Θερινή ανασύνταξη δυνάμεων επιχειρεί η κυβέρνηση με στόχο να προωθήσει όλα τα νομοσχέδια που είναι προς ψήφιση και να μπει δυναμικά από τις 15 Αυγούστου και μετά, με φόντο τη ΔΕΘ.
Εκτός απροόπτου, βεβαίως, καθώς η πυρκαγιά στην Πεντέλη και κάθε σοβαρή άλλη πυρκαγιά μπορεί να τινάξει κάθε σχεδιασμό στον αέρα.
Χθες, πάντως, στη Βουλή, και πριν ανάψει η φωτιά στο Ντράφι, επικρατούσε ησυχία. Στα όρια της… καλοκαιρινής σιέστας θα λέγαμε. Όμως, η στήλη «έπιασε» τις συζητήσεις των βουλευτών, ειδικά της συμπολίτευσης.
Και η ανησυχία τους ήταν έκδηλη για το πόσο ζημιά μπορεί να υποστεί η Νέα Δημοκρατία μέχρι να γίνουν εκλογές. Αλλά και για το τοξικό κλίμα που έχει εγκατασταθεί πλέον πάνω από την πολιτική σκηνή, με αντίκτυπο και στην κοινωνία.
Όπως έλεγαν κάποιοι βουλευτές, η σύγκρουση με την αντιπολίτευση παίρνει πλέον χαρακτηριστικά «πυρηνικού πολέμου».
Μία με τα 600 ευρώ του power pass και η επικοινωνιακή ζημιά που έγινε, μία με την υπόθεση Λιγνάδη, μία με την ακρίβεια που επικρατεί, οι κυβερνητικοί βουλευτές δείχνουν… στριμωγμένοι.
«Παρ’ ότι δεν είπαμε ποτέ ότι θα πάρουν όλοι 600 ευρώ, παρ’ ότι δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση για να απελευθερωθεί ο Λιγνάδης και παρ’ ότι ο πόλεμος είναι η βασική αιτία της ακρίβειας στην αγορά, τρώμε… πολύ ξύλο», λένε οι βουλευτές.
Και αγωνιούν για το πώς θα πάνε στις περιφέρειές τους να κάνουν διακοπές…
Το επόμενο πακέτο μέτρων
Σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ανατιμήσεων, το οποίο έχει έρθει για να μείνει. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της ΝΔ αναμένει να διαπιστώσει το εύρος του δημοσιονομικού χώρου, το οποίο θα δημιουργηθεί το τρίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος, ούτως ώστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μεταβεί στη ΔΕΘ, έχοντας στα χέρια μια – όσο το δυνατόν – ευρύτερη δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών. Η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά τον Ιούνιο έφτασε τα 799 εκατ. Ευρώ, με περίπου 150 εκατ. Από αυτά να οφείλονται στην αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, η οποία δεν ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όπως προβλεπόταν στον αρχικό προϋπολογισμό. Εντός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κυριαρχεί η πεποίθηση ότι οι εισπράξεις για τον τουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 18,2 δις. ευρώ του 2019, τα οποία αναλόγως και των συνθηκών ενδέχεται να οδηγήσουν σε έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 1-1,5 δις. Ευρώ.
Στο τραπέζι βρίσκεται ένα πακέτο Fuel Pass 3, ένα δεύτερο Power Pass, η επιπλέον ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης για τον «βαρύ» χειμώνα που έρχεται, αλλά και το ενδεχόμενο βραχυχρόνιας μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια βασικά τρόφιμα.
Οι φόβοι για τον τουρισμό του 2023
Πολλές και ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις και οι προειδοποιήσεις για την οικονομία, που περιέχονται στο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank. Υπάρχει, όμως, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και αφορά στον τουρισμό.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές: «Οι ενδείξεις για υψηλές επιδόσεις του τουρισμού, κατά το τρέχον έτος, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την άνοδο των επενδύσεων, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην επίτευξη ενός ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης περί του 4% το 2022 (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, European Economic Forecast, Summer 2022), με αποτέλεσμα ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ να προσεγγίσει το επίπεδο που είχε καταγράψει το 2019.
Η παράταση της διάρκειας του πολέμου και των πληθωριστικών πιέσεων επιτείνονται από την αδυναμία του ευρώ, καθώς μεγιστοποιεί την επίπτωση των ούτως ή άλλως αυξημένων τιμών των προϊόντων ενέργειας πoυ πληρώνονται σε δολάρια. Έτσι, ενδέχεται να πληγεί έτι περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των ευρωπαίων πολιτών που αποτελούν τα 2/3 της ταξιδιωτικής κίνησης στη χώρα μας, οδηγώντας πιθανόν σε μείωση των τουριστικών εισπράξεων το καλοκαίρι του 2023».
Αυτό που λένε οι αναλυτές, λοιπόν, είναι ότι μπορεί φέτος η Ελλάδα να καταγράψει ρεκόρ στις εισπράξεις, ίσως και στις επισκέψεις, όμως, το 2023 δεν θα είναι καλά τα πράγματα. Κι ο λόγος είναι ότι η παρατεταμένη κρίση στην Ευρώπη θα μειώσει τα εισοδήματα των πολιτών, επομένως και τις μετακινήσεις τους το επόμενο καλοκαίρι.
Κάτι που, ασφαλώς θα δούμε μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε γίνονται και τα πρώτα πακέτα κρατήσεων.
Τώρα, αν οι Αμερικανοί κατά κύριο λόγο και οι Αυστραλοί, Καναδοί, Ισραηλινοί, μπορέσουν να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν το 2023 οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι κ.λπ., αυτό θα το δούμε…
Ποιοι θα πληγούν από το «μπλόκο» στο αέριο
Στο εβδομαδιαίο δελτίο υπάρχει επίσης και κάτι άλλο ενδιαφέρον. Εχει να κάνει με τις επιπτώσεις από τη διακοπή παροχής αερίου από τη Ρωσία. Όπως αναφέρεται: «Η πιθανότητα μόνιμης διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να προκαλέσει μία υφεσιακή διαταραχή από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ιδιαίτερα για τις χώρες με ισχυρότερη βιομηχανική παραγωγή που στηρίζουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στην εισροή φυσικού αερίου. Για παράδειγμα, η Γερμανία αναμένεται να πληγεί περισσότερο καθώς εισάγει το 35% του φυσικού αερίου από την Ρωσία (αν και λιγότερο συγκριτικά με το 55% πριν την έναρξη του πολέμου). Η επίπτωση στην Ελλάδα αναμένεται να είναι ηπιότερη συγκριτικά με τις βιομηχανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντούτοις, τυχόν αρνητικός ρυθμός μεγέθυνσης το τελευταίο τρίμηνο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες κρατικές μεταβιβάσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνση των πρωτογενών ελλειμμάτων και την αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ…»
Ακόμη: «Λόγω του διαφορετικού βαθμού εξάρτησης της κάθε χώρας σε φυσικό αέριο από την Ρωσία, οι επιπτώσεις του περιορισμού στις διάφορες οικονομίες θα είναι ασύμμετρες. Για παράδειγμα, η Ιταλία και η Γερμανία θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό, αφού το φυσικό αέριο που εισάγουν από την Ρωσία ως ποσοστό της συνολικής προσφοράς ενέργειας (πρωτογενής παραγωγή καυσίμων συν καθαρές εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων), υπερβαίνει το 18% και 17% αντίστοιχα. Αντίθετα, ο αντίκτυπος για την Γαλλία (3,5%), την Ισπανία (3,0%) και την Βρετανία (1,7%), θα είναι μικρότερος».
Μπορεί, επομένως, να μη χτυπηθεί άμεσα η Ελλάδα από τη διακοπή παροχής αερίου, αλλά είναι σίγουρο ότι η ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, θα απαιτήσει περισσότερα κεφάλαια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας
Στο… μηνιάτικο του Ιουλίου και το επίδομα άδειας, ελπίζουν οι έμποροι ότι θα «αναστηθεί» η αγοραστική ζήτηση εν μέσω εκπτώσεων. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η κατανάλωση είναι κάτω των προσδοκιών των επιχειρηματιών οι οποίοι περίμεναν να «ρεφάρουν» τη χασούρα των προηγούμενων μηνών στις καλοκαιρινές εκπτώσεις.
Ο φόβος μιας ενεργειακής κρίσης, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί και γενικότερα η ακρίβεια παντού, οδηγεί τους πολίτες σε περιορισμό των αγορών τους, παρ’ ότι οι εκπτώσεις είναι γενναίες.
Όπως είπε χθες ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, ο μέσος καταναλωτής προτιμά τον «μέρμηγκα παρά τον τζίτζικα». Μαζεύει δηλαδή αντί να ξοδεύει καθώς περιμένει δύσκολες ημέρες.
Αν πάντως, οι έμποροι ελπίζουν στο μηνιάτικο και το δώρο, μάλλον θα απογοητευτούν. Η πρώτη δόση στην εφορία, οι διάφοροι λογαριασμοί και κυρίως οι ολιγοήμερες διακοπές που όλοι θέλουν να κάνουν, μάλλον τους κάνει να ξεχάσουν τις εκπτώσεις. Εκτός ίσως από εκείνους που σπεύδουν να αγοράσουν ηλεκτρικές συσκευές όντες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών.
Τα περίεργα της Μυτιλήνης
Προσέξτε πώς μπορεί κάποιος να κάνει κακό στον τόπο του, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει πολιτικά συμφέροντα.
Όπως ανακοινώθηκε, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης οι αφίξεις από την Ευρώπη καταγράφουν υποχώρηση 18% για τον Ιούνιο, όταν σε όλη την Ελλάδα γίνεται… χαμός. Γιατί άραγε; Δεν είναι πανέμορφη η Μυτιλήνη; Δεν έχει μοναδικούς προορισμούς το Βόρειο Αιγαίο;
Φυσικά, αλλά για να έρθουν τουρίστες πρέπει να κάνεις και διαφήμιση. Στοχευμένη, διαρκή και πρωτότυπη. Τι έκανε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου; Μοίρασε λεφτά στα τοπικά ΜΜΕ και άλλους φορείς για να διαφημίσουν… τη Μυτιλήνη. Δηλαδή, αντί να πέσουν λεφτά στους Ευρωπαίους προκειμένου να επισκεφτούν το νησί, έδωσαν λεφτά στα… λεωφορεία για να κρεμάσουν αφίσες που διαφημίζουν τη Μυτιλήνη στους… Μυτιληνιούς.
Εμ, έτσι δε γίνεται δουλειά. Ειδικά αν σε όλη την Ελλάδα ο τουρισμός σπάει το ρεκόρ και στο νησί σου είναι ουραγός στις αφίξεις.
Το δράμα της απογραφής
Τα στοιχεία της απογραφής που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ είναι δραματικά, και θα έπρεπε να είναι ίσως το θέμα των ημερών. Μείωση 3,5% του πληθυσμού της χώρας από το 2011 που ήταν 10.816.286. ενώ σήμερα είναι 10.432.481.
Μάλιστα, 20 χρόνια πριν, το 2001, ο πληθυσμός έφτανε τα 10.964.020, που είναι και το μεγαλύτερο νούμερο που καταγράφηκε ποτέ στη χώρα μας.
Είναι φανερό ότι αυτή τη δεκαετία ο πληθυσμός μειώθηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε διπλή ζημιά.
Αφενός την εγκατάλειψη χιλιάδων Ελλήνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, αφετέρου το «στοπ» σε γεννήσεις εξαιτίας της αδυναμίας των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα.
Μπορεί να έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, η άδεια πατρότητας 14 ημερών για εργαζόμενους πατεράδες ή ακόμη και το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όμως αυτά δεν αρκούν. Αν δεν υπάρξει μέριμνα για ενίσχυση των γυναικών και στήριξή τους ώστε να κάνουν παιδιά, αλλά να μη χάνονται από την αγορά εργασίας. Αν δεν υπάρξουν περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί, επέκταση του θεσμού των «νταντάδων», καλύτερες αμοιβές αλλά και κίνητρα όπως πολύμηνη άδεια μετ’ αποδοχών στις γυναίκες, ο πληθυσμός δεν θα αυξάνεται. Και η χώρα θα σβήνει…
Φρένο και στα στεγαστικά δάνεια
Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο για την οικονομία, αναδεικνύει η χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας για τις τραπεζικές χορηγήσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται: «Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ για τα στεγαστικά μειώθηκε σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν από την έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Οι παράγοντες που επηρέασαν την μείωση της ζήτησης των στεγαστικών δανείων ήταν αφενός το επίπεδο των επιτοκίων και αφετέρου η χειροτέρευση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Για το γ’ τρίμηνο του 2022, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.
Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2022».
Δηλαδή, η ΤτΕ περίμενε αύξηση στα στεγαστικά δάνεια, αλλά αυτά μειώθηκαν, όπερ σημαίνει ότι «φρέναρε» και η αγορά ακινήτων.
- Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια
Ο φόβος της επόμενης ημέρας, η οικονομική απαισιοδοξία δηλαδή, τα σενάρια για αύξηση των επιτοκίων, και φυσικά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες. Ακόμη και όσοι θα ήθελαν να αγοράσουν κάποιο σπίτι, αναβάλλουν τα σχέδιά τους.
Αλλωστε, και οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, οπότε εν αναμονή καλύτερων ημερών.
Νέος επικεφαλής στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά
Αέρας εξωστρέφειας συνέχεια της προηγούμενης περιόδου αλλά με νέα ορμή, φυσάει στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά και ετοιμαστείτε για πρωτότυπα πράγματα από το φθινόπωρο.
Ο Γιωργος Αλεξανδράτος νέος προεδρος της Λέσχης, άνθρωπος με διάθεση για προσφορά στο ναυτιλιακό cluster στο οποίο εντάσσει και την Λέσχη, επιδιώκει να διευρύνει τη μέχρι τώρα εξωστρεφή ρότα με νέες πρωτοβουλίες ναυτιλιακού και πολιτισμικού χαρακτήρα. Από τις πρώτες εκδηλώσεις θα είναι όπως ακούσαμε μια που θα αφιερωθεί στην αμυντική και κοινωνική προσφορά του Λιμενικού Σώματος. Νεότερα από Σεπτέμβριο.
Latest News
Ο νέος πονοκέφαλος των ελληνικών τραπεζών, το «χέρι» Τραμπ στο χρηματιστήριο, η αναφορά Εξάρχου, το μισό τρισ. του Τζιτζικώστα, οι φαιδρότητες στη Ραφήνα
Όλα συνδέονται
Ο Τραμπ στηρίζει (;) Ελλάδα, έρχεται κύμα Made in USA, Κωστέτσος… συνδικαλιστής, η κρυμμένη αξία της Μπάρμπα Στάθης, τα σχέδια των εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο «ενοχλητικός» Αυτιάς, ο “άπειρος” ΕΟΠΥΥ
Χρυσή εποχή
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...