Την ώρα που οι βόμβες πέφτουν σαν βροχή στην Ουκρανία, μια άλλη ρωσική επιχείρηση εξελίσσεται στο Διαδίκτυο της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ψεύτικοι λογαριασμοί σπέρνουν φόβο για την εισροή μεταναστών, την ακρίβεια και τη στροφή προς τη Δύση.
Στη Βουλγαρία, το Κρεμλίνο πλήρωνε δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές 2.000 ευρώ το μήνα προκειμένου να αναρτούν φιλορωσικά άρθρα, αποκάλυψε αξιωματούχος της χώρας σύμφωνα με το Associated Press.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Έκθεση της Microsoft για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις
Προπαγάνδα και ψηφιακός πόλεμος
Ερευνητές του κυβερνοχώρου εντόπισαν επίσης δίκτυα ψεύτικων λογαριασμών, bot και τρολ που κλιμακώνουν την επιχείρηση παραπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα της χώρας.
Παρόμοιες ρωσικές επιχειρήσεις διεξάγονται και σε άλλες χώρες της περιοχής καθώς η Ρωσία προσπαθεί να ρίξει σε άλλους το φταίξιμο για την εισβολή, την προσφυγική κρίση που ακολούθησε και τη δραματική αύξηση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
Για τη ρωσική ηγεσία, η προπαγάνδα και πληροφοριακός πόλεμος είναι μια οικονομική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά εργαλεία του πολέμου και της διπλωματίας, επισημαίνει ο Γκράαμ Μπρούκι, διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Εγκληματολογίας του Ατλαντικού Συμβουλίου, το οποίο παρακολουθεί τη ρωσική παραπληροφόρηση εδώ και χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Πληροφοριακός πόλεμος και στρατηγική επικοινωνία στη νέα κρίση
«Η υποκίνηση αυτών των αντιδράσεων είναι ο εύκολος στόχος για τις ρωσικές επιχειρήσεις πλγηροφοριών» λέει. «Τα ρωσικά κρατικά μέσα κάνουν αναλύσεις κοινού καλύτερα από τις περισσότερες εταιρείες ΜΜΕ στον κόσμο».
«Οι περιοχές όπου αυτά τα αφηγήματα επιτυγχάνουν είναι οι χώρες όπου χρησιμοποιούνται περισσότερο ως όπλα οι εσωτερικές διαφωνίες ή οι αγορές των ΜΜΕ είναι πιο πολωμένες».
Λάδι στη φωτιά των εντάσεων
Η Βουλγαρία, κάποτε στενός σύμμαχος της Ρωσίας, έχει στρέψει την προσοχή της προς τη Δύση τις τελευταίες δεκαετίες. Εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004 και στην ΕΕ τρία χρόνια αργότερα.
Όταν η Βουλγαρία, η Πολωνία και άλλα πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας πήραν το πλευρό του ΝΑΤΟ και στήριξαν την Ουκρανία, η Ρωσία απάντησε με ένα τσουνάμι παραπληροφόρησης που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη δημόσια αντιπαράθεση για την παγκοσμιοποίηση και τη στροφή προς τη Δύση.
Στην Πολωνία, αυτό πήρε τη μορφή αντιδυτικής προπαγάνδας και θεωριών συνωμοσίας. Μια από αυτές, προϊόν μιας ομάδας χάκερ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ήθελε πολωνικές συμμορίες να αφαιρούν τα όργανα ουκρανών προσφύγων.
Η επιδείνωση των σχέσεων Σόφιας-Μόσχας
Η Βουλγαρία βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση, μετά την αποτυχία του φιλοδυτικού πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα. Οι ανησυχίες για την οικονομία και την ακρίβεια στα καύσιμα διογκώθηκαν όταν η Ρωσία έκοψε την παροχή φυσικού αερίου την περασμένη άνοιξη. Η αναστάτωση οδήγησε τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ στη δήλωση ότι η χώρα του εισέρχεται σε «πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση».
Οι σχέσεις με τη Μόσχα επιδεινώθηκαν περαιτέρω όταν η Βουλγαρία απέλασε 70 ρώσους διπλωμάτων.
Την ίδια εβδομάδα, η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια ζήτησε από τους βούλγαρους πολίτες δωρεές για την υποστήριξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. Η Βουλγαρία αντέδρασε έντονα στην ρωσική απόπειρα συγκέντρωσης χρηματικής βοήθειας από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.
Η ρωσική πρεσβεία έχει επίσης διασπείρει fake news για τη λειτουργία αμερικανικών εργαστηρίων βιολογικού πολέμου σε ουκρανικό έδαφος. Οι πρεσβείες της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο αξιοποιήθηκαν ως πομπί προπαγάνδας μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η Δύση στα κρατικά ρωσικά ΜΜΕ.
Την Παρασκευή, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει λογαριασμούς που προωθούν τις ρωσικές θέσεις και παραβίασαν την πολιτική για τα πολλαπλά προφίλ. Παρόλα αυτά, η εταιρεία δεν εντόπισε ενδείξεις ότι οι επίμαχοι λογαριασμοί ανήκαν σε δίκτυο παραπληροφόρησης. Αντίθετα, ανήκαν σε έναν Βούλγαρο που απλά αναμετέδιδε φιλορωσικές αναρτήσεις.
Σχολιάζοντας την αποκάλυψη για πληρωμένους δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές, ο χρήστης έγραψε: «Σας ευχαριστώ κ. Πούτιν για την προσφορά, δεν χρειάζομαι όμως τα 4.000 λέβα για να μου αρέσει η Ρωσια».
«Μου αρέσει δωρεάν».
Latest News
Εκκληση Microsoft σε Τραμπ να «πιέσει πιο σκληρά» κατά των χάκερ από Ρωσία-Κίνα
Η Microsoft κάνει λόγο για κύμα «κρατικών κυβερνοεπιθέσεων» με στόχο αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και προεκλογικές καμπάνιες
Γιατί τα υποθαλάσσια καλώδια είναι «πειρασμός» για τους σαμποτέρ
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις βασίζονται στα υποθαλάσσια καλώδια για κρίσιμες δραστηριότητες - Πόσο ασφαλή είναι και πώς προκαλούνται φθορές
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;