Οι αγορές έφτασαν σε σημείο πλήρους συνθηκολόγησης ( full capitulation»), διαπιστώνει η τελευταία έρευνα της Bank of America μεταξύ 259 fund managers με συνολικά υπο διαχείριση κεφάλαια 722 δισ. δολ. καθώς τα επίπεδα απαισιοδοξίας των επαγγελματιών της αγοράς έχουν κορυφωθεί, αφού οι προσδοκίες για την ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, οι θέσεις σε μετρητά στο υψηλότερο επίπεδο από την 11η Σεπτεμβρίου και οι τοποθετήσεις στις μετοχικές αγορές στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2008, δηλαδή την εποχή της χρεοκοπίας της Lehman Brothers.
Έτσι με τον σχετικό δείκτη (Bull & Bear Indicator) που μετρά την διάθεση των επενδυτών να βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο απαισιοδοξίας, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα αντίθετο σήμα, πιθανός για ένα βραχυπρόθεσμο ράλι, αναφέρει η Bank of America.
Διαβάστε επίσης: BofA: Το «σοκ της ύφεσης» πλήττει τις αγορές
Aνάληψη μικρότερου ρίσκου
Το 58% των διαχειριστών δήλωσε πάντως ότι αναλαμβάνει μικρότερο του σύνηθες επενδυτικό ρίσκο, ποσοστό ρεκόρ που ξεπερνά ακόμη και τα επίπεδα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-2008. Ο υψηλός πληθωρισμός θεωρείται πλέον ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, ενώ ακολουθούν το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης, οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και πιθανά συστημικά πιστωτικά γεγονότα. Την ίδια ώρα πάντως, οι περισσότεροι διαχειριστές «βλέπουν» πως ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλότερος το 2023 κάτι που σημαίνει και χαμηλότερα επιτόκια.
Οι διαχειριστές διατηρούν πάντως ακόμη long (ανοδικές) θέσεις στο δολάριο, το πετρέλαιο, τα εμπορεύματα, τις επενδύσεις ESG και τα μετρητά και short (πτωτικές) θέσεις στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Τις τελευταίες 4 εβδομάδες ωστόσο, αύξησαν την έκθεσή τους στις ομολογιακές αγορές, τα βασικά είδη, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και υγειονομικής περίθαλψης, ενώ μείωσαν την έκθεσή τους σε μετοχές της Ευρωζώνης, τις θέσεις στις εταιρείες πρώτων υλών και τις τράπεζες.
Να σημειωθεί πως αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. και της Morgan Stanley, εκτιμούν πως οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο ράλι στις μετοχές μπορεί να αποδειχθεί βραχύβιο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές και η ύφεση φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή, ενώ οι μετοχές δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει πλήρως τους κινδύνους μιας οικονομικής συρρίκνωσης. Ωστόσο, αναλυτές στρατηγικής, της Credit Suisse ανέφεραν σε σημείωμά τους, ότι οι επενδυτές αναμένουν στροφή της Federal Reserve το τέταρτο τρίμηνο και αρχίζουν να εξετάζουν τις προοπτικές των μετοχών ανάπτυξης και τίτλους με ελκυστικές αποτιμήσεις εταιρειών με κυκλικά χαρακτηριστικά.
Latest News
Πιέσεις δέχτηκε ο Dow Jones, νευρικότητα στη Wall Street
H απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κινήθηκε στο 4,3%, χαμηλότερα από το 4,36% της Παρασκευής, με πολλά χαρτοφυλάκια στη Wall Street να κάνουν κίνηση προς τους τίτλους σταθερού εισοδήματος, ένδειξη αναζήτησης ασφάλειας
Τι στάση κρατάνε οι επενδυτές ομολόγων εν όψει των αμερικανικών εκλογών
Οι εκλογές βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες
Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις εν αναμονή των εκλογών
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,05% στα 2.736,59 δολάρια η ουγγιά
Morgan Stanley: Βλέπει τον S&P 500 στις 6.000 μονάδες φέτος
Ο δείκτης αναφοράς της Wall Street S&P 500 αναμένεται να ενισχυθεί κατά 5% μέχρι το τέλος του 2025
Με απώλειες οι ευρωαγορές - Διεσώθη ο FTSE 100
Τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια εν αναμονή των προεδρικών εκλογών και της απόφασης της Fed
Ισορρόπησε στις 1.390 μονάδες το ΧΑ - Χαμηλά ο τζίρος με πιέσεις ΟΠΑΠ, Εθνική
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει για ακόμη μία ημέρα κάτω από τις 1.400 μονάδες
Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Οι επενδυτές εστιάζουν σε δύο σημαντικά γεγονότα, τις αμερικανικές εκλογές και την συνεδρίαση της Fed.
Μικρές απώλειες στη Wall Street -Ξεχωρίζει η Nvidia λόγω κατάταξης
Σε προεκλογικούς ρυθμούς η Wall Street
Σύμπραξη Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – ΕΒΕΑ
Στόχος η προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
Σε χαμηλό δυο εβδομάδων το δολάριο με το βλέμμα σε Τράμπ και Χάρις
Οι επενδυτές κατοχυρώνουν κέρδη από τις «συναλλαγές του Τραμπ - Πώς αντιδρά το δολάριο