![Διαδίκτυο: Πώς να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε τα κακόβουλα emails](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/07/phishing.png)
Τα τελευταία χρόνια η «βιομηχανία» υποκλοπής δεδομένων μέσω κακόβουλων μηνυμάτων αναπτύσσεται διαρκώς. Στον… χώρο σημειώθηκε πραγματική «έκρηξη» μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και την μεταφορά πολλών διεργασιών και συναλλαγών στο διαδίκτυο.
Έτσι, δεκάδες ανεπιθύμητα μηνύματα μας κατακλύζουν καθημερινά, εκ των οποίων κάποια είναι «αθώα» – είναι δηλαδή απλώς ενοχλητικά, κάποια άλλα όμως υποκρύπτουν κινδύνους για απάτες σε βάρος μας.
Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα εν δυνάμει επικίνδυνο μήνυμα;
Τα βασικά
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Ένα μήνυμα από κάποιον που δεν γνωρίζετε ή ακόμα και ένα απλό «γεια» που όμως δεν απευθύνεται σε κάποιον συγκεκριμένα, πρέπει να σας προϊδεάσει αρνητικά. Επιπλέον, συνήθως τα μηνύματα που υποκρύπτουν κάποιον κίνδυνο είναι γεμάτα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Εάν δεν έχετε κάποιον ανορθόγραφο φίλο, μπορείτε με σχετική ασφάλεια να υποθέσετε ότι πρόκειται το μήνυμα που λάβατε είναι ψεύτικο, ίσως και κακόβουλο.
«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»
«Καμπανάκι» θα πρέπει να χτυπήσει αν το μήνυμα σας υπόσχεται ότι, ακολουθώντας κάποιες οδηγίες πιθανώς, θα λάβετε κάτι δωρεάν. Αν μάλιστα το email σας ενημερώνει ότι κάτι κερδίσατε και χρειάζονται λίγα μόλις βήματα για να καταβληθεί, παραδείγματος χάρη, ένα ποσό στον λογαριασμό σας, οι πιθανότητες να πρόκειται για διαδικτυακή απάτη εκτοξεύονται.
- Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Προσοχή σε περιστατικά phishing με πρόσχημα το power pass
Η άμεση δράση
Ένα άλλο κόλπο που συχνά χρησιμοποιούν όσοι διαχέουν κακόβουλα μηνύματα, είναι η απαίτηση για άμεση δράση: Είτε αυτή αφορά την καταβολή ενός ποσού για να καλυφθούν τα έξοδα φιλικού ή συγγενικού σας προσώπου που είχε κάποιο ατύχημα ή κάποια άλλη κακοτυχία, είτε την παραχώρηση κωδικών ώστε «να μην αποκλειστείτε από τον λογαριασμό σας», η απαίτηση άμεσης δράσης θα πρέπει να σας υποψιάσει.
Προσοχή στα links
Οι περίεργοι υπερσύνδεσμοι (links) που ενδέχεται να υπάρχουν σε ένα email που θα λάβετε, καθώς και τα παράξενα ονόματα αποστολέα – που πολλές φορές περιλαμβάνουν και αριθμητικά ψηφία – αποτελούν επίσης «κόκκινο συναγερμό» για το ενδεχόμενο να έχετε λάβει ένα κακόβουλο μήνυμα.
Ο παράγοντας «τράπεζες»
Τελευταίο αλλά «sos», τα emails από τράπεζες. Τα τραπεζικά ιδρύματα δεν συνηθίζουν να επικοινωνούν με τους πελάτες τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – και σίγουρα όχι για να τους ζητήσουν να… παραδώσουν τους κωδικούς τους.
Αν βρεθείτε ενώπιον μιας τέτοιας απαίτησης, μάλλον έχετε μόλις ανοίξει ένα κακόβουλο emai.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
![Εμανουέλ Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MAKRO-600x400.jpeg)
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
![Oumi: Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_oumi_greek_team-600x352.png)
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr