Εάν δεν δοθεί άμεσα λύση, η επισιτιστική κρίση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους ανθρώπους από ό, τι η πανδημία του κορωνοϊού. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε στην G20 ο υπουργός Οικονομικών της Σενεγάλης Amadou Hott, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες των κυρώσεων που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία. Όπως εξήγησε, ενώ οι κυρώσεις σε πρώτο επίπεδο εξαιρούν βασικά προϊόντα όπως τρόφιμα και λιπάσματα, ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά, όπως έμποροι ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή ακόμα ασφαλιστές, διστάζουν να εμπλακούν με διακίνηση τέτοιων προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένη προέλευση, φοβούμενοι την επιβολή κυρώσεων στο μέλλον.
Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ – FAO: Θα επιδεινωθεί η επισιτιστική κρίση εάν δεν τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος
Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα: «Μπορούμε να πούμε, όποτε αγοράζετε λιπάσματα, τρόφιμα από τη Ρωσία ή από την Ουκρανία ή από οπουδήποτε αλλού δεν θα υπάρχουν κυρώσεις σήμερα, δεν θα υπάρχουν κυρώσεις αύριο… ώστε να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε;».
Διαβάστε επίσης: G20 – Iνδονησία: Αόριστες δεσμεύσεις για την επισιτιστική ασφάλεια και τον πληθωρισμό
Πρόσθεσε μάλιστα σε ό, τι αφορά τις επιπτώσεις της επισιτιστικής κρίσης στις φτωχότερες χώρες πως «δεν είμαστε υπεύθυνοι για αυτήν την κρίση, αλλά εμείς [η Αφρική] υποφέρουμε».
Η κρίση
Η επισιτιστική ασφάλεια και οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων κυριάρχησαν στις συζητήσεις στη συνάντηση της G-20 την περασμένη εβδομάδα, όπως ήταν αναμενόμενο.
Με τον πληθωρισμός και τις ελλείψεις τροφίμων ήδη σε άνοδο πριν από τον πόλεμο, με τη σύρραξη μεταξύ δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βασικών τροφίμων, όπως το σιτάρι, ο πόλεμος επιδείνωσε αυτά τα προβλήματα σε περιοχές κυρίως όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή.
Το πρόβλημα είναι οξύ για τις αφρικανικές χώρες, οι οποίες αποτελούν το ένα τρίτο των ανθρώπων που υποφέρουν από υποσιτισμό παγκοσμίως, πρόσθεσε ο Σενεγαλέζος υπουργός.
Όπως είπε ενδεικτικά, Αφρική έχει έλλειμμα περίπου 2 εκατομμυρίων τόνων λιπασμάτων φέτος, που μεταφράζεται σε απώλεια 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παραγωγή τροφίμων. Και, εάν η Αφρική και άλλες περιοχές του πλανήτη δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις εισαγωγές τροφίμων, είναι απαραίτητο να γίνουν επενδύσεις για να επιταχυνθεί η τοπική παραγωγή τροφίμων.
«Στην εποχή της πανδημία, ο κόσμος συνήλθε και πήρε εξαιρετικές αποφάσεις άμεσα (…)», σημείωσε, κρούοντας τον κώδωνα ότι «αυτήν τη φορά είναι το ίδιο. Αν δεν κινηθούμε γρήγορα, θα έχουμε περισσότερα θύματα από ό,τι κατά τη διάρκεια της Covid». Επιπλέον, τώρα η κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών θα κοστίσει στις κυβερνήσεις πολύ περισσότερα δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων, συμπλήρωσε.
Οι φτωχές χώρες
Ο αγώνας για τον περιορισμένο εφοδιασμό με τρόφιμα σημαίνει επίσης ότι οι φτωχότερες χώρες θα βγουν χαμένες, είπε χωρίς περιστροφές η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Ngozi Okonjo-Iweala, κατά της G20.
«Εν μέσω έντονου ανταγωνισμού για τρόφιμα και βασικές εισροές όπως τα λιπάσματα, υπάρχει ο κίνδυνος να εκτραπούν οι προμήθειες από τις φτωχότερες χώρες σε πιο πλούσιες, όπως έγινε με τα εμβόλια για την Covid-19», τόνισε, προτρέποντας τις χώρες να συνεργαστούν για την επίλυση της επισιτιστικής κρίσης.
Η G20 πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να καλέσει άλλες χώρες να αποφύγουν αντιπαραγωγικές ενέργειες, όπως η αποθήκευση τροφίμων και βασικών προμηθειών και η επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές που θα μπορούσαν «να στρεβλώσουν τις αγορές και να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.
Στο πλαίσιο της συνόδου της G20 κάλεσαν σε επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης με κοινή τους δήλωση πέντε επικεφαλής παγκόσμιων οργανισμών: ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Κιου Ντόνγκγιο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Ντέιβιντ Μπίσλι και η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα. Όπως επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, δηλαδή εκείνων των οποίων η πρόσβαση σε τρόφιμα έχει περιοριστεί σε σημείο που κινδυνεύουν οι ζωές τους, αυξήθηκε σε 345 εκατομμύρια σε 82 χώρες σύμφωνα με το WFP.
Latest News
Πόσοι κρύβουν χρήματα από τους συντρόφους τους
Οι δικηγόροι λένε ότι μυστικοί λογαριασμοί έρχονται συχνά στο φως κατά τη διάρκεια αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια
Ρεκόρ για την Tesco - Έζησε τα... καλύτερα Χριστούγεννα όλων των εποχών
Πώς έφτασε η Tesco να ελέγχει πλέον το 28,5% της βρετανικής αγοράς - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Πόλος έλξης των Αμερικανών η Ισπανία - Τι γίνεται με τη χρυσή βίζα
Τον Απρίλιο τελειώνει το πρόγραμμα golden visa στην Ισπανία και οι Αμερικανοί σπεύδουν να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους
Ποιοι θέλουν να εξαγοράσουν το Tik Tok - Μήπως όμως δεν... πωλείται;
Ο Κέβιν Ο' Λίρι του ριάλιτι «Shark Tank» και ο δισεκατομμυριούχος Φραν ΜακΚορτ θέλουν να αγοράσουν την TikTok στις ΗΠΑ
ΕΕ: Καμπανάκι για την οικονομία – Επιβεβαιώνεται η έκθεση Ντράγκι
Τι αναφέρει έκθεση που περιγράφει τις μελλοντικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ
Μία μόνο μείωση των επιτοκίων από την Fed βλέπουν οι traders για το 2025
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ενισχύουν την εκτίμηση για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από την Fed
Mega deal 16,4 δισ. δολ στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ - Η Constellation Energy αποκτά την Calpine
Για την Constellation Energy, με τον συνυπολογισμό του χρέους, η συναλλαγή αποτιμά την Calpine στα 26,6 δισ. δολάρια.
ESG: Γιατί δικαστής στο Τέξας έβγαλε παράνομες τις επενδύσεις για συνταξιοδοτικά προγράμματα
Η αγωγή των πιλότων έναντι της American Airlines και τις επενδύσεις με κριτήρια ESG
H Stellantis κατακτά το στόχο για τα αποθέματα της Β Αμερικής- Μειώθηκαν κατά 100.000 οχήματα
Τα αποθέματα του ομίλου Stellantis στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατα 100.000
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο