
Τη δέσμευση που επιδίωκε για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία φαίνεται πως διασφάλισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα σαουδαραβικού δικτύου, πετυχαίνοντας έτσι τον κυριότερο, ίσως, στόχο του ταξιδιού του σε ένα διάστημα αυξημένης ενεργειακής ανασφάλειας και αυξημένων πετρελαϊκών τιμών.
Πάντως, από την πλευρά του ο πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επωφελήθηκε της συγκυρίας για να επισημάνει την ανάγκη στενότερης στρατηγικής σχέσης της Δύσης (και των ΗΠΑ) με το Ριάντ και να στείλει το δικό του μήνυμα αναφορικά με το κρίσιμο θέμα της πράσινης μετάβασης ξεκαθαρίζοντας πως οι μη ρεαλιστικές ενεργειακές πολιτικές θα καταλήξουν να ωθήσουν ακόμη υψηλότερα τον πληθωρισμό διεθνώς.
Διαβάστε επίσης: Φοβού τον πληθωρισμό στα τρόφιμα
«Ναι» σε αύξηση της παραγωγής
Αν και από το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου υπήρχαν αξιωματούχοι που είχαν υποστηρίξει πως ο Τζο Μπάιντεν θα αποφύγει να θέσει ευθέως το ζήτημα των επιπέδων παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και του ΟΠΕΚ ευρύτερα, είναι κοινό μυστικό πως αυτό είχε στην κορυφή της ατζέντας του σε ένα διάστημα που οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν ψηλά, πιέζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συντηρώντας και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Εξάλλου, σε τεχνικό επίπεδο η Σαουδική Αραβία είναι από τα λίγα, αν όχι το μόνο, μέλος του καρτέλ που έχει πρακτικά τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή της. Και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον πρίγκιπα, σχολίασε πως περιμένει από το Ριάντ να κάνει “παραπάνω βήματα” για την άνοδο της παραγωγής και μάλιστα “μέσα στις επόμενες εβδομάδες”.
Διαβάστε επίσης: Ο πληθωρισμός κρατάει κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο
Πραγματικά, σύμφωνα με το σαουδαραβικό δίκτυο 24Live, o πρίγκιπας-διάδοχος μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο έδωσε το πράσινο φως για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας κατά περίπου 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ήτοι στα 13 εκατ. βαρέλια.
Η κίνηση αυτή προφανώς αποτελεί μονομερή απόφαση από το Ριάντ, όμως είναι σαφές ότι θα επηρεάσει τις ισορροπίες και στους κόλπους του ΟΠΕΚ, που σε συλλογικό επίπεδο δεν αναμένεται πάντως να αποφασίσει νέα τροποποίηση στα επίπεδα παραγωγής του καρτέλ πριν το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία παρήγαγε περίπου 9 εκατ. βαρέλι πετρελαίου ημερησίως το 2021, έκτοτε όμως έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις. Παραμένει δε, κορυφαίος ενεργειακός εταίρος των ΗΠΑ, αναλογώντας περίπου στο 5% των αμερικανικών εισαγωγών πετρελαίου.
Αν η αύξηση αυτή δρομολογηθεί εκτιμάται πως θα βοηθήσει στην περαιτέρω αποσυμπίεση των τιμών. Το πετρέλαιο έφτασε να ξεπεράσει τα 120 δολάρια το βαρέλι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως εσχάτως έχει και πάλι υποχωρήσει κοντά στο όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι.
Πυρά κατά των πράσινων στόχων
Κατά την τοποθέτηση του στην αραβο-αμερικανική σύνοδο που έλαβε χώρα στην Τζέντα, παρουσία και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επέλεξε να στρέψει τα βέλη του και κατά των πράσινων στρατηγικών, προειδοποιώντας πως οι μη ρεαλιστικές ενεργειακές πολιτικές μπορεί να ωθήσουν ακόμη υψηλότερα τον πληθωρισμό διεθνώς.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ξεκαθάρισε πως απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις, τόσο στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων όσο και σε τεχνολογίες πράσινης ενέργειας, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να επιτευχθεί αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, ώστε και να καλύπτονται οι ανάγκες και να μην ανεβαίνουν περαιτέρω οι τιμές.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο ντε φάκτο επικεφαλής της κυριότερης πετρελαιοπαραγωγικής χώρας του πλανήτη απορρίπτει την μετάβαση σε βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, όμως εξήγησε πως αυτό απαιτεί μια «ρεαλιστική και υπεύθυνη προσέγγιση.
«Η υιοθέτηση μη ρεαλιστικών πολιτικών για τη μείωση των ρύπων μέσω της αφαίρεσης βασικών πηγών ενέργειας θα οδηγήσει, τα επόμενα χρόνια, σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση του πληθωρισμού και μια αύξηση των ενεργειακών τιμών, όπως και στην αύξηση της ανεργίας και την επιδείνωση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων και των προβλημάτων ασφάλειας» τόνισε προειδοποιητικά.
Ο πρίγκιπας Σαλμάν στάθηκε βέβαια στο παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας που έχει ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις με στόχο να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της δυνατότητα μέχρι το 2027. Όμως, θέλησε να στείλει το μήνυμα του και προς την παγκόσμια κοινότητα, ξεκινώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο που συμμετείχε προσωπικά στη σύνοδο, αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα των περιβαλλοντολογικών στόχων σε ένα διάστημα αυξημένης ενεργειακής ανασφάλειας.
Αντιστοίχως υποστήριξε πως η πανδημία και οι γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν απαιτούν καλύτερα συνδυασμένες και συλλογικές προσπάθειες για την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομίας.


Latest News

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ο Σέρτζιο Ερμότι έλαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Κέρδη ρεκόρ για την Illy Caffe το 2024 - Αγορές «χρυσωρυχεία» σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Διψήφιο ποσοστό αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Illycaffe - Θολώνουν τις προοπτικές οι αυξήσεις τιμών του καφέ

Στο «Rose Garden» θα... ανθίσουν δασμοί 20% - Τα νεότερα σενάρια για τις ανακοινώσεις Τραμπ
Οι πρόσθετοι δασμοί σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων θα αποφέρουν πάνω από 6 τρισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά έσοδα

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη