
Σημαίνοντες δημοσιολόγοι, διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις επαναλαμβάνουν μονότονα την «ανάγκη διαλόγου» με την Τουρκία. Αντιφάσκοντας με τη δική τους εμμονή στο διεθνές δίκαιο και στη νομιμότητα. Διότι ο διάλογος προϋποθέτει αποδοχή του διεθνούς δικαίου και των υφιστάμενων συνθηκών και από τις δύο πλευρές. Οταν η μία πλευρά απειλεί ανοιχτά με πόλεμο και διεκδικεί με σαφήνεια ξένα εδάφη, ενώ η άλλη κινείται αμυντικά στη γραμμή «δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα», τότε ο διάλογος οδηγεί κατ’ ανάγκην σε διαπραγμάτευση της κυριαρχίας της δεύτερης πλευράς. Διαπραγμάτευση που είναι και αδιανόητη και παράνομη.
Θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού και της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων αποτελεί ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία, στις διεθνείς συνθήκες και στο διεθνές δίκαιο. Η παραβίασή τους θέτει εκτός δυτικού πλαισίου τον παραβάτη. Η εισβολή της Ρωσίας (που είναι μάλιστα ευρωπαϊκή χώρα και σύμμαχος της Δύσης σε δύο παγκόσμιους πολέμους) την έθεσε στον αντίποδα της Δύσης και οδήγησε σε πλήρη απομόνωσή της, οικονομικά αντίποινα και μαζικό εξοπλισμό της Ουκρανίας.
Η Τουρκία έχει επιλέξει (με διακομματική συναίνεση και ευρεία πολιτική στήριξη) πολεμοχαρή και παραβατικό ρόλο, όχι μόνον έναντι της Ελλάδας, αλλά κυρίως έναντι της Ελλάδας. Οσοι βεβαίως γνωρίζουν ιστορία και κοινωνιολογία δεν εκπλήσσονται, διότι η ίδια η ιστορία και η πολιτισμική δομή της Τουρκίας τη θέτουν εκτός δυτικού πλαισίου, και μάλιστα σε δομική αντίθεση με το δυτικό πλαίσιο. Αυταπάτες τρέφουν μόνον όσοι κινούνται στη σφαίρα της ιδεοληψίας ή όσοι εξωραΐζουν το φοβικό τους σύνδρομο.
Φρόντισαν οι ίδιοι οι Τούρκοι, για όσους διατηρούσαν και τις ελάχιστες αμφιβολίες, να δημοσιοποιήσουν (παρουσία του Μπαχτσελί, συγκυβερνήτη του Ερντογάν) χάρτη με τις διεκδικήσεις τους, εμφανίζοντας όχι μόνον το Αιγαίο αλλά και την….Κρήτη εντός της φαντασιακής νεοοθωμανικής επικράτειας. Ο συγκεκριμένος χάρτης αποτελεί τεράστιο διπλωματικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάθε λόγο να ζητήσει άμεσα την ενεργοποίηση της αμυντικής ρήτρας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.
Διότι η στάση της Δύσης έναντι της Τουρκίας δεν μπορεί να διαμορφωθεί αυτεπαγγέλτως, χωρίς κάποια κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας. Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει από τους δυτικούς θεσμούς να λάβουν όχι μόνο θέση αλλά και συγκεκριμένα μέτρα, πριν η Τουρκία προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις, που αναπόφευκτα θα προκαλέσουν ανάφλεξη. Αν κάτι απέδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ότι και στον 21ο αιώνα γίνονται εισβολές, ότι και επί ευρωπαϊκού εδάφους διεξάγονται πόλεμοι, ότι και μια ελληνοτουρκική σύρραξη στο Αιγαίο δεν είναι πέραν των ορίων της πραγματικότητας και ότι η Δύση οφείλει να λάβει σαφή θέση και προληπτικά μέτρα. Και εμείς φυσικά να γνωρίζουμε ότι, ασχέτως της στάσης των δυτικών θεσμών, ακόμα και αν οι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους ανήκουμε επιδείξουν ασύγγνωστη γραφειοκρατική αδράνεια, αμφιθυμία ή και την απαράδεκτη στάση των «ίσων αποστάσεων», ως έθνος θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ουκρανίας που απαξάπαντες σήμερα στην Ελλάδα και στη Δύση εξαίρουμε.
Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης (από τις εκδόσεις Καπόν κυκλοφορεί το βιβλίο του «Παναγιώτης Κανελλόπουλος: ο πολιτικός, ο διανοούμενος και η εποχή του»)


Latest News

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα

Η μεγάλη εικόνα
Οι έμμεσες επιπτώσεις του δασμολογικού πολέμου για την ελληνική οικονομία φαίνονται να είναι σημαντικότερες από τις άμεσες

Οι εορτές του Πάσχα και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε πως αντιμετωπίζονται από την εργατική νομοθεσία οι ημέρες αυτές

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.