Πληθαίνουν οι ενδείξεις για την επίτευξη στο τέλος του χρόνου ενός νέου ιστορικού ρεκόρ στον τομέα των τουριστικών εσόδων, όπως διαπιστώνουν παράγοντες του τουρισμού.

Με τις πληρότητες των ξενοδοχείων για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να κινούνται σε προ πανδημίας επίπεδα και τη μέση ταξιδιωτική δαπάνη να έχει αυξηθεί σημαντικά πάνω από τα επίπεδα του 2019, ενισχύονται οι εκτιμήσεις για υπέρβαση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος έως και 10% σε σχέση με το 2019 (18,2 δισ. ευρώ).

Οι πλέον αισιόδοξοι του κλάδου μιλούν για ένα νέο ρεκόρ εισπράξεων το 2022, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, κάνει λόγο για έσοδα της τάξης ακόμα και των 20 δισ. ευρώ!

Διαβάστε επίσης: Έτσι θα είναι το ξενοδοχείο του μέλλοντος

Ηδη, η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για την Παγκόσμια Τουριστική Αγορά (World Travel Market), η Μύκονος και η Ρόδος καταγράφουν αύξηση 29% σε σχέση με το 2019, τα Χανιά 26%, το Ηράκλειο 23%, η Σαντορίνη 20% και η Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική 19%, ενώ πολύ ψηλά είναι και η Αθήνα στον αστικό τουρισμό (3η θέση).

Οπως επιβεβαιώνουν παράγοντες του τουρισμού, το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ξεκίνησε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η άνοδος των εισπράξεων κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, που μαζί με τον Σεπτέμβριο εισφέρουν κάθε χρόνο το 60% των ετήσιων τουριστικών εισπράξεων.

Αντίστοιχα, κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς πραγματοποιείται ο τζίρος που αντιστοιχεί μόλις στο 5% του έτους, στο δεύτερο τρίμηνο πραγματοποιείται το 25% του ετήσιου τζίρου, στο τρίτο τρίμηνο το 60% και στο τέταρτο τρίμηνο το 10%.

Τα 5άστερα ξενοδοχεία

Κύριο «όχημα» για την ενίσχυση των φετινών τουριστικών εισπράξεων αναμένεται να αποτελέσουν τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων σε δημοφιλείς προορισμούς, τα οποία είναι τα πρώτα που καταγράφουν νέα υψηλά ποσοστά αύξησης εσόδων. Ηδη, οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το 2021, ενώ ειδικά στις μονάδες των 5 αστέρων κινούνται στο +10% – +15% και είναι οι υψηλότερες στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πάντως, μονάδες χαμηλότερων κατηγοριών και καταλύματα σε όχι ιδιαίτερα γνωστούς θερινούς και χειμερινούς προορισμούς, αναμένεται να ανακάμψουν με χαμηλότερους ρυθμούς.

Η φετινή άνοδος των εισπράξεων, οφείλεται και στην έκρηξη της ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα, που παρατηρείται από κατοίκους των αραβικών χωρών. Ωστόσο, βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό παραμένουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία.

Η παγίδα των τιμών

Τα άμεσα έσοδα του τουρισμού, σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, αναμένεται να αγγίξουν τα 20 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, οι αυξήσεις θα πάνε στα αυξημένα τιμολόγια των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, στη διαμονή, στην εστίαση κ.λπ., που ήδη κινούνται ανοδικά λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Την ίδια ώρα, τα ταξιδιωτικά πακέτα που είχαν κλειστεί κατά το προηγούμενο έτος παγίδευσαν σημαντική μερίδα ξενοδόχων, που αναγκάστηκαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, ενώ έχουν δώσει υψηλότερες τιμές μόνο στα ελεύθερα δωμάτιά τους. Κοινός τόπος είναι ότι η εκτίναξη των τιμών και οι υψηλές πληρότητες, δεν αφορούν όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού και πλέον κάποιοι κάνουν λόγο για τουρισμό πολλών ταχυτήτων.

Αεροπορική κίνηση

Ολική επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα έκαναν τον Ιούνιο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, με τη συνολική επιβατική κίνηση να βρίσκεται στο +3,3% σε σχέση με το 2019. Ο αριθμός των ταξιδιωτών που διακινήθηκαν στους 14 αερολιμένες ξεπέρασε τα 4,6 εκατομμύρια.
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, το οποίο βρέθηκε στο +21,5% σε σχέση με το 2019, με το Ακτιο και την Κέρκυρα να ακολουθούν με αύξηση κατά 12,9% και 12,4%, αντίστοιχα. Αντίθετα, πτώση κατέγραψαν πέντε αεροδρόμια, εκείνα της Καβάλας (-22,2%), της Θεσσαλονίκης (-11,4%), της Μυτιλήνης (-10%), της Σάμου (-6,9%) και της Κω (-1,3%).
Πρώτη χώρα ως προς τον αριθμό των ταξιδιωτών που τροφοδότησαν την Ελλάδα αναδείχθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Γερμανία ακολούθησε. Δυναμικό ήταν το «παρών» των Ιταλών, με τους Πολωνούς και τους Ολλανδούς να συμπληρώνουν την πεντάδα. Μεγάλη κινητικότητα καταγράφηκε και από τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Τσεχία και την Αυστρία.

Κικίλιας προς Γερμανούς

Ξεχειμωνιάστε στις ελληνικές παραλίες

O υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας έχει τη λύση για να μην παγώσουν οι Γερμανοί τον χειμώνα: Να ξεχειμωνιάσουν στην Ελλάδα. «Για το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα ήταν μεγάλη χαρά να καλωσορίσουμε γερμανούς συνταξιούχους που θα ήθελαν να ζήσουν έναν “μεσογειακό χειμώνα” με ελληνική φιλοξενία, ήπιο καιρό και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Σας περιμένουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω της εφημερίδας «Μπιλντ»: «Αν η ζωή στη Γερμανία είναι πολύ ακριβή για εσάς, αν φοβάστε έναν παγωμένο χειμώνα με κρύο χωρίς θέρμανση, ελάτε στην Ελλάδα», τους προτρέπει ο υπουργός. Στην Κρήτη, εξηγεί, ο χειμώνας διαρκεί μόνο δύο μήνες – και διακόπτεται μάλιστα από ζεστές Αλκυονίδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τέλος βιώσιμης ανάπτυξης: Οι ξενοδόχοι κατά της απόφασης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Τουρισμός |

Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος

Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού