-«Οι πληθυσμοί των καρχαριών έχουν μειωθεί κατά 70% τα τελευταία 50 χρόνια…»
-Και γιατί πρέπει εγώ να ανησυχώ; Λιγότεροι καρχαρίες λιγότεροι κίνδυνοι για τους κολυμβητές. Πριν λίγες μέρες διάβασα πως δυο γυναίκες βρήκαν τραγικό θάνατο από επίθεση καρχαρία στην Ερυθρά θάλασσα της Αιγύπτου.
-«Μην βλέπεις το δένδρο και χάνεις το δάσος. Οι καρχαρίες είναι το κλειδί για την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Κι αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή έχει ολέθριες επιπτώσεις στη διαχείριση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την υγεία των θαλασσών».
- Διαβάστε επίσης: Τη θάλασσα και τα μάτια σας
Η συζήτηση με τον διευθυντή του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη έγινε με αφορμή της δημοσίευσης –στην ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης – μιας animation ταινίας μικρού μήκους ( με μουσική του Thom Yorke από το συγκρότημα Radiohead) στην οποία βλέπουμε πως αποδεκατίζονται οι πληθυσμοί των καρχαριών στον βόρειο Ατλαντικό, σε περιοχή όπου μεγαλώνουν και αναπτύσσονται τα μωρά καρχαρίες.
Όπως μού επισημαίνει, ο Νίκος Χαραλαμπίδης «η ταινία συνοδεύεται και από μια νέα έρευνα του ισπανικού και το αγγλικού γραφείου της Greenpeace για τους καρχαρίες, η οποία ανακαλύπτει ότι οι αλιευτικοί στόλοι της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αλιεύουν συστηματικά στο βόρειο Ατλαντικό σε περιοχές που οι καρχαρίες μεγαλώνουν όσο είναι ακόμη μωρά χρησιμοποιώντας παραγάδια».
1.200 χιλιόμετρα παραγάδια…
Με βάση μάλιστα την έρευνα «Hooked on Sharks» σε μια μέρα αλιείας στον βόρειο Ατλαντικό, εκτιμάται ότι βρίσκονται κατά μέσο όρο περισσότερα από 1.200 χιλιόμετρα παραγαδιών, με περίπου 15.000 έως 28.000 αγκίστρια (!).
-«Στην περιοχή του Ατλαντικού, το είδος που στοχεύεται κατά βάση είναι ο ξιφίας, ενώ οι καρχαρίες είναι παρεμπίπτον αλίευμα ( δηλαδή αυτό που πιάνεται τυχαία από τα αλιευτικά εργαλεία χωρίς να είναι ο βασικός στόχος)», μού λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης. « Όμως επειδή οι πληθυσμοί του ξιφία μειώνονται, η βιομηχανία βασίζεται όλο και περισσότερο στους καρχαρίες για να συνεχίσει να έχει κέρδος».
- Διαβάστε επίσης: Αλλάζουν ετικέτα στους καρχαρίες
Κατά τον διευθυντή του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, η αγορά για προϊόντα καρχαρία μεγαλώνει συνεχώς, πολύ πιο γρήγορα από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να προστατέψουν νομοθετικά τους πληθυσμούς τους, βάζοντας έτσι την υγεία των ωκεανών σε κίνδυνο.
Πάνω από 1 δισ. δολάρια ετησίως…
«Η αξία της αγοράς αυτής πλέον έχει ξεπεράσει το ένα δισ. δολάρια ετησίως και τα προϊόντα καρχαρία υπάρχουν ακόμη σε ζωοτροφές και καλλυντικά», συμπληρώνει ο Νίκος Χαραλαμπίδης.
Κατά τους ειδικούς, η αλιεία με παραγάδια είναι μια καταστροφική αλιευτική μέθοδος, αφού στα αγκίστρια των παραγαδιών μπορούν να πιαστούν πολλά άλλα είδη όπως θαλάσσιες χελώνες, θαλασσοπούλια κ.α σαν παρεμπίπτον αλίευμα που στη συνέχεια απορρίπτεται (κοινώς πετιέται στη θάλασσα νεκρό).
Μια λέξη περιγράφει αυτά που συμβαίνουν στον βόρειο Ατλαντικό, αλλά και στις δικές μας θάλασσες. Ποια είναι αυτή; «Υπεραλίευση». Και για όσους δεν το γνωρίζουν, η υπεραλίευση είναι μια από τις μεγάλες απειλές που καταστρέφει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, πλήττει πολλά είδη θαλάσσιων οργανισμών και απειλεί την τροφή και το εισόδημα εκατομμυρίων ανθρώπων (!).
- Διαβάστε επίσης: Βρες το δίκαιο ψάρι
Για την ιστορία: τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη το 5ο Διακυβερνητικό Συνέδριο του ΟΗΕ για τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε ύδατα πέρα από τις εθνικές δικαιοδοσίες.
Ελπίζω να δουν το πρόβλημα, και να κάνουν κάτι για τη μοναξιά του καρχαρία. Δεν συμφέρει κανέναν…
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς