To πρώτο καμπανάκι προς την Ευρώπη, χτύπησε χθες η ρωσική Gazprom η οποία επικαλέστηκε «ανωτέρα βία» για να μην εξομαλυνθούν οι παραδόσεις φυσικού αερίου σε μεγάλους πελάτες.
Αναλυτές έκαναν λόγο για ένα… τεστ αντοχής της ρωσικής πλευράς προς την Ευρώπη, μια προειδοποίηση ότι και μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης του αγωγού North Stream 1, το φυσικό αέριο δεν θα συνεχίσει να ρέει κανονικά.
Θυμίζουμε ότι η κρίσιμη ημέρα είναι η μεθαυριανή, 21 Ιουλίου, οπότε και θα διαφανούν ξεκάθαρα οι προθέσεις της ρωσικής πλευράς. Αν θα τραβήξει δηλαδή το σχοινί, «στραγγαλίζοντας» τις ευρωπαϊκές χώρες, αποστερώντας τους πολύτιμες ποσότητες φυσικού αερίου.
Στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός και τα έκτακτα σχέδια μπαίνουν πάνω στο τραπέζι για παν ενδεχόμενο. Αν και οι επιπτώσεις ενός κλεισίματος της στρόφιγγας δεν θα φανούν άμεσα, εκτιμάται ότι σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει τη ρήξη, τότε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Σίγουρα τα έκτακτα σχέδια θα εφαρμοστούν περισσότερο από το φθινόπωρο και μετά, όμως, ρεύμα με το δελτίο και κλείσιμο μη απαραίτητων δραστηριοτήτων μπορεί να δούμε πολύ σύντομα.
‘Οσο για την Ελλάδα; Περιμένει τις εξελίξεις, και τις αποφάσεις τη Ευρώπης, ελπίζοντας ότι δεν θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Πάντως, στο πολύ κακό σενάριο, δηλαδή ένας βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη με διακοπής του ρωσικού αερίου, η ΕΕ θα οδηγούσε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5%. Σε ένα μέτριο σενάριο η απώλεια θα ήταν 0.6% με 1% ενώ αν πάρει μέτρα προστασίας η ζημιά μπορεί να περιοριστεί στο 0,4% του ΑΕΠ.
Το έγγραφο με τα έκτακτα μέτρα
Ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντίδραση σε περίπτωση που η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο, διέρρευσε χθες και μας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να συμβεί.
Σύμφωνα με το κείμενο – προσχέδιο, θα απαιτηθούν μέσα που μειώνουν τη ζήτηση φυσικού αερίου, καθώς και αυξημένη καθημερινή παρακολούθηση και ενημέρωση, μετάβαση σε άλλα καύσιμα και υποχρεωτικός περιορισμός τη θέρμανσης στους 19°C και της ψύξης στους 25°C στα δημόσια κτίρια.
Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, το σύστημα φυσικού αερίου της ΕΕ έχει να αντισταθμίσει τα 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) μειωμένων εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου με 35 bcm επιπλέον φυσικού αερίου και LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) από άλλες πηγές.
Μια πλήρης διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού θα είχε αποτέλεσμα η ΕΕ να πιάσει μόνο το 80% των στόχων αποθήκευσης, πιθανώς μάλιστα το 65% έως 71%, που συνεπάγεται ελλείψεις 20 bcm κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Αν φτάσουμε στο ακραίο σενάριο, το σχέδιο προβλέπει μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τόσο από «προστατευόμενες» ομάδες, όπως οι καταναλωτές και οι βασικές υπηρεσίες, όσο και από τη βιομηχανία.
Θα πρέπει να γίνει μεγάλη εξοικονόμηση στη θέρμανση, με εκστρατείες που καλούν τα νοικοκυριά στη μείωση των θερμοστατών κατά 1°C και με την επιβολή ορίου θέρμανσης 19°C στα δημόσια κτίρια, τα γραφεία και τις επιχειρήσεις.
Στο ακραίο σενάριο της επιβολής δελτίου, το έγγραφο τονίζει ότι «είναι σκόπιμο να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στην υγεία, τη διατροφή, την ασφάλεια και το περιβάλλον, την εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ανάλογα με τις εθνικές προτεραιότητες». Με απλά λόγια, να γίνουν περικοπές, αλλά όχι στους παραπάνω τομείς…
Θα βουλιάξει και το Olympus»;
Στην ίδια θέση με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Παναγία Τήνου», το οποίο μισοβούλιαξε μέσα στο λιμάνι του Πειραιά την Μεγάλη Τρίτη 26 Απριλίου 2016, βρίσκεται δεμένο τις τελευταίες ημέρες το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Olympus», το οποίο δεν ξεκίνησε ποτέ τα δρομολόγια του στην γραμμή της Κασοκαρπαθίας και σύμφωνα με δηλώσεις ανωτάτων παραγόντων του υπουργείου Ναυτιλίας στον ot.gr μάλλον θα κηρυχθεί έκπτωτο. Πάντως όπως σχολίαζε χθες παράγων της ακτοπλοΐας στον ot.gr, «οι αρμόδιοι ας φροντίσουν να το βγάλουν τώρα από εκεί που είναι δεμένο, γιατί εάν αρχίσουν οι κατασχέσεις δεν θα μπορεί να μετακινηθεί και δεν αποκλείεται να ζήσουμε ότι και με το Παναγία Τήνου που βούλιαξε μέσα στο λιμάνι». Ακούει κανείς;
Πατάτες και λεμόνια που κοστίζουν… χρυσάφι
Αύξηση τιμών στις πατάτες και τα λεμόνια… 614% σε ένα χρόνο. Όχι, δεν φτάσαμε σ΄ αυτό το χάλι στην Ελλάδα, για τη γειτονική Τουρκία μιλάμε όπου ο πληθωρισμός είναι 80% και οι τιμές στα προϊόντα έχουν εκτοξευτεί.
«Γίνονται απίστευτες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα που έχουμε κάθε ημέρα στην κουζίνα. Όπως στις πατάτες, στα κρεμμύδια και στα λεμόνια. Οι τιμές τους αυξήθηκαν 614% σε ένα χρόνο!», αναφέρει το Fox Haber και συνεχίζει: «Η τιμή της πατάτας και του κρεμμυδιού είναι σαν του χρυσού! Κοιτάζουμε τιμές και απορούμε. Κάποτε η πατάτα ήταν το φαγητό του φτωχού. Σήμερα με τέτοιες τιμές δεν αγόρασα» λέει πολίτης.
«Δεν χαμογελάει έστω ένας άνθρωπος που έρχεται στην λαϊκή. Χάλασε η ψυχολογία, η ισορροπία του κόσμου. Ντρεπόμαστε να πουλήσουμε αυτά τα προϊόντα σε αυτές τις τιμές» ανέφερε πωλητής.
Η κατάσταση στην Τουρκία είναι δραματική, όποιος πάει αυτές τις ημέρες π.χ. στην Πόλη, καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Και είναι χειρότερα τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας μιας και η Κωνσταντινούπολη ζει με τα εκατομμύρια των τουριστών.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici, περισσότερο από το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, καθώς η αγορά κρέατος και φρούτων έχει γίνει πολυτέλεια στην Τουρκία.
Έτσι θα πάει σε εκλογές ο Ερντογάν; Και είναι άραγε πιθανό να εκλεγεί ξανά, παρ’ ότι οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν χαμηλά;
Σε μια άλλη χώρα, στην Ελλάδα π.χ., καμιά κυβέρνηση δε θα μπορούσε να σταθεί με τέτοιο πληθωρισμό και με τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, να αδυνατεί να επιβιώσει.
Στην Τουρκία «τρέφονται» με μύθους, εθνικιστικό λόγο και προκλήσεις σε βάρος άλλων χωρών.
Το δεύτερο εξάμηνο των περικοπών
Και μιας και μιλάμε για κατανάλωση, καθόλου ρόδινα δεν είναι τα νέα και για την Ελλάδα. Η έρευνα του ΣΕΛΠΕ είναι ενδεικτική, αν και στην αγορά λένε πως η κατάσταση είναι χειρότερη. Ετσι, το 45% εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο 2022 οι δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένες. Αντίθετα, το 53% εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων το δεύτερο εξάμηνο 2022 θα είναι μειωμένες, και μόλις το 17% ότι θα είναι αυξημένες.
Το ίδιο ισχύει για τις υπηρεσίες (εισιτήρια, εστίαση) για τις οποίες επίσης εκτιμάται μείωση στις δαπάνες από το 36% των καταναλωτών ενώ αύξηση μόλις από το 19%.
Σχετικά θετική είναι η μέτρηση σε σχέση με τη φορολογία για την οποία το 59% εκτιμά ότι θα μείνει αμετάβλητη, το 15% ότι θα παρουσιάσει μείωση και το 26% αύξηση. Πρακτικά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές περικόπτουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών για να πληρώσουν το κόστος ενέργειας και καυσίμων.
Κι ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλη μείωση τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στις δαπάνες για διασκέδαση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις και τα έσοδα του κράτους.
Η αρχή της μεγάλης επένδυσης των 150 εκατ. ευρώ
Μια από τις μεγαλύτερες, αλλά και πλέον ταλαιπωρημένες, επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Ο λόγος για τη δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, από την κοινοπραξία Goldair και ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
Την Ανοιξη, η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς και πλέον είναι θέμα ημερών να περάσει από τη Βουλή και να κυρωθεί ο νόμος ώστε να ξεκινήσει το έργο. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι σύντομα, ίσως και μέσα στον Ιούλιο, η Βουλή θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες και θα ξεκινήσει το κατασκευαστικό κομμάτι.
Μια επένδυση που βεβαίως πέρασε από 40 κύματα και χάρη στην επιμονή του ισχυρού άνδρα της Goldair, Καλλίνικου Καλλίνικου, θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί. Ατέρμονες διαπραγματεύσεις, αλλαγή των όρων, αλλά και πίστη στο έργο, οδήγησαν στην τελική φάση τη σύμβαση.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο Logistic Park της χώρας το οποίο θα περιλαμβάνει αποθήκες και άλλα κτίρια συνολικής επιφάνειας 235.000 τετραγωνικών μέτρων, εντός οικοπέδου επιφάνειας 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ.
Θα δημιουργηθούν 3-5 χιλιάδες θέσεις εργασίας, και αυτό από μόνο του αναδεικνύει την αξία της επένδυσης, η οποία σε λίγα χρόνια θα μπορεί να βάλει την Ελλάδα στον χάρτη των ισχυρών διαμετακομιστικών κέντρων της ευρύτερης περιοχής.
Υφυπουργός στα… αζήτητα
Κουίζ: Ποιος νυν υφυπουργός της κυβέρνησης κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που γίνονται; Πρόκειται για… βαρύ οικογενειακό όνομα, το οποίο όμως, συγκεντρώνει πλέον την οργή του κόσμου, και γιατί είναι ελάχιστα αυτά που έχει κάνει, αλλά και γιατί οι πολίτες τον βλέπουν σαν «κόκκινο πανί» και για άλλα θέματα.
Είναι βουλευτής της περιφέρειας και σε πρόσφατη δημοσκόπηση έρχεται… τέταρτος και καταϊδρωμένος. Και… καμένος, μας είπε κάποιος που γνωρίζεται τα αποτελέσματα της έρευνας…
Μια αδικία με το Power pass
Σας έχουμε πει. Τα προβλήματα των πολιτών καθημερινά είναι πολλά, όπως πολλά είναι και τα παράπονα για διάφορα θέματα. Αλλωστε, η φτώχεια φέρνει γκρίνια, που λέει και ο λαός. Και από φτώχεια λόγω της ενεργειακής κρίσης άλλο τίποτε.
Αναγνώστρια μας έστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει ένα γεγονός για το power pass, που μπορεί να το περνούν και άλλοι. Γράφει λοιπόν ότι το δικό της power pass ήταν μηδενικό αν και η ίδια έχει πληρώσει 620 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής. Όπως της είπαν, ο λόγος που δεν πήρε ούτε ευρώ βοήθημα ήταν ότι είχε σταθερό κι όχι κυμαινόμενο τιμολόγιο. Η ίδια υποστηρίζει πως τον Φεβρουάριο ενεργοποίησε ένα πρόγραμμα με σταθερό τιμολόγιο κι ότι για 3 μήνες είχε κυμαινόμενο και μόλις για 1 μήνα σταθερό, γι΄ αυτό και πλήρωσε ρήτρα αναπροσαρμογής.
Μήπως, λοιπόν, υπάρχουν πολλοί καταναλωτές που εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία; Και μήπως θα ήταν δίκαιο να υπάρχει αναλογική χορήγηση power pass;
Η ακτινογραφία της γεωργίας στην Ελλάδα
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η μελέτη των Μ. Σκυλακάκη και Θ. Μπένου με τίτλο «Προοπτικές και ευκαιρίες για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα», στο πλαίσιο της διαΝΕΟσις. Και είναι ενδιαφέρουσα γιατί συγκεντρώνει πολλά στοιχεία για την αγροτιά της χώρας μας, τους κινδύνους, τις προοπτικές που έχει η ελληνική γεωργία.
Για παράδειγμα λέει ότι:
– Σχεδόν το 40% της ελληνικής γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων (το ίδιο ποσοστό
συναντάμε και σε ΕΕ-27), ενώ η έκταση των κατεξοχήν αγροτικών περιοχών αποτελεί το 63% της ελληνικής επικράτειας (44,6% σε ΕΕ-27). Οι κάτοικοι, ωστόσο, των αγροτικών περιοχών αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού (26,1% σε ΕΕ-27). Σημαντικό ποσοστό (70,8%) της ελληνικής γεωργικής γης χαρακτηρίζεται ως έκταση που αντιμετωπίζει φυσικούς (π.χ. ορεινές περιοχές) ή άλλους ειδικούς περιορισμούς, γεγονός που διαδραματίζει κάποιον ρόλο, ιδίως για τη μορφή εκτροφής των αιγοπροβάτων και τη λήψη ειδικών ενισχύσεων. Το μεγαλύτερο μέρος της χρησιμοποιούμενης γεωργικής γης (σχεδόν 43%) αποτελείται από βοσκοτόπους (31% σε ΕΕ-27), περίπου το ¼ αφιερώνεται σε μόνιμες καλλιέργειες (μόλις 8% σε ΕΕ-27), ενώ το 1/3 αντιστοιχεί σε αροτραίες καλλιέργειες (61% σε ΕΕ-27).
– Το περασμένο έτος (2021), μαζί με τους τομείς της δασοκομίας και της αλιείας δημιούργησε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μεγέθους €7,13 δισ., η οποία αντιστοιχεί στο 3,9% του ΑΕΠ, σταθερά πάνω από τον μέσο όρο (1,6%) των χωρών της ΕΕ.
– Το ατομικό γεωργικό εισόδημα το 2019 έφτασε στο 94,4% του μέσου μισθού των εργαζομένων στο σύνολο της οικονομίας (45,45% σε ΕΕ-27) από 71,8% που ήταν το 2008. Αυτό, βέβαια, οφείλεται τόσο στην πτώση των
μισθών τα χρόνια της κρίσης όσο και στη μείωση των γεωργών, αλλά, σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως το γεωργικό εισόδημα έχει στέρεες βάσεις, αν και υπάρχουν διακυμάνσεις στους επιμέρους τομείς προϊόντων.
– Ως προς το έδαφος, το ποσοστό της γεωργικής έκτασης που κινδυνεύει από διάβρωση του εδάφους είναι 10,2%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (6,6%)
Γιατί «χτύπησε» ο Συρίγος;
Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος, προκάλεσε χαμό για το Πολυτεχνείο και αν αυτό έριξε τη Χούντα. Αλλά και για τους… επαναστάτες που τραγουδάνε στις ταβέρνες.
Αλλά η εξήγηση είναι απλή, όπως έλεγε στη στήλη παλαιός κοινοβουλευτικός. Είναι η μάχη στην Α’ Αθήνας. Με μία έδρα λιγότερη στη συγκεκριμένη περιφέρεια, αλλά και με σίγουρη πτώση των ποσοστών της ΝΔ στην Α’ Αθήνας, είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα μείνουν εκτός Βουλής. Θυμίζουμε ότι το 2019 κατά σειρά είχαν εκλεγεί: Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Θανάσης Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αγγελος Συρίγος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Φωτεινή Πιπιλή.
Ο Μπογδάνος είναι εκτός ΝΔ, όμως, η μάχη θα είναι σκληρότερη καθώς μπαίνουν στο ψηφοδέλτιο κι άλλα δυνατά ονόματα. Π.χ. του υφυπουργού Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη, αλλά και του πάντα υπολογίσιμου Χρήστου Τεντόμα. Ακούγονται όμως και τα ονόματα του αντιπεριφερειάρχη, Γ. Δημόπουλου, του γιατρού του Ευαγγελισμού, Δ. Πιστόλα, και της γνωστής από τα τηλεπαράθυρα, δικηγόρους, Εβίτας Βαρελά.
Και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα κάνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος.
Οπότε, καταλαβαίνετε για ποια «γαλάζια» μάχη μιλάμε στην πολύ σημαντική περιφέρεια της Α’ Αθήνας. Και με τις συγκρούσεις που πέτυχε με τις παρεμβάσεις του ο κ. Συρίγος, αναμφισβήτητα «χτύπησε» στο δεξιό ακροατήριο από το οποίο κρίνονται πολλοί σταυροί
Latest News
Ο νέος πονοκέφαλος των ελληνικών τραπεζών, το «χέρι» Τραμπ στο χρηματιστήριο, η αναφορά Εξάρχου, το μισό τρισ. του Τζιτζικώστα, οι φαιδρότητες στη Ραφήνα
Όλα συνδέονται
Ο Τραμπ στηρίζει (;) Ελλάδα, έρχεται κύμα Made in USA, Κωστέτσος… συνδικαλιστής, η κρυμμένη αξία της Μπάρμπα Στάθης, τα σχέδια των εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο «ενοχλητικός» Αυτιάς, ο “άπειρος” ΕΟΠΥΥ
Χρυσή εποχή
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...