![Επιστρεπτέα προκαταβολή: Να μετατραπούν τα ποσά σε επιχορηγήσεις ζητά η ΟΒΣΘ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/epistreptea.jpg)
Το «πάγωμα» της διαδικασίας αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τη μετατροπή αυτών σε επιχορηγήσεις, ζητά η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ).
Στην επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Σκυλακάκη, η ΟΒΣΘ -μεταξύ άλλων- σημειώνει:
«Δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, ζητάμε το πάγωμα της διαδικασίας αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Επιπλέον, και καθόσον φαίνεται ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η δυνατότητα που μας παρέχει το προσωρινό πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μετατραπούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε επιχορηγήσεις, με σκοπό τη διάσωση και στήριξη των επιχειρήσεων».
Εφάπαξ εξόφληση
Σημειώνεται ότι μια εβδομάδα μετά τα αποκαλυπτήρια του «λογαριασμού» της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα στοιχεία έδειχναν ότι μεγάλος αριθμός επαγγελματιών και επιχειρήσεων επιλέγει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό της οφειλής κερδίζοντας έτσι έξτρα «κούρεμα» 15%.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, έως τις 15 Ιουλίου περίπου 35.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις είχαν αποπληρώσει σε μία δόση τις οφειλές από τα κρατικά δάνεια που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας καταβάλλοντας συνολικά 100 εκατ. ευρώ.
- Διαβάστε επίσης: Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι πληρώνουν εφάπαξ το «λογαριασμό» για να «ξεμπερδεύουν»
Σε καθημερινή βάση περίπου 10.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις πληρώνουν ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου, πολλοί από τους οποίους έχουν μικρές οφειλές και θέλουν να ξεμπερδεύουν μια ώρα νωρίτερα από τα φοροχρέη τους. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί ο υψηλός βαθμός ανταπόκρισης από τους οφειλέτες έως το τέλος του μήνα δεν αποκλείεται ακόμα και ένας στους επτά υπόχρεους να έχει «ξεμπλέξει» με την επιστρεπτέα προκαταβολή.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΓΣΕΒΕΕ: Περιοδεία στην Καβάλα του πρόεδρου της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργου Καββαθά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΚΑΒΑΛΑ-ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ-4-2-600x451.jpg)
Νέα βάρη 2,4 δισ. ευρώ για τους επαγγελματίες, βλέπει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 37,4%, λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
![Trade Estates: Αύξησε η Latsco στο 8,11% τη συμμετοχή της στην εταιρεία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/marianna-latsi-600x427.jpg)
Αύξησε η Latsco στο 8,11% τη συμμετοχή της στην Trade Estates
Η “Latsco Hellenic Holdings S.à.r.L” κατέχει ποσοστό 8,11% της Trade Estates ήτοι 9.780.869 μετοχές - Τι αναφέρει σε ανακοίνωση η Trade Estates
![Softweb: Εξαγορά του 70% της Vitamin Media](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_dimitrakopoulos_SOFTWEB-600x352.png)
Εξαγορά του 70% της Vitamin Media από την Softweb
Στόχος της Softweb με την εξαγορά της Vitamin Media είναι η δημιουργία ενός ομίλου τεχνολογίας και digital marketing
![Goldman Sachs: Τα οφέλη για την Πειραιώς από την απόκτηση του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/Piraeus-600x346.jpg)
Τα οφέλη για την Πειραιώς από το deal για την Εθνική Ασφαλιστική - Τι λέει η Goldman Sachs
Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα θα είναι επαρκή ώστε η Πειραιώς να διατηρήσει τους δείκτες διανομής μερισμάτων
![Breezy: Ρομποτική μονάδα αναβάθμισης μεταχειρισμένων smartphone στην Πολωνία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Breezy_factory_02-600x400.jpg)
Breezy: Ρομποτική μονάδα αναβάθμισης μεταχειρισμένων smartphone στην Πολωνία
Το νέο εργοστάσιο της Breezy στην Πολωνία ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα «Βιομηχανία 5.0»
![ΟΛΘ: Η Belterra αύξησε το ποσοστό της σε 72,75%](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/olth2-600x430.jpg)
ΟΛΘ: Η Belterra αύξησε το ποσοστό της σε 72,75%
Νέα αγορά μετοχών από την εταιρεία Belterra
![Τιτάν: Ισχυρή ζήτηση για το IPO της Titan America – Κλείνει το βιβλίο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/TITAN-Group_Photo-1-2-400x600.jpg)
Τιτάν: Ισχυρή ζήτηση για το IPO της Titan America – Κλείνει το βιβλίο
Ο όμιλος Τιτάν ολοκληρώνει το roadshow για τη δημόσια προσφορά του 13% με 15% της Ttian America μέσω του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης
![ΕΣΕΕ: Να υπαχθούν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης οι επιχειρήσεις της Σαντορίνης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/stavros-kafounis-600x400.jpg)
Έκτακτα μέτρα για τους εμπόρους της Σαντορίνης ζητά η ΕΣΕΕ
Οι συνέπειες της σεισμικής έξαρσης είναι ήδη εμφανείς στην τοπική οικονομία, καθώς το νησί ερημώνει και η συνοχή του κοινωνικού ιστού δοκιμάζεται, τονίζει η ΕΣΕΕ
![Πειραιώς: Προσφέρει 469 εκατ. για το 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής – Ξεκίνησε συζητήσεις με το CVC](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_peiraios_megalou333-600x352.png)
Η Πειραιώς προσφέρει 469 εκατ. για το 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής – Ξεκίνησε συζητήσεις με το CVC
Διαπραγματεύσεις της Πειραιώς με CVC - Ποια η επίπτωση στην κεφαλαιακή θέση - Επιδίωξη για υιοθέτηση του Danish Compromise
![Pandora: Από τις ουρές στην Ερμού στην αύξηση εσόδων διεθνώς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_pandora_bergiotti-600x352.png)
Η «χρυσή» τύχη της Pandora - Από τις ουρές στην Ερμού στην αύξηση εσόδων διεθνώς
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6% κατά τη διάρκεια του τριμήνου και κατά 9% - Ανοδική και η ελληνική αγορά