
Καλά κρατεί η αναβαθμισμένη σχέση Ρωσίας και Κίνας με σημείο αιχμής τον ενεργειακό κλάδο. Μάλιστα η Ρωσία κατάφερε, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, να διατηρήσει τα σκήπτρα της ως ο κορυφαίος ενεργειακός προμηθευτής της κινεζικής μηχανής, που συνεχίζει να στηρίζει τη Μόσχα σε ένα διάστημα που οι δυτικοί αγοραστές της γυρίζουν την πλάτη λόγω του πολέμου.
Εξάλλου, η Ρωσία προκειμένου να ενισχύσει τη σχέση αυτή προσφέρει προνομιακές τιμές στους Κινέζους, που με τον τρόπο αυτό έχουν έναν ακόμη λόγο να προτιμήσουν το ρωσικό αργό, αντί για το πιο ακριβό σαουδαραβικό πετρέλαιο. Αν και η άνοδος των τιμών στις διεθνείς αγορές εξυπακούεται πως έχει ανεβάσει την τιμή και του ρωσικού αργού.
Διαβάστε επίσης: Πώς η οικονομία της Κίνας “βλάπτει” τους γείτονές της
Προνομιακή σχέση
Οι κινεζικές εισαγωγές από τη Ρωσία, τόσο μέσω θαλάσσης όσο και μέσω του αγωγού της Ανατολικής Σιβηρίας ανήλθαν στα 7,29 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Αν και τα επίπεδα των εισαγωγών ήταν λιγότερα κατά περίπου 1,77 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το ύψος των εισαγωγών το Μάιο, όταν το ενεργειακό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έπιασε υψηλό ρεκόρ.
Όσον αφορά στο κόστος, οι Κινέζοι ξόδεψαν 72% περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, ήτοι 6,4 δισ. δολάρια από τα 3,7 δισ. δολάρια που είχαν δαπανήσει τον Ιούνιο του 2021.
Συνολικά από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο η Κίνα δαπάνησε 25,3 δισ. δολάρια για πετρελαϊκές εισαγωγές από τη Ρωσία, σχεδόν το διπλάσιο ποσό σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2021.

Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου τον Ιούνιο. Πηγή: Reuters
Πέρα από το πετρέλαιο, η Κίνα αύξησε και τις αγορές ρωσικού LNG με τα στοιχεία των κινεζικών αρχών να δείχνουν εισαγωγές ύψους 520.530 τόνων ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση εδώ και σχεδόν μια διετία.
Παραγκωνισμένο το Ριάντ
Η ρωσική διείσδυση ήρθε σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας που μέχρι πρότινος ήταν ο κορυφαίος ενεργειακός εταίρος της Κίνας. Οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία διαμορφώθηκαν μόλις στους 5,06 εκατ. τόνους τον Ιούνιο, ή στα 1,23 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα αισθητά μικρότερη σε σχέση με τα 1,84 εκατ. βαρέλια τον Μάιο. Μάλιστα σε σχέση με πέρυσι οι πετρελαϊκές εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία υποχώρησαν σε ποσοστό 30%!
Αξιοσημείωτη είναι και η ανοδική πορεία που σημειώνουν τους τελευταίους μήνες οι εισαγωγές από το Ιράν, καθώς η Κίνα δεν ακολουθεί τις δυτικές και δη, αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Τα επίσημα κινεζικά στοιχεία επιβεβαίωσαν πως η Κίνα εισήγαγε 260.000 τόνους ιρανικού αργού τον περασμένο μήνα. Επρόκειτο δε, για την τέταρτη μεγάλη ποσότητα πετρελαίου που εισήγαγε η Κίνα από το Ιράν, από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Πάντως, συνολικά οι ενεργειακές εισαγωγές της Κίνας υποχώρησαν τον Ιούνιο και μάλιστα σε χαμηλό τεσσάρων ετών, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας και τα νέα lockdown δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγική μηχανή της χώρας και τις μεταφορές με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση για καύσιμα.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού