
Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας σχεδιάζει η κυβέρνηση, μετά και την οριστικοποίηση της καλής πορείας των εσόδων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η οποία επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετρά από τώρα τις δυνάμεις του προϋπολογισμού για να προετοιμάσει ένα δίχτυ προστασίας, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες.
Πρόκειται για το ενδεχόμενο Fuel Pass3, Power Pass 2, την επιταγή ακρίβειας και το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια βραχυχρόνια παρέμβαση στον ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθότι τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2019, κάτι το οποίο αναμένεται να αυξήσει το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.
Διαβάστε επίσης: Οικονόμου: «Παράθυρο» για νέα επιταγή ακρίβειας με διευρυμένα κριτήρια
Υπερκέρδη
Τα εν λόγω μέτρα θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο αντλεί κονδύλια από διάφορες πηγές, όπως τα υπερκέρδη των εταιρειών που θα φορολογηθούν με 90% βάσει των προτάσεων της ΡΑΕ, ώστε να τα αποδώσουν ως ενισχύσεις στους καταναλωτές, με προτεραιότητα τους πιο ευάλωτους.
Άνοδος στα έσοδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκρηκτική άνοδο της τάξης του 17,3% σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου έφτασε τα 3,642 δισ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 24,731 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο δείχνει ότι υπάρχουν νέες δυνατότητες για λήψη επιπλέον μέτρων.
Αναφορικά με τον Ιούνιο, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,117 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 799 εκατ. ευρώ ή 24,1% έναντι του στόχου, λόγω της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και της είσπραξης της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ (περίπου 150 εκατ. ευρώ) που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Οκτώβριο.
Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: «Μαύρες» προβλέψεις για Ιούλιο – Αύγουστο – Ποια προϊόντα οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων
Επιστροφή στους πολίτες
Συνεπώς, προκύπτει ότι η ακρίβεια δημιουργεί επιπλέον έσοδα, με την κυβέρνηση να είναι σε θέσει να επιστρέψει στους πολίτες ένα μέρος αυτών.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι για τις επιδοτήσεις καυσίμων και ρεύματος έχουν διατεθεί ήδη 7 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και από τον προϋπολογισμό. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες το κονδύλι για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο έφτασε τα 722 εκατ. ευρώ.
Οι τιμές
Από εκεί και πέρα, οι τιμές για τα προθεσμιακά συμβόλαια του Αυγούστου και των επόμενων μηνών κινούνται σε υψηλά επίπεδα, που σημαίνει ότι το κόστος των επιδοτήσεων θα εκτιναχθεί.
Για την Ελλάδα τα δεδομένα πλέον είναι γνωστά: κάθε αύξηση 10 ευρώ του φυσικού αερίου, στοιχίζει 400 με 500 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ. Και για κάθε 10 ευρώ αύξηση της τιμής του αερίου, ο προϋπολογισμός χρειάζεται να βάζει 300-400 εκατ. ευρώ για να ισορροπεί τις τιμές στο ρεύμα.
Το οικονομικό επιτελείο έχει εκτιμήσει ότι χρειάζεται για το β’ εξάμηνο 1 δισ. ευρώ. Μόνο που έχει κάνει αυτόν τον υπολογισμό με μέση τιμή χονδρικής για το ρεύμα στα 225 ευρώ / MWh και για το αέριο στα 100 ευρώ / MWh, τιμές που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή εικόνα.


Latest News

Σε κίνδυνο φτώχειας 1 στους 4 Ελληνες - Πιο εκτεθειμένα τα παιδιά
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα - Παιδιά, γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες βρίσκονται πιο κοντά στη φτώχεια

Μειωμένος στο 2,2% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης
![ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail_stocks_agores_merismata_xrimatistirio_shutterstock_-600x414.jpg)
ΤτΕ: Στα 4,1 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Ντόναχιου σε Μητσοτάκη: Εξαιρετική η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου στο Μέγαρο Μαξίμου

ΙΟΒΕ: Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών
Οι προσδοκίες στη Βιομηχανία βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ και σε ετήσια βάση διαμορφώνονται υψηλότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ

Η Ελλάδα αποκτά Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Τρομακτική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων
Πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο γύρω από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Ο κίνδυνοι, η στάσιμη παραγωγικότητα και οι επενδύσεις – Τα «καμπανάκια» του ΙΟΒΕ
Αν ο κίνδυνος μιας έντονης κρίσης είναι πολύ μικρός (αναφορικά με τους δασμούς), δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο στασιμότητας στην ελληνική οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα