Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη 21η Ιουλίου τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2011.
Ταυτόχρονα η ΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα νέο νομισματικό εργαλείο που ονομάζει «Transmission Protection Mechanism», σε μια προσπάθεια συγκράτησης των spreads. Ο Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης θα είναι ένα εργαλείο αγοράς ομολόγων χωρίς όριο για να βοηθήσει τις αγορές να προσαρμοστούν καλύτερα στις μελλοντικές απότομες αυξήσεις επιτοκίων γρηγορότερα από όσο αναμένονταν μέχρι σήμερα.
Διαβάστε επίσης: ΕΥΡΩπαϊκή οικονομική αμηχανία
Ανάμεσα στις χώρες που πρόκειται να ωφεληθούν είναι η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει διψήφιο πληθωρισμό επιταχύνοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς και η Ιταλία που αντιμετωπίζει νέες πολιτικές αναταραχές ανεβάζοντας τα spread των ομολόγων της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, προβλέπεται πως ο μηχανισμός θα συνοδεύεται από ήπιες δεσμεύσεις για τις κυβερνήσεις που θα το χρησιμοποιήσουν.
Διαβάστε επίσης: Κεντρικές Τράπεζες: Καυτός Ιούλιος για τα επιτόκια
Από την έρευνα του Bloomberg προκύπτει πως το νέο νομισματικό εργαλείο μπορεί να μετριάσει τα σοκ κατακερματισμού, αλλά θα πρέπει πρώτα να πείσει τις αγορές για την αποτελεσματικότητά του, συγκρατώντας τα spreads της περιφέρειας και των γερμανικών ομολόγων αναφοράς, που ελλοχεύουν κινδύνους για το ενιαίο νόμισμα.
Το ράλι του πληθωρισμού και της απόλυτης ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, αυξάνουν τις πιέσεις για επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων. Η ΕΚΤ προχωρά έτσι σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο της αποδοχής καταθέσεων από το -0,50% θα διαμορφωθεί στο -0,25%. Αν όμως οι πιέσεις ενταθούν, λόγω των συνθηκών που δημιουργούν η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος, τότε ενδέχεται ο Σεπτέμβριος του 2022 να σηματοδοτήσει και το τέλος των αρνητικών επιτοκίων μετά από οκτώ χρόνια από το 2014 όταν το βασικό επιτόκιο μειώθηκε στο -0,10%.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο έχει προειδοποιήσει πως η αύξηση των επιτοκίων και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια νέα κρίση χρέους από την αύξηση στο κόστος δανεισμού των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Στην Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο, μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις διεθνείς αγορές αναμένει τις κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν τον ευρωπαϊκό ρυθμό ανάπτυξης, που η Κομισιόν με τις θερινές προβλέψεις προσδιόρισε για φέτος στο 4%, αλλά όλα δείχνουν πως θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει σκοπό να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και υπεραπόδοση από τις φορολογικές εισπράξεις, ώστε να δημιουργηθεί επαρκής δημοσιονομικός χώρος για το νέο φθινοπωρινό πακέτο στήριξης.
Latest News
Περί επιχειρηματικού πνεύματος… και επιτυχίας
Το να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη του εαυτού του είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δύσβατο δρόμο της επιτυχίας
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες