![Βρετανία: Στο 9,4% ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/london-stock-exchange-1.jpg)
Σε νέο υψηλό 40 ετών έφτασε ο πληθωρισμός στη Βρετανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία σημείωσε άνοδο της τάξης του 9,4% (σε ετήσια βάση) τον Ιούνιο σε σύγκριση με 9,1% τον Μάιο.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο δομικός πληθωρισμός τον Ιούνιο ήταν 5,8% έναντι 5,9% τον Μάιο.
Αναμένεται χειροτέρευση της κατάστασης
Πλέον, οι τιμές αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από τους μισθούς. Το πλήγμα για τα νοικοκυριά αναμένεται να γίνει ακόμη ισχυρότερο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για άνοδο του πληθωρισμού στο 11% τον Οκτώβριο, όταν και θα ξεκινήσει μια νέα αύξηση των τιμών της ενέργειας. Την Τρίτη, συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα απείλησαν με περαιτέρω απεργίες.
«Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, επηρεάζοντας σοβαρά τα τεταμένα εισοδήματα των νοικοκυριών», δήλωσε η Anna Leach, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος στη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας.
Η πίεση στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών αρχίζει να επιβραδύνει την ανάπτυξη. Οι οικονομικοί διευθυντές βρετανικών εταιρειών προετοιμάζονται για μια πιο παρατεταμένη ύφεση, όπως δείχνει και μια έρευνα της Deloitte.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Οι παμπ θύματα του πληθωρισμού
Ποια προϊόντα πήραν τα πάνω τους
Οι αυξήσεις στις τιμές κάποιων τομέων της οικονομίας ξεπέρασαν ακόμη και τα καύσιμα, ιδίως στον τομέα του τουρισμού. Οι τιμές σε εστιατόρια και καταλύματα αυξήθηκαν κατά 8,6% (σε ετήσια βάση) τον Ιούνιο του 2022, από 7,6% τον Μάιο.
Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 9,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2009.
Ο λεγόμενος βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των τροφίμων, των ποτών, του καπνού και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 5,8% από πέρυσι τον Ιούνιο. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο από το 6,2% του Απριλίου. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για όλες τις υπηρεσίες αυξήθηκε κατά 5,2% στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον μιας δεκαετίας.
Άνοδος στις πρώτες ύλες
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν περαιτέρω ενδείξεις αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων σε επίπεδο χονδρικής με ρυθμό ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.
Το κόστος των πρώτων υλών αυξήθηκε κατά 24% – σε ετήσια βάση – τον Ιούνιο, το μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή αρχείου των στοιχείων το 1985. Αυτό οφείλεται στο άλμα στο κόστος των μετάλλων. Οι κατασκευαστές αντέδρασαν αυξάνοντας τις δικές τους τιμές κατά 16,5%, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1977. Επίσης, η τιμή των προϊόντων διατροφής είχε μεγάλη συμβολή.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Στο 9% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Ανησυχία και επιτόκια
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ανησυχούν ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα μπορούσε να παγιωθεί εάν οι αυξανόμενοι μισθοί και το κόστος των πρώτων υλών αναγκάσουν τις εταιρείες να διατηρήσουν αυξημένες τιμές.
Στην ετήσια ομιλία του στο Mansion House στο Λονδίνο χθες το βράδυ, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey επικαλέστηκε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Αύγουστο, καθώς η κεντρική τράπεζα εντείνει τη μάχη της για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.
Η τελευταία αύξηση σημαίνει ότι η Βρετανία είχε τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού τον Ιούνιο μεταξύ των G7. Αν και ο Καναδάς και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη αναφέρει στοιχεία Ιουνίου, κανένα από τα δύο κράτη δεν είναι πιθανό να πλησιάσει την αύξηση των τιμών στη Βρετανία.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια πέντε φορές από τον Δεκέμβριο, καθώς προσπαθεί να σταματήσει την ενσωμάτωση της έκρηξης του πληθωρισμού στην οικονομία της Βρετανίας και αναμένεται να τα αυξήσει ξανά στη συνεδρίαση της για τη νομισματική πολιτική του Αυγούστου.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ιαπωνία: Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο θυγατρική της Eneos με δραστηριότητα στα μέταλλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/about-jxtg-slide-rafinery-ENEOS-600x338.jpg)
Η Eneos στοχεύει στη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, τα τελευταία 7 χρόνια
Η Eneos, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου στην Ιαπωνία, ελπίζει ότι θα αντλήσει 2,61 δισ.δολ. απο την εισαγωγή θυγατρικής της
![Δασμοί Τραμπ: Αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εταιρείες ενέργειες προειδοποιούν για αύξηση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/exports-600x400.jpg)
Σούπερ μάρκετ και εταιρείες ενέργειες προειδοποιούν για αύξηση τιμών λόγω δασμών Τραμπ
Τα κορυφαία εταιρικά στελέχη σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αντισταθμίσουν το κόστος που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ
![Aker BP: Διεκδικεί μεγαλύτερο ποσοστό στο γιγαντιαίο κοίτασμα Equinor](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/EQUINOR-FIELD-600x224.jpg)
Μεγαλύτερα ποσοστά σε κοίτασμα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, διεκδικούν Total και Aker BP
Η Aker BP συμμετέχει ήδη με ποσοστό 31,57% και η γαλλική Total με 8,44% στο κοίτασμα της Βορειας Θάλασσας
![Πληθωρισμός ΗΠΑ: Αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/ot_inflation_WORLD-600x352.png)
Δυσάρεστη έκπληξη από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κινήθηκε με ρυθμό 3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο έναντι εκτιμήσεων για 2,9%
![Γραφίτης: Στα σκαριά deal Ζελένσκι και Τραμπ για τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/grafitis-600x316.jpg)
Ο Τραμπ εποφθαλμιά τον γραφίτη της Ουκρανίας - Οι πολύτιμες χρήσεις του μαύρου ορυκτού
Ο τεράστιος υπόγειος ορυκτός πλούτος και ο γραφίτης της Ουκρανίας στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Τραμπ
![Ρούβλι: Εκτινάχθηκε μετά την αποφυλάκιση αμερικανού δασκάλου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/rouvli-600x395.jpg)
Γιατί εκτινάχθηκε απότομα το ρούβλι - Η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας
Το ρούβλι εκτινάσσεται σχεδόν κατά 3% έναντι του δολαρίου λόγω των αυξανόμενων ελπίδων για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
![Tesla: Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_kimbal_musk-600x352.png)
Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla
Αμηχανία προκαλεί η πώληση μετοχών της Tesla από τον Κίμπαλ Μασκ, ο οποίος είναι και στο ΔΣ της εταιρείας
![Coca-Cola: Μπορεί να στραφεί στο πλαστικό λόγω δασμών Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/james-quincey-coca-cola-600x480.jpg)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «ξαναγράφουν» την στρατηγική της Coca Cola
Εάν οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταλήξουν να κάνουν τα κουτιά αλουμινίου ακριβότερα θα στραφούμε στο πλαστικό μπουκάλι, είπε ο CEO της Coca-Cola
![Έρευνα και καινοτομία: Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-1-600x400.jpg)
Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη η έρευνα και η καινοτομία
Η δυναμική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τις νέες προοπτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.
![CATL: Η ΙΡΟ του γίγαντα μπαταριών θα είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ από το 2021](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/CATL-600x391.jpg)
Μπαίνει στο χρηματιστήριο του Xονγκ Κονγκ η CALT - Ο γίγαντας μπαταριών «πάει» για 5 δισ. δολ.
Με την εισαγωγή, η CALT αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια