
Στοίχημα με το χρόνο αλλά και με τους λογιστές φαίνεται να έχουν βάλει το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθώς κατά την τελευταία άτυπη ενημέρωση λήγει η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 29 Ιουλίου και άλλη παράταση δεν θα δοθεί. Την ίδια στιγμή λογιστές και φοροτεχνικοί πιέζουν να δοθεί και νέα για να μην συμπέσουν όλα μαζί σε μία προθεσμία και να προλάβουν χωρίς να βρεθούν εκπρόθεσμοι οι πελάτες τους στην υποβολή δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ, τις πληρωμές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέων προκαταβολών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι το Σάββατο 16 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 4.872.277 φορολογικές δηλώσεις (υπόχρεων και συζύγων αυτών) σε σύνολο περίπου 6.500.000 που αντιστοιχούν σε περίπου 8.800.000 ΑΦΜ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε 13 ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 1.600.000 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή πάνω από 123.000 δηλώσεις την ημέρα γεγονός που όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των λογιστών – φοροτεχνικών είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Τα στοιχεία των δηλώσεων
Από το σύνολο των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί περίπου μία στις δύο ή ποσοστό 52,9% είναι μηδενικές, δηλαδή για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους από την εκκαθάριση της φετινής τους δήλωσης δεν προκύπτει ούτε να πληρώσουν κάποιο πρόσθετο φόρο αλλά και δεν θα τους επιστραφεί κάποιο ποσό.
Από την άλλη, για μία στις τρεις φορολογικές δηλώσεις έχει προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο με το μέσο επιπλέον φόρο να διαμορφώνεται σε 1.068 ευρώ και ο οποίος θα πρέπει να καταβληθεί σε έως 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στις 29 Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023. Ωστόσο, υπάρχει η πληροφορία ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση εντός Ιουλίου να πληρώσουν την 1η δόση μαζί με τη 2η στα τέλη Αυγούστου.
Διαβάστε επίσης: ΕΝΦΙΑ: Οι διορθώσεις στο Ε9 που «ξεφουσκώνουν» το εκκαθαριστικό
Η διευκόλυνση
Άλλωστε κάτι τέτοιο συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια και δημοσιονομικά δεν θα έχει καμία επίπτωση. Αντιθέτως θα διευκολύνει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να ανταποκριθούν στην υποχρέωση καταβολής του φόρου χωρίς να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνσης λόγω εκπρόθεσμης πληρωμής. Πάντως, όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του μήνα είναι προγραμματισμένη και η πληρωμή της 3ης από τις συνολικά δόσεις για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ.
Όσον αφορά τους εφετινούς «τυχερούς» που θα έχουν επιστροφή φόρου, μέχρι στιγμής ανέρχονται σε περίπου 670.000 ή 13,74% επί του συνόλου με το μέσο επιστρεφόμενο ποσό να διαμορφώνεται σε περίπου 380 ευρώ. Αξίζει να τονιστεί ότι στο συγκεκριμένο ποσό δεν μπορεί να συμψηφιστεί με οφειλές που αφορούν την εξόφληση των επιστρεπτέων προκαταβολών. Μπορεί όμως να συμψηφιστεί με τις υπόλοιπες δόσεις ΕΝΦΙΑ.
Ε1
Αξίζει να τονιστεί ότι μέχρι στιγμής εκτός του βασικού εντύπου Ε1 έχουν υποβληθεί και 2.406.000 έντυπα Ε2. Το συγκεκριμένο έντυπο έχουν υποχρέωση να το υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση χρήσης γαιών-γης και ακινήτων σε τρίτους, εγκαταστάσεων ή κατασκευών, χώρων τοποθέτησης επιγραφών καθώς επίσης και από εκμίσθωση υπεκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση.
Τέλος, έως το Σάββατο 16 Ιουλίου, έχουν υποβληθεί και 945.000 έντυπα Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) που αφορούν ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες οποιασδήποτε κατηγορίας


Latest News

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Έρχονται οι «Ράμπο» της ομάδας «ΔΕΟΣ» - Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει ν' ανησυχούν...
Ειδικές δυνάμεις εφοριακών και τελωνειακών αναλαμβάνουν τις δύσκολες αποστολές - Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο τους

Οι 20 παροχές σε είδος και σε χρήμα που είναι αφορολόγητες - Αναλυτικά η λίστα
Το πλαίσιο αυτών των απαλλαγών εμπλουτίστηκε και προσαρμόστηκε στις προβλέψεις του νόμου για τα επαγγελματικά ταμεία και τις αντίστοιχες εισφορές

Ξεκίνησε η δοκιμαστική εφαρμογή του «Εργάνη ΙΙ» - Οι αλλαγές που φέρνει
Η λειτουργία του «Εργάνη ΙΙ» θα είναι δοκιμαστική για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση και να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Μία στις τέσσερις δηλώσεις με επιστροφή φόρου - Υποβάλλονται 53.000 την ημέρα
Τι δείχνουν τα στοιχεία εκκαθάρισης τον πρώτο μήνα υποβολής - Στα 1.503 ευρώ ο μέσος πρόσθετος φόρος – στα 342 ευρώ η μέση επιστροφή

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας