
Ανεξέλεγκτη μαίνεται -για δεύτερη ημέρα- η φωτιά που κατακαίει μία ευρύτατη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.
Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σαχτούρια, Κρύα Βρύση, Άγιος Παύλος, Ορνέ, Άγιος Γιώργης και Μέλαμπες με εντολή που δόθηκε από τον δήμαρχο της περιοχής Γιάννη Ταταράκη και την Πολιτική Προστασία.
Το βράδυ της Παρασκευής, η Πυροσβεστική έκανε λόγο για μια πυρκαγιά που κλιμακώθηκε τις τελευταίες ώρες και κινούνταν ανεξέλεγκτη σε ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό τοπίο από πλευράς καιρικών συνθηκών. Μια πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει το πρωί του Σαββάτου.
Μέχρι στιγμής, έχουν καεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπως και χορτολιβαδικές, ενώ ζημιές υπάρχουν και στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν φαίνεται να απειλούνται κατοικίες.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.
🚨Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Μέλαμπες Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Επιχειρούν 110 #πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα🚒
5⃣1⃣ δασικές πυρκαγιές 🔥 το τελευταίο 24ωρο pic.twitter.com/p7VVvHmvSf— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 15, 2022
Πολύ δύσκολη κατάσταση
Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι που αλλάζουν διαρκώς κατευθύνσεις «τρέφουν» τα μέτωπα. Γύρω στα μεσάνυχτα, η φορά του ανέμου στράφηκε από τις βορειοδυτικές διευθύνσεις που έπνεε σε βορειοανατολικές με την κατάσταση να βελτιώνεται ελαφρώς.
Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες με την πολιτική προστασία υπηρεσίες.
Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.
Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν, κυρίως από τους καπνούς.
Έχουν εκκενωθεί έξι οικισμοί
«Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη όλο το βράδυ λόγω των ισχυρών ανέμων, κυρίως προς τη Κρύα Βρύση. Καταφέραμε να ανακόψουμε ένα κομμάτι προς Αγία Γαλήνη, όπου και εκκενώθηκε το χωριό» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης.
Παράλληλα έχουν εκκενωθεί τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι κάτοικοι είναι ασφαλείς, ενώ δεν κάηκαν σπίτια παρόλο που η φωτιά μπήκε στο χωριό Μέλαμπες.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Αν βρίσκεστε στις #Μέλαμπες #Ρέθυμνο εκκενώστε τώρα προς Νέα Κρύα Βρύση
‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
Οδηγίες αυτοπροστασίας ℹ️ https://t.co/162IAivjhw @pyrosvestiki
— 112 Greece (@112Greece) July 15, 2022


Latest News

Νέο μπλακ άουτ στην Κούβα
Συνεχίζεται το μπλακ άουτ στην Κούβα 24 ώρες μετά την ενεργειακή κατάρρευση

Τα πρώτα σύννεφα κοινωνικής δυσαρέσκειας για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του NBC
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, το 54%, αποδοκίμασε τους χειρισμούς του Τραμπ στην οικονομία,

ΗΠΑ: Φονικοί ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις νότιες και μεσοδυτικές πολιτείες
Καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι και τις καταιγίδες πλήττουν αρκετές νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Βόρεια Μακεδονία: Στην Ελλάδα 18 εγκαυματίες από την τραγωδία σε νυχτερινό κέντρο
Τη νοσηλεία όλων των εγκαυματιών από τη Βόρεια Μακεδονία που ζητήθηκε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ανέλαβε η Ελλάδα

Παραιτήθηκε ο Αρίστος Δοξιάδης
Την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε με ανάρτησή του ο Αρίστος Δοξιάδης

Η Ουκρανία χάνει τη μεγαλύτερη πόλη που είχε καταλάβει στο έδαφος της Ρωσίας
Στη Σούτζα του Κουρσκ διεξήχθη μια από τις πιο σκληρές μάχες στον πόλεμο μεταξύ Ρωράις - Ουκρανίας που διαρκεί περισσότερο από τρία χρόνια

Ραγδαία μεταβολή του καιρού, «βουτιά» υδραργύρου – Πότε θα χιονίσει στην Αττική
Από τους 30 βαθμούς ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας – Πότε αλλάζει ο καιρός

Ο Ερντογάν ζητά από Τραμπ F-16, F-35 και τερματισμό των κυρώσεων στην Τουρκία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, την Συρία και τις επιδιώξεις της Άγκυρας

Βαλκάνια, ξανά μια «τέλεια πυριτιδαποθήκη»;
Από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, έως τη Ρουμανία, στα Βαλκάνια δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα πολιτικής αστάθειας και έξαρσης του εθνικισμού

Αντίστροφη μέτρηση για τη θερινή ώρα - Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου η θερινή ώρα διαδέχεται τη χειμερινή «κλέβοντας» λίγη από τη βραδινή μας ξεκούραση