Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη 21η Ιουλίου τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2011.
Ταυτόχρονα η ΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα νέο νομισματικό εργαλείο που ονομάζει «Transmission Protection Mechanism», σε μια προσπάθεια συγκράτησης των spreads. Ο Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης θα είναι ένα εργαλείο αγοράς ομολόγων χωρίς όριο για να βοηθήσει τις αγορές να προσαρμοστούν καλύτερα στις μελλοντικές απότομες αυξήσεις επιτοκίων γρηγορότερα από όσο αναμένονταν μέχρι σήμερα.
Διαβάστε επίσης: ΕΥΡΩπαϊκή οικονομική αμηχανία
Ανάμεσα στις χώρες που πρόκειται να ωφεληθούν είναι η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει διψήφιο πληθωρισμό επιταχύνοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς και η Ιταλία που αντιμετωπίζει νέες πολιτικές αναταραχές ανεβάζοντας τα spread των ομολόγων της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, προβλέπεται πως ο μηχανισμός θα συνοδεύεται από ήπιες δεσμεύσεις για τις κυβερνήσεις που θα το χρησιμοποιήσουν.
Διαβάστε επίσης: Κεντρικές Τράπεζες: Καυτός Ιούλιος για τα επιτόκια
Από την έρευνα του Bloomberg προκύπτει πως το νέο νομισματικό εργαλείο μπορεί να μετριάσει τα σοκ κατακερματισμού, αλλά θα πρέπει πρώτα να πείσει τις αγορές για την αποτελεσματικότητά του, συγκρατώντας τα spreads της περιφέρειας και των γερμανικών ομολόγων αναφοράς, που ελλοχεύουν κινδύνους για το ενιαίο νόμισμα.
Το ράλι του πληθωρισμού και της απόλυτης ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, αυξάνουν τις πιέσεις για επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων. Η ΕΚΤ προχωρά έτσι σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο της αποδοχής καταθέσεων από το -0,50% θα διαμορφωθεί στο -0,25%. Αν όμως οι πιέσεις ενταθούν, λόγω των συνθηκών που δημιουργούν η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος, τότε ενδέχεται ο Σεπτέμβριος του 2022 να σηματοδοτήσει και το τέλος των αρνητικών επιτοκίων μετά από οκτώ χρόνια από το 2014 όταν το βασικό επιτόκιο μειώθηκε στο -0,10%.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο έχει προειδοποιήσει πως η αύξηση των επιτοκίων και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια νέα κρίση χρέους από την αύξηση στο κόστος δανεισμού των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Στην Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο, μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις διεθνείς αγορές αναμένει τις κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν τον ευρωπαϊκό ρυθμό ανάπτυξης, που η Κομισιόν με τις θερινές προβλέψεις προσδιόρισε για φέτος στο 4%, αλλά όλα δείχνουν πως θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει σκοπό να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και υπεραπόδοση από τις φορολογικές εισπράξεις, ώστε να δημιουργηθεί επαρκής δημοσιονομικός χώρος για το νέο φθινοπωρινό πακέτο στήριξης.
Latest News
Επενδυτικό «νέο αίμα»
Οι Αμερικανοί δεν είναι οι μόνοι που επιλέγουν Ελλάδα το τελευταίο διάστημα
Πολιτική αποκάλυψη
Η Σάρα Βάγκενεχτ του γερμανικού κόμματος BSW κατόρθωσε να συνθέσει μια πολιτική πλατφόρμα που ακουμπάει καθημερινές ανησυχίες των πολιτών με στοιχεία αριστερής κοινωνικότητας και δεξιού ρεαλισμού
Η συνταγή για την ανάπτυξη της βιομηχανίας
Το παράδοξο που συμβαίνει
Ρευστό τοπίο
Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;
Η Αμερική αντιμέτωπη με την επιστροφή του Τραμπ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο
Ακριβά σπίτια, δύσκολες δανειοδοτήσεις
Το σκηνικό αυτό, των ακριβών σπιτιών και των δύσκολων δανειοδοτήσεων, που διαμορφώνεται δεν αφορά τίποτα αμέριμνους επενδυτές, αλλά ανθρώπους που ψάχνουν σπίτι για να στεγάσουν την οικογένειά τους
Ο πόλεμος των φιλελεύθερων
Σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ φιλελευθέρων σοσιαλιστών και ελευθεριαζόντων ακτιβιστών, που σήμερα παίζουν το παιχνίδι Πούτιν και λοιπών αυταρχικών ηγετών.
Το σασπένς των επιδοτήσεων
Στην ελληνική περιφέρεια αυτές τις μέρες κυριαρχεί ένα θέμα στις συζητήσεις, ο χρόνος καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων
Αυξήσεις αυτοί, μειώσεις εμείς…
Γάλλοι, Ιταλοί, ακόμα και οι Γερμανοί και σχεδόν όλη η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αυξήσεις φόρων για να μειώσουν τα ελλείμματά τους
Μισθωτοί... επιχειρηματίες
Χιλιάδες υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι μέσω εταιρειών τους, κάθε μορφής, «προμηθευτές» των εταιρειών όπου εργάζονται