
Η Ευρώπη δεν αναμένει ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα επανεκκινήσει στις 21 Ιουλίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των ετήσιων έργων συντήρησης του αγωγού της Gazprom και πιθανότατα η ημέρα που θα πρέπει να ανοίξει κανονικά την στρόφιγγα για να ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.
Αυτό αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη τον ευρωπαίο επίτροπο για τον οικονομικό προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν.
Διαβάστε επίσης: Gazprom: Ενημέρωσε εταιρεία για αδυναμία προμήθειας αερίου λόγω «ανωτέρας βίας»
«Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία [ο αγωγός]», δήλωσε ο Χαν σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη.
Ας σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί προειδοποίηση της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την προμήθεια φυσικού αερίου λόγω «εξαιρετικών» συνθηκών, ενισχύοντας τους φόβους ότι η Μόσχα ενδέχεται να μην ανοίξει τη στρόφιγγα του αγωγού την Πέμπτη.
Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: «Καμπανάκι» από ΙΕΑ – Δραστική μείωση της χρήσης η μόνη λύση
Σε επιστολή που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters με ημερομηνία 14 Ιουλίου, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανέφερε ότι θέτει σε καθεστώς «ανωτέρας βίας» τις προμήθειες, επικαλούμενος «έκτακτες συνθήκες».
Όπως σημειώνει το Reuters, η ρήτρα «ανωτέρας βίας» είναι συνήθης στις επιχειρηματικές συμβάσεις και καθορίζει ακραίες περιστάσεις που απαλλάσσουν ένα μέρος από τις νομικές του υποχρεώσεις.
Γερμανία: Προσχηματικοί οι ρωσικοί ισχυρισμοί
Η ανησυχία είναι έκδηλη στην Ευρώπη με ανυπολόγιστες συνέπειες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας ανέφερε ότι η εν λόγω τουρμπίνα που συντηρήθηκε στον Καναδά και σύμφωνα με ρωσικές πηγές βρίσκεται από χθες βράδυ στη Γερμανία, είναι εφεδρική και δεν πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά.
Η ίδια διευκρίνισε ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και ότι πρόκειται για προσχηματική δικαιολογία της Gazprom για να δικαιολογήσει τον περιορισμό της ροής φυσικού αερίου, ίσως και το κλείσιμο της στρόφιγγας από την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.
Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πού βρίσκεται τώρα η τουρμπίνα, πότε και πώς θα φτάσει στο σταθμό αποσυμπίεσης της Gazprom έξω από την Αγία Πετρούπολη, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει με το επιχείρημα ότι «αγγίζει και θέματα ασφαλείας».
Στην ερώτηση αν το Βερολίνο περιμένει όντως να αντλήσει και πάλι φυσικό αέριο από τον Nord Stream 1 απάντησε ότι είναι προετοιμασμένο για όλα τα σενάρια.


Latest News

«Τσίμπησε» ο αγαπημένος πληθωρισμός της Fed - Ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό
Ενισχύονται οι ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά στασιμοπληθωρισμού, προκαλώντας νέα αναστάτωση στις αγορές

Οι δασμοί ρίχνουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ
Οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 ετών, στο 4,1%

Τέλος εποχής για την εμβληματική αλυσίδα WH Smith με ιστορία δυο αιώνων
Το ιστορικό βιβλιοπωλείο WH Smith πουλάει τα 480 καταστήματά του και πολλοί Βρετανοί αναμένεται «να θρηνήσουν» την απώλειά του - παρόλο που κάποια καταστήματα θα διατηρηθούν

Φρέναρε η οικονομία του Καναδά τον Φεβρουάριο εν μέσω δασμολογικών απειλών
Η μείωση της δυναμικής λόγω των δασμολογικών απειλών δεν σημαίνει απαραίτητα άμεση μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά

«Δελτίο παραχωρήσεων» από την ΕΕ για να αποφύγει τους αμερικανικούς δασμούς
Οι Βρυξέλλες αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου

Μεγάλες διαφορές στο κόστος εργασίας στην ΕΕ - Η θέση της Ελλάδας
Μικρές αυξήσεις για το 2024 δείχνει η έρευνα της Eurostat- Ποιοι είναι οι πρώτοι και οι τελευταίοι στην ΕΕ

Η Amazon επενδύει στα εκπτωτικά events - Η ανατροπή με την Prime Day
Περίπου 189 εκατομμύρια καταναλωτές στις ΗΠΑ είχαν συνδρομή Amazon Prime τον Σεπτέμβριο του 2024

Οι 4 καταλύτες για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη - Ο «χρησμός» της Citi
Θετικά τα βήματα της Ευρώπης, αλλά προς το παρόν… υπάρχει επιφυλακτικότητα λέει η Citi

Αντισταθείτε στο πισωγύρισμα - Η προτροπή Σι στους CEO κορυφαίων πολυεθνικών
Ο Σι Τζινπίνγκ διατύπωσε προτροπές εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ

Τζόρτζια Μελόνι: Δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα σε Ευρώπη ή Τραμπ
Η Τζόρτζια Μελόνι απέρριψε την ιδέα ότι η Ιταλία θα πρέπει να επιλέξει πλευρά μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης ως «παιδιάστικη» και «ρηχή»