
Σε λειτουργία τέθηκε νωρίς το πρωί σήμερα ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης για 10 ημέρες, σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού, αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Το καλό και το κακό σενάριο για την ευρωπαϊκή οικονομία από τη διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, Klaus Müller, στο Twitter, ο αγωγός λειτουργεί με περίπου το 30% της χωρητικότητας και αυτή η ροή είναι εγγυημένη για δύο ώρες, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι σύνηθες να αλλάζει μέσα στην ημέρα ο ρυθμός προμήθειας αερίου.
Die #Gas-Nominierung von #NordStream1 für heute ist bei ca. 530 GWh/d (= ca. 30% Auslastung) geblieben. Für die jeweils nächsten 2 Stunden ist sie verbindlich, untertägige Veränderungen wären sehr ungewöhnlich. Die initiale Nominierung für den 22.7. erfolgt am Nachmittag. @bnetza https://t.co/itMR5TL6bB
— Klaus Müller (@Klaus_Mueller) July 21, 2022
Μέχρι την τελευταία στιγμή η ανησυχία ήταν έκδηλη σε σχέση με τις προθέσεις της Ρωσίας για την επαναλειτουργία του αγωγού.
«Ήξεις αφήξεις» από Πούτιν
Χθες ο ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα θέσει και πάλι σε λειτουργία τον αγωγό υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί η διαφωνία για τμήμα του αγωγού που είναι αντιμέτωπο με κυρώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ροές θα περιοριστούν σημαντικά.
Πρόκειται για την τουρμπίνα του Nord Stream η οποία βρέθηκε στον Καναδά για συντήρηση, και βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες από την πλευρά της Γερμανίας. Εάν δεν την παραλάβει η Gazprom, τότε η σύνδεση θα λειτουργήσει μόνο στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς της την επόμενη εβδομάδα, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, ένα άλλο τμήμα που βρίσκεται τώρα στη Ρωσία πρέπει να πάει για συντήρηση, διεμήνυσε ο Πούτιν.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία επικαλείται ως πρόσχημα την απουσία μιας τουρμπίνας στον αγωγό Nord Stream 1 προκειμένου να δικαιολογήσει τις μειώσεις στις παραδόσεις αερίου προς την Ευρώπη.
«Πρόκειται για μια τουρμπίνα αντικατάστασης που προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες μας για ένα πρόσχημα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακυρώσουμε αυτό το πρόσχημα», δήλωσε η εκπρόσωπος.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής για την ενέργεια με στόχο «έναν ασφαλή χειμώνα» πως «η Ρωσία μας εκβιάζει και χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο».
Το σχέδιο της Κομισιόν
Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου περαιτέρω περικοπών εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη.
Όπως επεσήμανε η Επιτροπή «Η ΕΕ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο περαιτέρω περικοπών του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, λόγω της εργαλειοποίησης των εξαγωγών φυσικού αερίου από το Κρεμλίνο, με σχεδόν τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν ήδη επηρεαστεί από μειωμένες παραδόσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει τόσο τον κίνδυνο όσο και το κόστος για την Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω ή πλήρους διακοπής, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανθεκτικότητα».


Latest News

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 19 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ αίρει και για τις 19 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 18 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ άρει για τις 18 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Η Κίνα σταματά να αγοράζει υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ
Η παύση εισαγωγών LNG δείχνει πώς ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει διαχυθεί στον ενεργειακό τομέα

«Εξέγερση» επενδυτών στην BP μετά την στροφή για το κλίμα - «Κόκκινο πανί» ο πρόεδρος
Περισσότερο από το 10% των μετόχων της BP ψήφισαν κατά της επανεκλογής του προέδρου Χελγκ Λουντ

Γαλλικό δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για κατάσχεση ρωσικών assets από την Naftogaz
Rωσικό δικαστήριο αύξησε σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο κατά της Naftogaz

«Βγάλτε τα φωτοβολταϊκά από την πρίζα…» - Ο συναγερμός ΑΔΜΗΕ για πιθανό μπλακ αουτ το Πάσχα
Σε ετοιμότητα θέτει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ το Πάσχα

Διαγωνισμός fast track για τα blocks της Chevron
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δημοσιοποιεί τις επόμενες μέρες το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις της Chevron

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης