
Το κείμενο που ακολουθεί μου απεστάλη από τον αναγνώστη μου κ. Χρήστο Ευαγγελίδη. Καθώς συμπλέει με τις απόψεις μου, έκρινα χρήσιμο να το αναδημοσιεύσω:
«Πολύς λόγος γίνεται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στην πατρίδα μας, όπου πάντοτε βρίσκουμε πεδία αντιπαράθεσης, όταν επιβάλλεται να γίνουν κάποια βήματα και να ληφθούν μέτρα για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αναλαμβάνουν δράση οι αντιδραστικοί από τις πλευρές όπου θίγονται ατομικά συμφέροντα, με στόχο τη ματαίωση ή τη μετάθεση στο απώτερο μέλλον των όποιων μέτρων. Θα γίνω πιο σαφής με παραδείγματα. Η κατανάλωση ενέργειας, τα μεταπολεμικά χρόνια, που έχω ζήσει, κάνει συνεχώς άλματα.
Στα σπίτια μας ανάβαμε μια γκαζόλαμπα στο δωμάτιο που ήταν συγκεντρωμένη η οικογένεια και μέσα σε 80 χρόνια φθάσαμε να καίνε τα φώτα ταυτόχρονα σε όλα τα δωμάτια όπου είναι σκορπισμένοι γονείς και παιδιά. Ο ηλεκτρικός εξοπλισμός μας λειτουργεί με κάθε ευκαιρία, ακόμα και για το σφίξιμο μιας βίδας (το φέρνω σαν ακραίο παράδειγμα). Εύκολα πετάμε στα σκουπίδια πράγματα που βαρεθήκαμε, άλλαξε η μόδα τους ή θέλουν ένα μαστόρεμα για να επισκευαστούν και πολλά άλλα. Ετσι τροφοδοτούμε επιπλέον τη βιομηχανική παραγωγή. Στη βιομηχανία έγιναν αμέτρητα βήματα τεράστιων αλλαγών που είχαν ως συνέπεια την αντικατάσταση των πολλών χιλιάδων ανειδίκευτων κυρίως εργατών με απλές ή πολυσύνθετες μηχανές.
Διαβάστε ακόμα: Ολα γύρω μας αλλάζουν
Ολα αυτά ζητούν τεράστιες ποσότητες κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας. Ενα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας παρήγετο με την καύση του λιγνίτη, με τις γνωστές πλέον σε όλους συνέπειες. Σε άλλες χώρες, λίγο ή πολύ, συμφώνησαν να ξεκινήσουν προγράμματα απεξάρτησης της παραγωγής από την καύση ορυκτών και τη στροφή σε ΑΠΕ. Σήμερα, ακόμη και μικρές χώρες, π.χ. Κόστα Ρίκα, είναι πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό απεξαρτημένες. Στην Ελλάδα πώς γίνεται οι «επαναστατικοί στρατοί» να κάνουν «αγώνες» για τη συνέχιση της καύσης λιγνίτη έπειτα… από αιτήματα των «τοπικών κοινωνιών» για να μειώσουμε την ανεργία! Τα «ευάλωτα νοικοκυριά» ζητούν επιδότηση της τιμής ρεύματος γιατί δεν μπορούν να αλλάξουν κακές συνήθειες.
Σημειώστε ότι είμαι συνταξιούχος των 905 ευρώ με 42 χρόνια στο Ταμείο Ασφαλίσεως Εμπόρων. Αλλά έχω εγκαταστήσει πριν από 43 χρόνια ηλιόθερμο, αντικατέστησα όλες τις λάμπες με οικονομίας κ.λπ. Ο λογαριασμός ρεύματος και νερού πληρώνονται από τη διακοπή του καπνίσματος!».
Διαβάστε ακόμα: Η Ευρώπη μπροστά σε έναν «βαρύ χειμώνα»
Προσυπογράφω, αγαπητέ κ. Ευαγγελίδη. Αλλά δυστυχώς η ενεργειακή κρίση, την οποία προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναστέλλει προς το παρόν την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με επικίνδυνες συνέπειες για την κλιματική ισορροπία του πλανήτη μας. Μακάρι σύντομα να αρθούν όλες οι συνέπειες της εμπόλεμης κατάστασης και να συνεχισθεί η προσαρμογή στις πρωτοβουλίες για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία δυστυχώς έχει καθυστερήσει, με κίνδυνο να μην είναι ενδεχομένως πια δυνατή η πρόληψη των δεινών που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή.
ΥΓ.: Ο εκλιπών πολύ πρόωρα αείμνηστος Δημήτρης Μορτόγιας υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης μου στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο». Ο αδελφός του Βασίλης μου γνωστοποίησε ότι τα δύο βιβλία του (Δείγμα γραφής – Ποιήματα), που δεν προβλέπεται να επανεκδοθούν, έχουν αναρτηθεί σε ψηφιακή μορφή στο site της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμφισσας (abamfiss@gmail.com)


Latest News

Το ψυχολογικό πρόβλημα
Γενικώς συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ολοι ζυγίζουν την κατάσταση και ψάχνουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής