Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόγραμμα για τη στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της πρώτης βιομηχανικής ανάπτυξης στην αξιακή αλυσίδα της τεχνολογίας υδρογόνου αξίας 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, με κοινή χρηματοδότηση από 15 κράτη-μέλη.

Το έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ), με την ονομασία «IPCEI Hy2Tech», εκπονήθηκε και κοινοποιήθηκε από δεκαπέντε κράτη μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία και Φινλανδία.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το ΣΕΚΕΕ θα καλύπτει ένα ευρύ μέρος της αξιακής αλυσίδας της τεχνολογίας υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων

  1. της παραγωγής υδρογόνου,
  2. των κυψελών καυσίμου,
  3. της αποθήκευσης, της μεταφοράς και της διανομής υδρογόνου και
  4. των εφαρμογών τελικού χρήστη, ιδίως στον τομέα της κινητικότητας.

Επένδυση από κράτη και εταιρείες

Τα κράτη μέλη θα παράσχουν δημόσια χρηματοδότηση ύψους έως και 5,4 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους επιπλέον 8,8 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτού του ΣΕΚΕΕ, 35 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, στις οποίες περιλαμβάνονται μικρομεσαίες («ΜΜΕ») και νεοφυείς επιχειρήσεις, θα συμμετάσχουν σε 41 έργα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς λειτουργεί ο πρώτος πιλοτικός σταθμός ανεφοδιασμού

Αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη σημαντικών τεχνολογικών καινοτομιών, όπως νέων υλικών ηλεκτροδίων υψηλής απόδοσης, κυψελών καυσίμου υψηλότερων επιδόσεων, καινοτόμων τεχνολογιών μεταφορών, στις οποίες συγκαταλέγονται και τεχνολογίες κινητικότητας με υδρογόνο που αναπτύσσονται για πρώτη φορά. Το ΣΕΚΕΕ αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμα: Το μεγάλο στοίχημα του υδρογόνου

Η ελληνική συμμετοχή

Η Ελλάδα συμμετέχει στη σημαντική αυτή προσπάθεια με 2 έργα από την εταιρία Β&Τ Composites (έργο H2CAT) και την εταιρεία Advent (έργο Green HiPo). Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ενίσχυση έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, συνυπολογίζοντας και την διαθεσιμότητα πόρων.

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Με απόφαση της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη και με ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχεδόν από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, η Ελλάδα κατάφερε να συμμετάσχει στην ομάδα των ευρωπαϊκών κρατών που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τα σημαντικά έργα κοινού
ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ως προς το υδρογόνο. Σήμερα, έχουμε την επίσημη έγκριση των έργων αυτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πράγμα το οποίο κάνει την Ελλάδα μία από τις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως στην αποθήκευση ενέργειας με αυτή τη νέα τεχνολογία. Η Ελλάδα θα πάρει τη θέση που της αξίζει: τον ρόλο του πρωταγωνιστή».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην ανάπτυξη της παραγωγής υδρογόνου στη χώρα μας με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο συμβάλει και στην περαιτέρω ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδος. Κύριο μέλημα μας είναι πλέον η αναζήτηση και διασφάλιση των αναγκαίων ευρωπαϊκών πόρων προκειμένου τα έργα αυτά να υλοποιηθούν πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά».

Διαβάστε ακόμα: Κοινοπραξία ΔΕΗ και Motor Oil για παραγωγή πράσινου υδρογόνου

«Απαραίτητη συνιστώσα για την πράσινη μετάβαση»

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Το δυναμικό του υδρογόνου στο μέλλον είναι τεράστιο. Αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και την πράσινη μετάβαση. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε τέτοιες καινοτόμες τεχνολογίες μπορεί να ενέχουν κινδύνους για ένα μεμονωμένο κράτος μέλος ή μια μεμονωμένη εταιρεία. Σε περιπτώσεις σαν κι αυτήν, οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων για τα ΣΕΚΕΕ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Το σημερινό έργο είναι ένα παράδειγμα μιας πραγματικά φιλόδοξης ευρωπαϊκής συνεργασίας για έναν βασικό κοινό στόχο και δείχνει πώς μπορεί η πολιτική ανταγωνισμού να συνδυαστεί με ρηξικέλευθες καινοτομίες».

«Τόνωση απασχόλησης και ανάπτυξης»

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν, δήλωσε τα εξής: «Η προώθηση της ανάπτυξης και αξιοποίησης του υδρογόνου θα τονώσει την απασχόληση και την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα συνεισφέρει στην ατζέντα μας για πράσινη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα. Καθιστά δυνατή την καθαρή μετάβαση ενεργοβόρων βιομηχανιών και μειώνει την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Μ’ αυτό το ΣΕΚΕΕ, βλέπουμε την παραγωγή υδρογόνου στην ΕΕ να μεταβαίνει από το εργαστήριο στην παραγωγή και τη βιομηχανία μας να μετατρέπει την τεχνολογική αριστεία της σε εμπορική υπεροχή. Φυσικά, δεν στηρίζουμε το υδρογόνο μόνο μέσω της χρηματοδότησης. Έχουμε, επίσης, σημειώσει αποφασιστική πρόοδο στη δημιουργία εταιρικών σχέσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο και αναπτύσσουμε κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για τη διευκόλυνση της αγοράς υδρογόνου και τη δημιουργία ειδικής υποδομής. Γιατί ξέρουμε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η θέση της Ευρώπης ως ηγετικής περιφέρειας στον τομέα του βιομηχανικού μετασχηματισμού του υδρογόνου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα