
Η ανεργία είναι γένους θηλυκού. Πλήττει περισσότερο τις γυναίκες στη χώρα μας, οι οποίες παραμένουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκτός αγοράς εργασίας, δυσκολεύονται να επανενταχθούν, ενώ αντιμετωπίζουν διακρίσεις, τόσο κατά τη διαδικασία πρόσληψης, όσο και στις τελικές απολαβές τους.
Η διαπίστωση προέρχεται από την έκθεση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας.
Διαρθρωτικές αδυναμίες της αγοράς εργασίας
Οι συγγραφείς της έκθεσης αποδίδουν τα στοιχεία με το «φαινόμενο» ως την «έμφυλη διάστασης της ανεργίας» και αποδίδουν την εικόνα αυτή της ανεργίας στις – χρόνια καταγεγραμμένες – διαρθρωτικές αδυναμίες της αγοράς εργασίας.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά:
- Τις διακρίσεις στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
- Τη μη-ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις προσλήψεις και τις απολαβές.
- Την έλλειψη – έως πρόσφατα – μέριμνας για την εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
- Τα συχνά εμπόδια στην εργασιακή εξέλιξη και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης από γυναίκες κ.α.
Παραθέτοντας τα τρέχοντα στοιχεία, η έκθεση σημειώνει πως η ανεργία χαρακτηρίζεται από έντονη έμφυλη ανισότητα, με το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες να είναι διαχρονικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (19,8% έναντι 13,9% για το 2019, και 19% έναντι 11,2% για το 2021).
Διαβάστε ακόμα: Οι γυναίκες λαμβάνουν 16,5% χαμηλότερο μισθό από τους άνδρες
Τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τα αντίστοιχα ποσοστά ανεργίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – 27 ήταν 6,9% για τις γυναίκες, έναντι 6,3% για τους άνδρες το έτος 2019 και 7,2% για τις γυναίκες έναντι 6,6% για τους άνδρες το 2021.
Επίσης οι γυναίκες πλήττονται εντονότερα από μακροχρόνια ανεργία (63,6% επί του συνόλου των ανέργων γυναικών το 2020, αντί 31,7% σε επίπεδο Ε.Ε.-27) σε σχέση με τους άντρες (56,5% το 2020, αντί 27,1% σε επίπεδο Ε.Ε.-27).
Παρότι η έμφυλη διάσταση στην ανισότητα της ανεργίας παρατηρείται πανευρωπαϊκά, εντούτοις στην Ελλάδα η διαφορά του ποσοστού ανεργίας μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι αρκετά υψηλότερη του αντίστοιχου μέσου όρου σε επίπεδο Ε.Ε.-27.
Διαβάστε ακόμα: Ανεργία και «φτώχεια στην εργασία»
Διαβάστε ακόμα: Τα… ναι μεν αλλά της ανεργίας και της αγοράς εργασίας
Οι απολαβές
Ένα από τα χαρακτηριστική των έμφυλων διακρίσεων που περιγράφει η έκθεση είναι η μη-ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις προσλήψεις και τις απολαβές.
Προσφάτως η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είχε αναδείξει το θέμα αυτό καταγράφοντας η μισθολογική ανισότητα που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο χρόνο εργασίας.
Τον Μάρτιο του 2021 οι γυναίκες εργάζονταν σχεδόν τον ίδιο χρόνο με τους άνδρες, αλλά λάμβαναν 16,5% χαμηλότερο μισθό. Τον Μάρτιο του 2019 οι γυναίκες εργάζονταν πάλι σχεδόν τον ίδιο χρόνο σε σχέση με τους άντρες, αλλά λάμβαναν 17,5% χαμηλότερο μέσο μισθό. Αν και η διαφορά μεταξύ 2019 και 2021 δείχνει μια μικρή αύξηση στις μισθολογικές αποδοχές των γυναικών, αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανή να περιορίσει το μισθολογικό χάσμα που παρατηρείται σε σχέση με τους άνδρες.
Μάλιστα η έκθεση οδηγείται στο συμπέρασμα ότι από το τρέχον κύμα ακρίβειας θα επηρεαστούν άνισα οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, εξέλιξη που θα αυξήσει σε περαιτέρω κατακερματισμό της ελληνικής αγοράς εργασίας.


Latest News

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Έρχονται οι «Ράμπο» της ομάδας «ΔΕΟΣ» - Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει ν' ανησυχούν...
Ειδικές δυνάμεις εφοριακών και τελωνειακών αναλαμβάνουν τις δύσκολες αποστολές - Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο τους

Οι 20 παροχές σε είδος και σε χρήμα που είναι αφορολόγητες - Αναλυτικά η λίστα
Το πλαίσιο αυτών των απαλλαγών εμπλουτίστηκε και προσαρμόστηκε στις προβλέψεις του νόμου για τα επαγγελματικά ταμεία και τις αντίστοιχες εισφορές

Ξεκίνησε η δοκιμαστική εφαρμογή του «Εργάνη ΙΙ» - Οι αλλαγές που φέρνει
Η λειτουργία του «Εργάνη ΙΙ» θα είναι δοκιμαστική για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση και να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα