
Βαρύ τίμημα πλήρωσε η Ιβηρική από το τελευταίο κύμα καύσωνα, με δεκάδες νεκρούς σε Ισπανία και Πορτογαλία, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών προς τους πολίτες και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε αμφότερες τις χώρες.
Τα νούμερα προκαλούν έντονη ανησυχία για την ταχεία επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών, δεδομένου πως κάθε χρονιά φέρνει νέα ρεκόρ σε υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασίες και φωτιές. Άλλωστε το φετινό καλοκαίρι δεν έχει καν τελειώσει ακόμη!
Συγκεκριμένα το ισπανικό Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, σε υπολογισμούς του, αποδίδει στο κύμα του καύσωνα 510 θανάτους, κατά το διάστημα από 10 έως 16 Ιουλίου.
Αντιστοίχως ο επικεφαλής της αρμόδιας υγειονομικής αρχής της Πορτογαλίας Γκράτσα Φρέιτας, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή της χώρας, έριξε την ευθύνη στον καύσωνα για την πλειονότητα από τους 1.065 υπερβάλλοντες θανάτους που καταγράφηκαν στην Πορτογαλία μεταξύ 7 και 18 Ιουλίου.
Υπερβάλλοντες θάνατοι χαρακτηρίζονται οι θάνατοι πάνω από τον εκτιμώμενο αριθμό των θανάτων που καταγράφεται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με βάση και τον μέσο όρο θανάτων κατά την ίδια περίοδο, τα προηγούμενα χρόνια.
Η Ισπανίδα υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας υποστήριξε πως τα νούμερα που δημοσίευσε το ισπανικό ινστιτούτο είναι ένας εκτιμώμενος αριθμός θανάτων που αποδίδεται στον καύσωνα και όχι ο επιβεβαιωμένος. Ωστόσο δεν αρνήθηκε την επιβάρυνση που επέφεραν οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που «έψησαν» την Ισπανία και όχι μόνο.
Από τους 510 νεκρούς της Ισπανίας, πάνω από τους 200 ήταν ηλικιωμένοι, άνω των 85 ετών και από τους υπόλοιπους αρκετοί ήταν άνω των 65 ετών.


Latest News

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Γεραπετρίτης: Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία
«Η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ πρωτοφανών κρίσεων. Κρίσεων πολεμικών, κρίσεων ανθρωπιστικών, κρίσεων κλιματικών» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Τραβούν χειρόφρενο οι οδηγοί ταξί τη Μεγάλη Τρίτη
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνει αύριο ο κλάδος – Μήλον της Έριδος η ελεύθερη διέλευση των έμφορτων ταξί από τις λεωφορειολωρίδες