Αποδίδουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση ή… πυροβολούμε τα πόδια μας; Αυτό είναι το ερώτημα που έχει μπει τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι, εν αναμονή και της D Day για την Ευρώπη. Δηλαδή της 21ης Ιουλίου, την επόμενη Πέμπτη, όταν θα δούμε αν η Ρωσία θα ανοίξει ξανά τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του North Stream 1. Στη Γερμανία, η οποία ζει με το φόβο της οριστικής διακοπής χορήγησης του αερίου, έκαναν δημοσκόπηση για τις κυρώσεις, και τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον.
Ενώ το 61% ήταν υπέρ της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου λίγο μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, το κλίμα έχει πλέον αντιστραφεί εντελώς.
-Το 74% αναμένει οικονομική ύφεση και αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία. 83% πιστεύει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
-Το 63% αναμένει έκτακτη ανάγκη για φυσικό αέριο, κατά την οποία θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στις εταιρείες, ενώ το 83% αναμένει περιορισμούς για τα ιδιωτικά νοικοκυριά.
Σχεδόν ένας στους δύο (47%) πιστεύει ότι η Γερμανία βλάπτει περισσότερο τον εαυτό της παρά τη Ρωσία με τις κυρώσεις. Μόνο το 12% πιστεύει ότι η Ρωσία θα υποστεί μεγαλύτερη ζημιά (και τα δύο συμβαίνουν, σύμφωνα με το 36%).
Βεβαίως, η Κομισιόν αντικρούει τα επιχειρήματα περί αποτυχημένων κυρώσεων. Όπως αναφέρει, μόνο οι ρωσικές εξαγωγές προς την ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 73 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ΕΕ επισημαίνει επίσης ότι έχουν δεσμευτεί ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 13,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2022 (Γερμανία: 1,4%).
‘Ολη αυτή η συζήτηση μοιάζει με ένα… chicken game. Δηλαδή ποιος θα αντέξει και ποιος θα συνεχίσει. Ποιος έχει το πάνω χέρι και ποιος θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες. Και κάπου εκεί μπαίνει στο κάδρο βεβαίως και η Ελλάδα η οποία περιμένει την ευρωπαϊκή λύση, ξοδεύοντας εκατομμύρια για τη στήριξη των νοικοκυριών. Όμως, όλα αυτά μοιάζουν με βαρέλι δίχως πάτο, κι αν από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο δεν υπάρξουν λύσεις από την ΕΕ, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα. Αλλωστε, ανάλογες δημοσκοπήσεις για τις κυρώσεις προς τη Ρωσία γίνονται και στη χώρα μας και τα αποτελέσματα είναι εξίσου δραματικά.
Τα ακραία σενάρια και τα μέτρα
Όμως, η συζήτηση αυτή είναι δευτερευούσης σημασίας, σε σύγκριση με το τι θα συμβεί αν ο Πούτιν πατήσει το κουμπί εν μέσω του θέρους. Και αν αυτό συμβεί την Πέμπτη είναι σίγουρο ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει έκτακτη σύνοδος Κορυφής για να βρεθούν διέξοδοι στην κρίση. Ειδικά από τη στιγμή που δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για αποθήκευση αερίου σε ποσοστό 80%. Διότι ακόμη και να γίνουν εισαγωγές LNG δεν μπορούν να υπάρξουν αποθηκευτικοί χώροι και η κάλυψη κατά 100% δεν μπορεί να είναι εφικτή.
‘Ετσι, μπαίνουν στο τραπέζι τα σενάρια για εξοικονόμηση αερίου προκειμένου να βγει ο χειμώνας, αν βεβαίως, φτάσουμε στα άκρα. Το πρώτο σενάριο αφορά στο γνωστό… ρεύμα με το δελτίο σε συγκεκριμένους τομείς. Για παράδειγμα να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο τομέα.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τους τομείς που πρέπει να προστατευτούν, εκεί δηλαδή που δεν μπορεί να γίνει μείωση της κατανάλωσης. Τέτοιοι τομείς είναι η υγεία, η ασφάλεια, το περιβάλλον, τα τρόφιμα και η άμυνα.
Ένα στοιχείο που εξετάζεται είναι η αντικατάσταση του αερίου από άλλες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα σε κάποιες βιομηχανίας να υπάρξει, έστω και προσωρινά αντικατάσταση του αερίου με βιομάζα, βιομεθάνιο, ντίζελ ή λιγνίτη.
Φυσικά, όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο ακραίο σενάριο της διακοπής αερίου, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την αποφυγή ζημιών σε κρίσιμες υποδομές.
Πριν τον βαρύ χειμώνα έρχεται… βαρύ φθινόπωρο
Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι σημαίνει «βαρύς χειμώνας». Πώς δηλαδή θα επηρεαστούν τα νοικοκυριά από όλα αυτά που συμβαίνουν σε γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά και στην εγχώρια οικονομία.
‘Ισως κάποιοι δεν σκέφτονται ότι πριν από το χειμώνα ακολουθεί το φθινόπωρο που δεν θα είναι επίσης καθόλου καλό.
Για παράδειγμα, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης τις βλέπουμε ήδη στην κατανάλωση. Στη μείωση των αγορών στα σούπερ μάρκετ, ακόμη και σε ήδη πρώτης ανάγκης.
Η μείωση των πωλήσεων έχει αγγίξει το 10% το πρώτο εξάμηνο ενώ το 74% των πολιτών ψωνίζει με βάση την τιμή του προϊόντος.
Τι έπεται; Σκεφτείτε ότι τον Σεπτέμβριο παραδοσιακά αυξάνονται τα έξοδα των νοικοκυριών λόγω των σχολικών και φοιτητικών δαπανών. Δηλαδή οι οικογένειες κρατάνε λεφτά για να τα δώσουν για τα σχολεία των παιδιών τους, τα φροντιστήρια, τα σχολικά είδη ή την ενοικίαση φοιτητικής στέγης.
Το δεύτερο κακό που έρχεται είναι οι αυξημένες δόσεις όσων έχουν δάνειο. Η αλλαγή στα επιτόκια αναμένεται να φέρει τα πάνω – κάτω στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Κι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί από την ΕΚΤ πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Όμως, τα δάνεια είναι σίγουρο ότι θα γίνουν ακριβότερα και τα νοικοκυριά θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Μην ξεχνάμε και την εφορία, τις δόσεις του διακανονισμού για το φόρο εισοδήματος. Συμπέρασμα; Πριν από τον βαρύ χειμώνα έρχεται ένα βαρύ φθινόπωρο και ήδη, από τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών, καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί.
Η ατζέντα που αλλάζει και οι υπουργοί σε συναγερμό
Με αυτή την κυβέρνηση δεν πλήττουμε ποτέ, αυτό είναι αλήθεια. Όμως, και στο Μαξίμου δεν μπορούν με τίποτε να ησυχάσουν. ‘Εκτακτα γεγονότα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μια στιγμή το κλίμα και να διαμορφώσουν διαφορετική από την σχεδιαζόμενη ατζέντα.
Για παράδειγμα, η πτώση του Antonov είναι ένα γεγονός που άλλαξε την ατζέντα της συζήτησης και προκάλεσε συζητήσεις. Για την πορεία του αεροπλάνου, για το φορτίο που μετέφερε, για τον τρόπο που έπεσε. Βεβαίως, οι συνωμοσιολόγοι εμφανίστηκαν ξανά και κάνουν αναλύσεις επί αναλύσεων για τις… ευθύνες της κυβέρνησης, για απόκρυψη κ.λπ.
Ένα δεύτερο θέμα είναι ασφαλώς οι πυρκαγιές. Ειδικά αυτή στο Ρέθυμνο δεν ήταν μια απλή υπόθεση. ‘Εχουν καεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περί τα 15.000 στρέμματα γης, έχουν χαθεί περιουσίες, έχουν αποτεφρωθεί πρόβατα και μελίσσια, οι κάτοικοι ζουν εκεί με τη εκμετάλλευση της καμένης έκτασης. Επομένως, αν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση για αποζημιώσεις και αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, τότε η οργή για την κυβέρνηση θα αυξηθεί.
Και αυτό που φοβούνται στο Μαξίμου είναι μήπως, λόγω και των καιρικών συνθηκών, υπάρξουν μεγάλες φωτιές τις επόμενες εβδομάδες, που θα «κάψουν» το σχέδιο για ομαλή διακυβέρνηση και κυρίως για προετοιμασία για τα χειρότερα που πιθανότατα έρχονται σε ενεργειακό επίπεδο και στον τομέα της ακρίβειας.
Στην κυβέρνηση βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό και τα… μπάνια των υπουργών θα ξεκινήσουν σύντομα αλλά δεν θα διαρκέσουν πολύ. Ενώ όλοι θα βρίσκονται με το ένα πόδι στο υπουργείο, για παν ενδεχόμενο. Οι διακοπές αναμένεται να ξεκινήσουν προς το τέλος του μήνα, όταν θα έχουν ξεκαθαριστεί οι εξελίξεις γύρω από το ρωσικό πετρέλαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, κι όταν θα έχει γίνει ένα υπουργικό συμβούλιο με βαριά ατζέντα, κυρίως με τα νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα.
Η δεξίωση της Προέδρου
Την επόμενη Κυριακή, 24 Ιουλίου, θα γίνει η καθιερωμένη δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την 48η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί στους κήπους του προεδρικού Μεγάρου, πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.λπ. κι αυτή τη φορά θα είναι πιο διαφορετικά από άλλες χρονιές. Για παράδειγμα πέρυσι έγινε η δεξίωση, αλλά με πολλές επιφυλάξεις λόγω κοροναϊού, με χρήση μάσκας κλπ. Φέτος ίσως είναι πιο χαλαρή η συζήτηση και τα πηγαδάκια, ενώ ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και ποιοι θα τιμηθούν από την κ. Σακελλαροπούλου, ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί καλεσμένοι, αν θα βγουν πολιτικές ειδήσεις κλπ.
Τα πεντάστερα και οι εργαζόμενοι
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για τον τουρισμό και τον ξενοδοχειακό κλάδο, που δημοσιεύτηκαν χθες σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ.
Για παράδειγμα, μάθαμε πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται για κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου ώστε οι πελάτες να έχουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με στοιχεία του ΞΕΕ, για 1,5 δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο απαιτούνται 5 εργαζόμενοι όταν στο τριάστερο για 3,1 δωμάτια απαιτούνται 3 εργαζόμενοι. Στα ενός αστεριού ξενοδοχεία για κάθε 4 ,3 δωμάτια απαιτείται μόλις 1 εργαζόμενος.
Αυτό σημαίνει βεβαίως ότι ένα πεντάστερο οφείλει να παρέχει υψηλές υπηρεσίες, μιας και πληρώνεται ακριβά γι’ αυτές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπάλληλοι και στις υπόλοιπες κατηγορίες.
Σε ένα τριάστερο, που πάνε οι περισσότεροι, για 3,1 δωμάτια χρειάζονται 3 εργαζόμενοι, δηλαδή ένας υπάλληλος για κάθε δωμάτιο.
Και το ερώτημα είναι ένα: Σε ποιο ξενοδοχείο πήγατε εσείς και είδατε ότι υπάρχουν τόσοι υπάλληλοι όσο και ο αριθμός των δωματίων; Εγώ πιστεύω πουθενά, είτε γιατί οι επιχειρηματίες δε θέλουν να ξοδέψουν τόσα χρήματα για μισθούς είτε γιατί δε βρίσκουν προσωπικό.
Μην ξεχνάμε, βέβαια, και το «μαύρο» προσωπικό, δηλαδή όσοι εργάζονται χωρίς να είναι δηλωμένοι πουθενά.
Πρωταθλήτρια η Σαντορίνη
Διαβάστε και το άλλο εντυπωσιακό στοιχείο. Η Μύκονος διαθέτει 64 πεντάστερες μονάδες, που σημαίνει 6.857 κλίνες πολυτελείας, η δε Σαντορίνη διαθέτει 129 πεντάστερες μονάδες, κάτι που συνεπάγεται σε 12.672 κλίνες πολυτελείας. Οι παραδοσιακοί ξενώνες στην Σαντορίνη (όλη η Οια δηλαδή) λογίζονται ως ξενοδοχεία πέντε αστέρων, γι’ αυτό και η τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα.
Κατά τα λοιπά: Νότιο Αιγαίο 175 πεντάστερες μονάδες, 23.502 δωμάτια 50.092 κλίνες
Κρήτη 107 πεντάστερες μονάδες, 18.685 δωμάτια πεντάστερα και 40.033 κλίνες πεντάστερες
Ιόνια νησιά: 31 πεντάστερες μονάδες, 18,685 δωμάτια και 40,003 κλίνες
Κεντρική Μακεδονία: 49 πεντάστερες μονάδες, 8,385 δωμάτια και 18,222 κλίνες
Αττική: 34 πεντάστερα. 6,415 δωμάτια και 12,191 κλίνες
Πελοπόνησος 22 πεντάστερες μονάδες, 2,919 δωμάτια, 6,388 κλίνες
Θεσαλία 27 πεντάστερες μονάδες, 1200 δωμάτια 2587 κλίνες
Στερεά Ελλάδα 12 πεντάστερες μονάδες, 766 δωμάτια και 1752 κλίνες
Αν. Μακεδονία & Θράκη 12 πεντάστερες μονάδες, 1049 δωμάτια και 2134 κλίνες
Βόρειο Αιγαίο, 6 παντάστερες μονάδες, 782 δωμάτια και 1655 κλίνες
Δυτική Ελλάδα 5 πεντάστερες μονάδες, 2070 δωμάτια 4606 κλίνες
Ηπειρος 13 πεντάστερες μονάδες, 1042 δωμάτια και 2191 κλίνες
Δυτική Μακεδονία 3 πεντάστερες μονάδες, 61 δωμάτια και 137 κλίνες
Βλέπουμε λοιπόν ότι η Δυτική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο έχουν τα λιγότερα πεντάστερα, είναι δηλαδή πολύ πίσω από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Που πάνε για τηλεργασία
Η τηλεργασία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας εξαιτίας της πανδημίας. Η αύξηση των ψηφιακών «νομάδων», οι οποίοι επιλέγουν κάποια χώρα για να εγκατασταθούν και εργάζονται από απόσταση, είναι επίσης σημαντική τα τελευταία 2 χρόνια.
Ποιες είναι, όμως, οι καλύτερες χώρες για να εργάζεται κάποιος εξ αποστάσεως; Μια έρευνα που δημοσίευσε το Bloomberg αναφέρει ότι πρώτη στη λίστα με τις πιο δημοφιλείς χώρες για τηλεργασία είναι η Γερμανία και ακολουθούν η Δανία και οι ΗΠΑ. Στις 10 πρώτες χώρες οι 9 είναι ευρωπαϊκές και μόνον η Σιγκαπούρη έχει μια θέση, την ένατη.
Η κατάταξη 66 χωρών βασίζεται σε τέσσερα βασικά κριτήρια: Κυβερνοασφάλεια, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης και της επάρκειας αγγλικών, ψηφιακή και φυσική υποδομή και αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Latest News
Ο νέος πονοκέφαλος των ελληνικών τραπεζών, το «χέρι» Τραμπ στο χρηματιστήριο, η αναφορά Εξάρχου, το μισό τρισ. του Τζιτζικώστα, οι φαιδρότητες στη Ραφήνα
Όλα συνδέονται
Ο Τραμπ στηρίζει (;) Ελλάδα, έρχεται κύμα Made in USA, Κωστέτσος… συνδικαλιστής, η κρυμμένη αξία της Μπάρμπα Στάθης, τα σχέδια των εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο «ενοχλητικός» Αυτιάς, ο “άπειρος” ΕΟΠΥΥ
Χρυσή εποχή
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...