Με την αυλαία των θερινών εκπτώσεων να έχει ανοίξει από την Δευτέρα 11 Ιουλίου, τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν προαιρετικά ανοιχτά την Κυριακή σε πολλές πόλεις.

Στην Αθήνα, ο εμπορικός σύλλογος προτείνει στους καταστηματάρχες ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Το ίδιο ωράριο προτείνεται και στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης: ΕΣΑ: Μεγάλες εκπτώσεις, υψηλές προσδοκίες για την αγορά 

Στον Πειραιά, τα καταστήματα μπορούν να μείνουν ανοιχτά από τις 11 έως τις 20.00, αν και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης προτείνει λιγότερες ώρες λειτουργίας, από τις 11 έως τις 15.30.

Διευκρινίζει επίσης ότι αν η εργασία του προσωπικού κατά την Κυριακή περιοριστεί σε εργασία μέχρι 5 ώρες οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης, οφείλουν όμως να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια εργασία με προσαύξηση 75%».

Στη Λάρισα προτείνεται να μείνουν τα καταστήματα κλειστά, «σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας σε 500 καταστήματα του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για 8 κλειστά Σάββατα φέτος.

Αντίθετοι οι εμποροϋπάλληλοι

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας: «Με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, την Κυριακή της 17ης Ιουλίου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν για μια Κυριακή ακόμα. Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα μείνουν ανοιχτές, διότι υποτίθεται ότι «ευελπιστούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές και τζίρο» σε ένα περιβάλλον ακραίας ακρίβειας και δραματικής μείωσης της κατανάλωσης, λόγω της ραγδαίας συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης της κοινωνίας.

Η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έχει αποδειχθεί άχρηστη- ανθυγιεινή- δαπανηρή και εντέλει αναποτελεσματική συνολικά για τον κόσμο του εμπορίου.

Για τους εμποροϋπαλλήλους είναι ανθυγιεινή και εξοντωτική (αφού παράγει 10 έως 13 ημέρες συνεχόμενης εργασίας, ενώ για την μικρομεσαία επιχείρηση είναι κοστοβόρα και ανούσια με “μηδενικούς” τζίρους.

Αποδεδειγμένα πλέον, η Κυριακή αδυνατεί να φέρει “νέους” ή “ικανούς” τζίρους. Το παραπάνω το επιβεβαιώνουν πλέον και οι πολύ μεγάλοι όμιλοι του λιανικού εμπορίου, καθώς η ασθενική κίνηση στις αγορές των καταναλωτών επεκτείνεται σε όλα τα εμπορικά είδη  και σε όλες τις κατηγορίες των καταστημάτων. Κάθε Κυριακή που είναι ανοικτά τα καταστήματα, παρατηρείται μια σταθερή – γενικευμένη υποκατανάλωση. Αποδεικνύεται έτσι ότι,  η λειτουργία του εμπορίου την Κυριακή αποτελεί μια ιδεοληπτική εμμονή κάποιων μεγάλο- εργοδοτών του κλάδου, οι οποίοι αναγνωρίζουνε ότι δεν έχει οικονομικό όφελος, αλλά εκτιμούν  ότι τους βοηθά στην ανακατανομή του αναιμικού πλέον εμπορικού τζίρου: από τα μικρά καταστήματα στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, επισημαίνεται ότι: «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Η πλειοψηφία των εμποροϋπαλλήλων εργαζόμαστε κάτω από άθλιες εργασιακές σχέσεις, με καθηλωμένους μισθούς, σμπαραλιασμένα ωράρια και δουλειά 7 ήμερες την εβδομάδα. Εκτός από τις “Λευκές Νύχτες” και την δουλειά μέχρι τα άγρια μεσάνυχτα θα καλεστούμε να δουλέψουμε ακόμα μια Κυριακή στις 17 Ιούλη, ενώ από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο σε πολλές περιοχές τα καταστήματα ανοίγουν κάθε Κυριακή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Experts |

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια

Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας