![Γερμανία: Πολλά τα προβλήματα από την έντονη ξηρασία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/xirasia.jpg)
Πτώση της στάθμης των υδάτων, άδεια ρέματα και ξηρό έδαφος: κοινή συνισταμένη η έντονη ξηρασία, η οποία δυσχεραίνει τη ζωή των ανθρώπων και όχι μόνο σε αρκετές περιοχές της Γερμανίας. Για παράδειγμα στην Βαυαρία, αλλά και σε άλλα τμήματα της χώρας, λόγω του ξηρού εδάφους, σύμφωνα με τους ειδικούς, ευνοείται το ξέσπασμα πυρκαγιών που είναι δύσκολο να περιοριστούν, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζεται αρνητικά η γεωργία και η φύση συνολικά. Σύμφωνα με την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) τις επόμενες ημέρες προβλέπεται να συνεχιστεί η έντονη ξηρασία σε εθνικό επίπεδο με συννεφιά, αλλά χωρίς βροχοπτώσεις.
Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Στο ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Πώς ορίζεται η «ξηρασία»;
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Χέλμχολτζ στη Λειψία περιγράφει το φαινόμενο ως μια στατιστικά επαληθευμένη έλλειψη βροχοπτώσεων, που οδηγεί στην ξηρότητα των κατώτερων στρωμάτων εδάφους.
Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Οι εκπομπές των ΗΠΑ προκάλεσαν ζημιές τρισεκατομμυρίων σε άλλες χώρες
Η υπερθέρμανση του πλανήτη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. «Κάθε μονάδα αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη έχει άμεσο αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί να κρατήσει έως και 7% περισσότερο νερό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες περίοδοι ξηρασίας που διακόπτονται από έντονες βροχοπτώσεις», δηλώνει ο Αντρέας Μπρούμζερ, μετεωρολόγος της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας. Το έδαφος δεν μπορεί να συγκρατήσει και να απορροφήσει το νερό της ατμόσφαιρας όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση και για αυτόν τον λόγο πέφτει ο μέσος όρος υγρασίας.
Συνέπειες της ξηρασίας στο οικοσύστημα
Απαγόρευση μεταφοράς νερού από υδάτινα οικοσυστήματα λόγω ξηρασίας θέτουν σε ισχύ ολοένα και περισσότερα γερμανικά κρατίδια. Στη Σαξονία, τη Θουριγγία και την Έσση οι υδάτινες μάζες έχουν φθάσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου έχουν απαγορευτεί προσωρινά οι μεταφορές νερού από πηγές στα χωράφια, ειδάλλως θα επιβληθούν πρόστιμα. «Η στάθμη του νερού στα υδάτινα οικοσυστήματα της Φρανκφούρτης έχει λιγοστέψει εδώ και εβδομάδες με αποτέλεσμα κάποιες πηγές να έχουν ήδη στερέψει» αναφέρει η δημοτική σύμβουλος της Φρανκφούρτης σε περιβαλλοντικά θέματα Ρόζμαρι Χάιλιχ, από το κόμμα των πρασίνων. Οι σπανιότερες πλέον βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την επίμονη ζέστη επηρεάζουν τη χλωρίδα και την πανίδα των υδάτινων οικοσυστημάτων. «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα από πρόσθετους παράγοντες στρες που μπορούν να αποφευχθούν» λέει η πολιτικός των Πρασίνων.
Επηρεάζει όλα οικοσυστήματα
«Η ξηρασία επηρεάζει όλα οικοσυστήματα, όχι μόνο τα υδάτινα, όπως για παράδειγμα χερσότοποι, βοσκότοποι με αποτέλεσμα και τα είδη ζώων που διαβιώνουν εκεί να υποφέρουν» δηλώνει ο Τόμας Μπέρεντς, αντιπρόσωπος της Ένωσης για την Προστασία της Φύσης στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν (NABU). Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για το Περιβάλλον και την διατήρηση της Φύσης, τα υδάτινα οικοσυστήματα ταυτόχρονα με την έλλειψη νερού μαστίζονται και από την άνοδο της θερμοκρασίας, καθώς σε θερμοκρασία νερού μεγαλύτερη των 25 βαθμών τα ψάρια επιβιώνουν με δυσκολία. «Στον ποταμό Έλβα έχει ήδη συμβεί αυτό και δεν αργεί να συμβεί το ίδιο και στον ποταμό Μάιν» επισημαίνει ο αντιπρόσωπος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Ντάνιελ Γιάν μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).
Όσον αφορά μια ενδεχόμενη έλλειψη πόσιμου νερού στα νοικοκυριά, η Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Νερού (BDEW) το αποκλείει και εγγυάται την παροχή πόσιμου νερού σε όλους τους τομείς. «Δεν έχουμε λειψυδρία στη Γερμανία», διαβεβαιώνει ο Μάρτιν Βάϊαντ, γενικός διευθυντής της BDEW στον τομέα της ύδρευσης. «Δυσκολία μπορεί μόνο να υπάρξει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνονται οι ανάγκες των νοικοκυριών από 40 έως 60%, αλλά υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού ακόμη και σε περιόδους καύσωνα» αναφέρει ο Βάϊαντ.
Αγροτική κρίση προ των πυλών;
Ο καύσωνας και η ξηρασία προκαλούν προβλήματα παράλληλα και στον αγροτικό τομέα. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών (DBV) Ιωακίμ Ρούκβιντ θεωρεί ότι οι ελλιπείς βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές επηρεάζουν τη συγκομιδή των σιτηρών. Οι φετινές σοδειές σιτηρών υπολογίζονται σε 41,2 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 1,1 τόνους λιγότερους από πέρσι. Εξίσου σημαντικές είναι και οι βροχοπτώσεις τις επόμενές εβδομάδες για τη συγκομιδή καλαμποκιού, πατάτας και ζαχαρότευτλων, αλλά ο Ρούκβιντ πιστεύει πως δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στην προμήθεια τροφίμων.
Η παρατεταμένη ξηρασία από μόνη της δεν προκαλεί δασική πυρκαγιά, ωστόσο ευνοεί την εξάπλωση της, όπως συνέβη πρόσφατα στο Βρανδεμβούργο και στη Σαξονία λόγω της έλλειψης υγρασίας του εδάφους, που μπορεί να είναι ανατρεπτικός παράγοντας στην εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Σε συνδυασμό με τους έντονους ανέμους οι ειδικοί προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες. «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια χειρότερη κατάσταση από το 2018» δήλωσε ο Ούρλιχ Τσιμολίνο, πρόεδρος της ομάδας εργασίας δασικών πυρκαγιών της Γερμανικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (DFV) και ειδικός σε θέματα πυρκαγιών της ένωσης για την προώθηση της Γερμανικής Πυροπροστασίας (vfdb). Το 2018 οι δασικές πυρκαγιές και η ξηρασία στην Ευρώπη προκάλεσαν καταστροφές αξίας 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο καύσωνας ωστόσο δεν θα επηρεάσει το ίδιο όλα τα κρατίδια. Η πιο «καυτή» ημέρα σύμφωνα με την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα είναι στις 19 Ιουλίου όπου το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 38 βαθμούς στην νοτιοδυτική Γερμανία, με μεμονωμένες καταιγίδες σε περιοχές της χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι θα παύσει η ξηρασία.
Σεμπάστιαν Κράμερ, dpa
Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου
Πηγή: DW
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΑΠΕ: Έρχεται το νέο αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ot_ape33-600x474.png)
Νέος «οδικός» χάρτης για τις ΑΠΕ – Στο Μαξίμου το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο
Το αναθεωρημένο Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ ξεκλειδώνει την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή