Τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με επιστολή που απέστειλε σήμερα ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Κόλλιας, στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία κοινοποιεί στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Στην επιστολή υπενθυμίζει τη θέση που έχει εκφράσει το ΟΕΕ από τον Σεπτέμβριο του 2021, να ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα, μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας, με την έκδοση όλων των εγκυκλίων και οδηγιών από τις Φορολογικές Αρχές και με αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους.
Τα προβλήματα
Τονίζεται ακόμα ότι η υποβολή των δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου δεν είναι εφικτή, δεδομένου ότι:
Στον κλάδο των λογιστών – φοροτεχνικών, λόγω της συνεχούς επαφής με τους πελάτες τους, παρατηρείται πολύ μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, με προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματός τους, και κλείσιμο των γραφείων τους.
2. Για την υποβολή των αιτήσεων, για τις οικονομικές ενισχύσεις που ήδη έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, όπως η ενίσχυση οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων, αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, τουρισμού, κ.ά., οι πολίτες απευθύνονται στους λογιστές – φοροτεχνικούς με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με πρόσθετες εργασίες εντός της περιόδου των φορολογικών δηλώσεων.
3. Η μετά από συνεχείς αναβολές του Υπουργείου Οικονομικών ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την αποπληρωμή της Επιστρεπτέας προκαταβολής (7 Ιουλίου 2022) και η δυνατότητα των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, που απορρίφθηκαν από τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, για υποβολή ενστάσεων έως το τέλος Ιουλίου 2022, επιβράδυνε το ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς οι λογιστές – φοροτεχνικοί ασχολούνται και με την ενημέρωση και υποστήριξη των πελατών τους.
- Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις: Δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται (Γ΄ μέρος)
4.Δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών – φοροτεχνικών που ασθενούν από κορονοϊό COVID-19 και των εντολέων – πελατών τους.
Ακόμα:
5.Επαναλαμβάνεται, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις, η καθυστέρηση στις αναρτήσεις βεβαιώσεων (αναδρομικών) και τροποποιήσεων των βεβαιώσεων δημοσίων φορέων όπως ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι τροποποιήσεις των βεβαιώσεων ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και Τραπεζών οδήγησε τους λογιστές – φοροτεχνικούς σε επανυποβολή των ήδη υποβληθεισών δηλώσεων. Επιπλέον, παρατηρούνται πολλά προβλήματα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών και των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα.
6.Η συμπλήρωση του νέου εντύπου Ν για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 (η σχετική εφαρμογή άνοιξε τέλος Μαΐου 2022) με τη συμπλήρωση επιπλέον στοιχείων επιφέρει επιπρόσθετη εργασία στις ήδη αυξημένες υποχρεώσεις των λογιστών – φοροτεχνικών.
7. Οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία δικαιούνται υποχρεωτικά, βάσει νόμου, άδεια εν μέσω θέρους. Υπενθυμίζεται, ότι η καλοκαιρινή άδεια για τον κλάδο, που έφερε εις πέρας την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να σεβαστεί η Πολιτεία.
- Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα διορθώσετε τα λάθη στη δήλωση που έχετε υποβάλει στην Εφορία
8. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από 1.522.427 νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες (στοιχεία του 2021) έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί 992.593 φορολογικές δηλώσεις (Ε3). Γίνεται αντιληπτό ότι σε 10 ημέρες είναι αδύνατον να υποβληθούν οι υπόλοιπες «δύσκολες περιπτώσεις δηλώσεων» δεδομένου ότι ο αριθμός των Ε3 των τελευταίων ημερών πριν την εκπνοή της προθεσμίας του 2021 ήταν 33.430 ημερησίως.
9. Προστίθεται σε όλα τα παραπάνω και η υποβολή ΦΠΑ Β ‘ τριμήνου 2022 για τα απλογραφικά και του μήνα Ιουνίου 2022 για τα διπλογραφικά.
Συμπαράσταση
Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος υπογραμμίζει πως, για τους προαναφερόμενους λόγους, ζητά τη συμπαράσταση όλων για το δίκαιο αυτό αίτημα του κλάδου των λογιστών – φοροτεχνικών. Οι λογιστές – φοροτεχνικοί δεν ζητούν παρατάσεις, αλλά οι αυξημένες υποχρεώσεις που τους έχει αναθέσει η Πολιτεία, απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την ικανοποίηση του αιτήματός τους και τον σεβασμό στον επαγγελματικό κλάδο που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία τα οικονομικά μέτρα του Πολιτείας.
Latest News
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα