
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη 21η Ιουλίου τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2011.
Ταυτόχρονα η ΕΚΤ θα παρουσιάσει ένα νέο νομισματικό εργαλείο που ονομάζει «Transmission Protection Mechanism», σε μια προσπάθεια συγκράτησης των spreads. Ο Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης θα είναι ένα εργαλείο αγοράς ομολόγων χωρίς όριο για να βοηθήσει τις αγορές να προσαρμοστούν καλύτερα στις μελλοντικές απότομες αυξήσεις επιτοκίων γρηγορότερα από όσο αναμένονταν μέχρι σήμερα.
Διαβάστε επίσης: ΕΥΡΩπαϊκή οικονομική αμηχανία
Ανάμεσα στις χώρες που πρόκειται να ωφεληθούν είναι η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει διψήφιο πληθωρισμό επιταχύνοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς και η Ιταλία που αντιμετωπίζει νέες πολιτικές αναταραχές ανεβάζοντας τα spread των ομολόγων της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, προβλέπεται πως ο μηχανισμός θα συνοδεύεται από ήπιες δεσμεύσεις για τις κυβερνήσεις που θα το χρησιμοποιήσουν.
Διαβάστε επίσης: Κεντρικές Τράπεζες: Καυτός Ιούλιος για τα επιτόκια
Από την έρευνα του Bloomberg προκύπτει πως το νέο νομισματικό εργαλείο μπορεί να μετριάσει τα σοκ κατακερματισμού, αλλά θα πρέπει πρώτα να πείσει τις αγορές για την αποτελεσματικότητά του, συγκρατώντας τα spreads της περιφέρειας και των γερμανικών ομολόγων αναφοράς, που ελλοχεύουν κινδύνους για το ενιαίο νόμισμα.
Το ράλι του πληθωρισμού και της απόλυτης ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, αυξάνουν τις πιέσεις για επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων. Η ΕΚΤ προχωρά έτσι σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο της αποδοχής καταθέσεων από το -0,50% θα διαμορφωθεί στο -0,25%. Αν όμως οι πιέσεις ενταθούν, λόγω των συνθηκών που δημιουργούν η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος, τότε ενδέχεται ο Σεπτέμβριος του 2022 να σηματοδοτήσει και το τέλος των αρνητικών επιτοκίων μετά από οκτώ χρόνια από το 2014 όταν το βασικό επιτόκιο μειώθηκε στο -0,10%.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο έχει προειδοποιήσει πως η αύξηση των επιτοκίων και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια νέα κρίση χρέους από την αύξηση στο κόστος δανεισμού των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Στην Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο, μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις διεθνείς αγορές αναμένει τις κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν τον ευρωπαϊκό ρυθμό ανάπτυξης, που η Κομισιόν με τις θερινές προβλέψεις προσδιόρισε για φέτος στο 4%, αλλά όλα δείχνουν πως θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση έχει σκοπό να συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και υπεραπόδοση από τις φορολογικές εισπράξεις, ώστε να δημιουργηθεί επαρκής δημοσιονομικός χώρος για το νέο φθινοπωρινό πακέτο στήριξης.


Latest News

Πρώτα παράγουμε, μετά ξοδεύουμε
Στη δημόσια συζήτηση, αντί να ασχολούμαστε πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε, πώς θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αξία, εμείς σχεδόν μονοθεματικά, ασχολούμαστε με το πώς και πόσο θα αυξήσουμε τις κρατικές δαπάνες

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια