Ομάδα κορυφαίων κρατών-πιστωτών της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως, από την πλευρά τους, αποδέχονται το αίτημα που υπέβαλε το Κίεβο προς όλους τους διεθνείς πιστωτές του για μορατόριουμ στην αποπληρωμή των χρεών του. Κάλεσαν δε, και τους ιδιώτες κατόχους ουκρανικών ομολόγων να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιαπωνία, επισημαίνεται πως αν όλοι οι κάτοχοι ομολόγων αποδεχτούν τις προτάσεις της Ουκρανίας, τότε θα προσφέρουν «πολύ σημαντική βοήθεια προς την κυβέρνηση και το λαό της Ουκρανίας», σε ένα διάστημα που η χώρα αμύνεται απέναντι στον «αδικαιολόγητο, απρόκλητο και παράνομο επιθετικό πόλεμο» που διεξάγει εναντίον της η Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα κερδηθεί ο πόλεμος της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου

Ανακοινώνουν δε, πως ως επίσημοι διμερείς πιστωτές της Ουκρανίας σκοπεύουν να προσφέρουν από κοινού «συντονισμένη αναβολή στην εξυπηρέτηση του χρέους» που οφείλει η Ουκρανία από την 1η Αυγούστου 2022 έως τα τέλη 2023.

Πάγωμα για 2 χρόνια

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα από τους διεθνείς πιστωτές της, κυβερνήσεις, τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες, να συμφωνήσουν σε πάγωμα της εξυπηρέτησης των χρεών της για μια διετία, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει οικονομικά από την λαίλαπα του πολέμου.

Νωρίτερα, μάλιστα, το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την αναβολή της αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας προς ευρωομόλογα και πληρωμές επιτοκίων συνολικού ύψους 3 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, για να αποφύγει η κίνηση της να χαρακτηριστεί ως στάση πληρωμών, το Κίεβο σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές νέους όρους αποπληρωμής, όπως αύξηση των επιτοκίων, μετά το πέρας της διετίας.

Η κίνηση αυτή συνιστά στροφή 180 μοιρών από το Κίεβο που μέχρι πρόσφατα επέμενε πως θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, παρά τον πόλεμο και την ανησυχία για την πορεία της οικονομίας της.

Εξάλλου, από το Φεβρουάριο, οι αρχές έχουν όντως προχωρήσει κανονικά σε αποπληρωμές υποχρεώσεων ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων προς ξένους πιστωτές, παρά το γεγονός ότι την ίδια ώρα έκαναν έκκληση για παραπάνω οικονομική βοήθεια από την Δύση για να κλείσουν την μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό που φτάνει τα 5 δισ. δολάρια το μήνα.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η κατάρρευση του ΑΕΠ της χώρας θα κυμανθεί μεταξύ του 35% και του 45% για τη φετινή χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του