Η μάσκα «μικτής πραγματικότητας» της Apple είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα gadgets του πλανήτη τον τελευταίο χρόνο, παρά το γεγονός ότι η ίδια η αμερικανική εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ή επιβεβαιώσει το οτιδήποτε.
Ωστόσο, αρκετές έγκυρες αναλύσεις, που βασίζονται συνήθως σε ανώνυμες πηγές προερχόμενες από το εσωτερικό της Apple ή των προμηθευτών της, υποστηρίζουν ότι η εταιρεία θα έχει αρχίσει την κατασκευή του mixed reality gadget εντός των επόμενων μηνών, με το εμπορικό λανσάρισμα να ακολουθεί ακόμα και στις αρχές του 2023.
Ειδικότερα, αναφορές από τον χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας της Apple υποδεικνύουν ότι όντως το εμπορικό λανσάρισμα μίας τέτοιας «μάσκας» είναι σχετικά κοντά, ενώ οι κατασκευαστές οθονών που θα αποτελέσουν τους προμηθευτές των μικρών πάνελ τεχνολογίας OLED ήδη εργάζονται για την παραγωγή τους.
Τελευταία είσοδος στην τελευταία κατηγορία προμηθευτών είναι η κορεατική Samsung.
Πώς θα μοιάζει το mixed reality σετ της Apple
Όλες οι αναφορές συγκλίνουν στο ότι η μάσκα που σχεδιάζει η Apple θα ακολουθεί τα κλασικά πρότυπα των VR headsets που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Δηλαδή, θα υπάρχει μία «μάσκα» που θα καλύπτει τα μάτια του χρήστη, με το εσωτερικό να καλύπτεται από μικρά OLED πάνελ στα οποία θα προβάλλεται το διαδραστικό περιεχόμενο.
Διαβάστε ακόμα: Τι καινούριο φέρνει το iPhone που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο
Η διαφορά με τις περισσότερες προτάσεις της αγοράς θα είναι ότι αντί να προβάλλεται απλά περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητας (VR), θα προβάλλεται περιεχόμενο που θα ενσωματώνει χαρακτηριστικά επαυξημένης πραγματικότητας (AR), δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα χειρισμού αντικειμένων στο εικονικό περιβάλλον και όχι απλά η προβολή τους.
Τόσο τα AR όσο και τα VR headsets που υπάρχουν στην αγορά διαθέτουν κάμερες που είναι στραμμένες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των συσκευών. Οι εξωτερικές κάμερες θα επιτρέπουν στη συσκευή να λαμβάνει βίντεο από τον περιβάλλοντα χώρο του ατόμου που φορά τη μάσκα και θα «μεταφράζει» τις κινήσεις των χεριών του στο εικονικό περιβάλλον. Ο επεξεργαστής της συσκευής θα αναλαμβάνει να επικαλύπτει με ψηφιακό περιεχόμενο τα πραγματικά αντικείμενα που θα έχει μπροστά του ο χρήστης.
Η τεχνολογία AR/ VR
Η Samsung Display αποτελεί τον κύριο προμηθευτή πάνελ τεχνολογίας OLED της Apple για τις συσκευές iPhone. Η κορεατική ιστοσελίδα The Elec αναφέρει ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα επεκταθεί.
Η κορεατική βιομηχανία φέρεται να έχει λάβει αίτημα για μικρού μεγέθους πάνελ OLED από τρεις κατασκευαστές συσκευών εικονικής/ επαυξημένης πραγματικότητας: την μητρική Samsung, την Apple και την Meta Platforms. Η Apple και η Meta είναι γνωστό ότι σχεδιάζουν ή ήδη παράγουν τέτοιες συσκευές. Η έκπληξη ήταν για τη Samsung η οποία, αν η αναφορά επαληθευτεί, θα παρουσιάσει και αυτή κάτι αντίστοιχο μελλοντικά.
Διαβάστε ακόμα: Ποια iPhone θα «φοράνε» κορυφαίους επεξεργαστές – Οι αλλαγές που έρχονται
Οι ιδιαιτερότητες των πάνελ
Μάλιστα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναφέρει και τις διαφορές ανάμεσα σε OLED πάνελ και οθόνες, καθώς στα πρώτα τα οργανικά υλικά «κάθονται» σε ένα υπόστρωμα πυριτίου και όχι απευθείας στο γυαλί. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα πάνελ είναι λεπτότερα από τα κλασσικά πάνελ.
Οι φήμες θέλουν τη μάσκα της Apple να προσφέρει περιεχόμενο από δύο έως τρεις «οθόνες». Τουλάχιστον οι δύο φέρονται να είναι υψηλής ανάλυσης 4K micro OLED με πυκνότητα έως και 3.000 pixels ανά ίντσα. Τα πάνελ micro OLED θα δείχνουν το περιεχόμενο που είναι στο επίκεντρο, εξ ου και η ανάγκη για οθόνες πολύ υψηλής ανάλυσης. Οι εικόνες στην περιφερειακή όραση θα χρειάζονται χαμηλότερη ανάλυση και εκεί μπορεί να λειτουργήσει ένα συμβατικό πάνελ OLED.
Διαβάστε ακόμα: Τα εμπόδια στο πρόγραμμα Apple Car εξακολουθούν να υφίστανται
Παραμένει ασαφές αν η Samsung θα έχει την ικανότητα να θέσει σε μαζική παραγωγή τα συγκεκριμένα micro OLED πάνελ για την πρώτη γενιά της μάσκας mixed reality της Apple. Άλλωστε, προγενέστερα δημοσιεύματα θέλουν τη Sony να αποτελεί τον πρώτο προμηθευτή με τον οποίο έχει κλείσει συμφωνία η αμερικανική εταιρεία.
Ρόλο φαίνεται να διεκδικεί και η LG Display, η οποία φέρεται να σχεδιάζει παραγγελίες για εξοπλισμό που θα αναλάβει την παραγωγή των πάνελ που πρόκειται να χρειαστεί η Apple.
Latest News
Γιατί τα υποθαλάσσια καλώδια είναι «πειρασμός» για τους σαμποτέρ
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις βασίζονται στα υποθαλάσσια καλώδια για κρίσιμες δραστηριότητες - Πόσο ασφαλή είναι και πώς προκαλούνται φθορές
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)