περίπου 1% το 2021.

Διαβάστε επίσης – Morgan Stanley: «Κατεβάζει» τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών

Ο αντίκτυπος

Η αμερικανική τράπεζα αναφέρει παράλληλα πως οι αναλυτές εμπορευμάτων της αναθεώρησαν πρόσφατα τις προβλέψεις για τις τιμές (TTF) του φυσικού αερίου για να αντικατοπτρίσουν ένα σταθμισμένο σενάριο σχετικά με τις ροές του Nord Stream 1 μετά την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης -συγκεκριμένα, αύξησαν τις προβλέψεις για το α’ τρίμηνο του 2022/δ’ τρίμηνο του 2022/ α’ τρίμηνο του 2023/καλοκαίρι 2023 σε 153/121/77/138 ευρώ/MWh από 104/105/76/75 ευρώ προηγουμένως.

Η Goldman Sachs στην έκθεσή της αναλύει τον αντίκτυπο της επιτάχυνσης του πληθωρισμού, του επιθετικού περιβάλλοντος των επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου στις ελληνικές τράπεζες. Ενώ επισημαίνει τις ισχυρές τάσεις που επικρατούν σε συγκεκριμένες τράπεζες στην Ελλάδα, η αυξημένη μακροοικονομική αβεβαιότητα μεταφράζεται σε πιο συντηρητικές παραδοχές για το κόστος ιδίων κεφαλαίων COE (που προκύπτει κυρίως από υποτίμηση 300 μ.β. των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι του 2021) και σε χαμηλότερες εκτιμήσεις (κατά μέσο όρο μειώνει τις εκτιμήσεις για τα EPS κατά 9% την περίοδο 2023-24, αντανακλώντας τις επιπτώσεις του υψηλότερου πληθωρισμού και των τιμών των εμπορευμάτων).

Επενδυτικές συστάσεις  και τιμές – στόχοι

Εθνική Τράπεζα

Επαναφέρει τη σύσταση buy για τη μετοχή με τιμή στόχο 12 μηνών τα 3,95 ευρώ (άνοδος 33% από το κλείσιμο της 13 Ιουλίου). Η Goldman χαρακτηρίζει θετικά την πρόοδο που σημείωσε η διοίκηση της Εθνικής όσον αφορά την εξυγίανση των NPE, τη δημιουργία αποθεματικών προβλέψεων, την ανάκτηση ROTE και την αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας, τα τελευταία τρία χρόνια. «Βλέπουμε ότι η Εθνική βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση στο τρέχον αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, χάρη σε έναν «αμυντικό» συνδυασμό σχετικά υψηλού δείκτη CET1 και υψηλότερου δείκτη κάλυψης για NPE», αναφέρει.

Eurobank

Επαναφέρει τη σύσταση neutral από buy. Προσθέτει ότι εξακολουθεί να αναμένει από την Eurobank το υψηλότερο ROTE εντός της κάλυψης των ελληνικών τραπεζών και να είναι μία από τις πρώτες ελληνικές τράπεζες που θα φτάσει τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα στους δείκτες CET1/NPE. Στην ανάλυσή τους, η Eurobank βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση στο τρέχον αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, χάρη στον συνδυασμό του σχετικά υψηλού δείκτη CET1, του δείκτη κάλυψης NPE 82και της ισχυρής παραγωγής οργανικών κεφαλαίων.

Αν και αναγνωρίζουν την ισχυρή πρόοδο της Eurobank σε βασικές λειτουργικές μετρήσεις, σημειώνουν ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται ήδη με τα υψηλότερα πολλαπλάσια αποτίμησης εντός της κάλυψης των ελληνικών τραπεζών. Ο αναθεωρημένος στόχος τιμής ROTE/COE για 12 μήνες είναι 0,92 € (από 1,50 €).

Alpha

Διατηρεί τη σύσταση buy. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Alpha προσφέρει το καλύτερο προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής στο πλαίσιο κάλυψης των ελληνικών τραπεζών. Ο αναθεωρημένος στόχος για την τιμή της μετοχής με βάση το ROTE/COE είναι 1,07 ευρώ (από 1,74 ευρώ).

Τράπεζα Πειραιώς

Διατηρεί τη σύσταση neutral. Αξιολογεί θετικά την πρόοδο που έχει σημειώσει η διοίκηση της Πειραιώς όσον αφορά τη μείωση του υπολοίπου NPE, τη δημιουργία αποθεματικών προβλέψεων, την ανάκτηση ROTE και την αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.
Η νέα τιμή στόχος είναι στα 0,84 ευρώ, από 1,80 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Space Hellas: Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου
Academia |

Ανέλαβε την τεχνολογική αναβάθμιση του Ιονίου Πανεπιστημίου η Space Hellas

Το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη λήψη των κατάλληλων τεχνικών μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου παραβίασης ή καταστροφής των πληροφοριακών του συστημάτων