Μέσω της υποδομής πληρωμών και διακανονισμού του Ευρωσυστήματος (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ), αναμένεται να γίνεται ο διακανονισμός των ομολόγων του NextGenerationEU και άλλων ομολόγων της ΕΕ, σύμφωνα με τη σχετική διαδικασία την οποία ανακοίνωσε σήμερα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή, η έκδοση ομολόγων της ΕΕ θα ευθυγραμμιστεί με τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται από κρατικούς εκδότες της ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα λειτουργεί ως φορέας πληρωμής, και την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου, η οποία θα ενεργεί ως φορέας διακανονισμού διακανονισμός για όλους τους τίτλους της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης – Από τις κορωνο-εκδόσεις χρέους στα «πολεμικά» ευρωομόλογα
Ίσοι όροι ανταγωνισμού
Η Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλα τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων και τους επενδυτές που διαπραγματεύονται ομόλογα που έχουν εκδοθεί στην ΕΕ. Με την Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξοπλιστεί με μια διαδικασία διακανονισμού που θα αντικατοπτρίζει τον νέο της ρόλο ως ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες χρέους σε ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν σήμερα ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση, μαζί με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα και τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου Πιερ Βουνς, οι οποίοι συμφώνησαν για την υλοποίηση του έργου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Πλεονεκτήματα
Με την ευκαιρία αυτή, ο Επίτροπος Χαν είπε: «Η Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα για την Επιτροπή ως εκδότη αλλά και για όλους τους επενδυτές σε τίτλους της ΕΕ. Μόλις εφαρμοστεί, αυτό το έργο θα διασφαλίσει ότι ο διακανονισμός των ομολόγων μας θα επωφεληθεί από τη συμμετοχή του Ευρωσυστήματος».
Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μακροχρόνια παρουσία στις κεφαλαιαγορές, ξεκίνησε δύο προγράμματα δανεισμού μεγάλης κλίμακας (SURE και NextGenerationEU) το 2020 και το 2021, αντίστοιχα, ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού και τις συνέπειές της. Σε αυτή τη βάση και από τον Οκτώβριο του 2020, η Επιτροπή έχει εκδώσει μακροπρόθεσμο δανεισμό 212,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων. Πάνω από το ήμισυ αυτού του ποσού εκδόθηκε στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης της Επιτροπής, η οποία επιτρέπει ευέλικτο δανεισμό υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες της αγοράς. Με αυτά τα προγράμματα, ύψους έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και έως 800 δισεκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, η Επιτροπή πρόκειται να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες σε ευρώ.
Το ισχύον σύστημα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί επί του παρόντος ένα σύστημα διακανονισμού που περιλαμβάνει εμπορικούς προμηθευτές υπηρεσιών διακανονισμού. Αυτά τα συστήματα έχουν αποδώσει καλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ιδιαίτερα την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τους προμηθευτές. Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση της κλίμακας των εκδόσεων στην ΕΕ οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε συνολική επανεξέταση όλων των πτυχών της έκδοσης ομολόγων της, συμπεριλαμβανομένου του διακανονισμού ομολόγων.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...