Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιταχύνει μακροπρόθεσμα τη στροφή της Ευρώπης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ταυτόχρονη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο απεσταλμένος της Βρετανίας για το κλίμα, εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί παρά το γεγονός ότι προς το παρόν ο πόλεμος και η ενεργειακή αστάθεια ωθούν τα ράτη να καταναλώσουν περισσότερο άνθρακα τους επόμενους μήνες για να αντισταθμίσουν τις μειωμένες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Συνάντηση στη Νότια Αφρική

Ο απεσταλμένος του Ηνωμένου Βασιλείου για το κλίμα, John Murton, προχώρησε σε αυτές τις επισημάνσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική όπου βρίσκεται μαζί με εκπροσώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Πρόκειται να συζητήσουν τις λεπτομέρειες ενός πακέτου 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα βοηθήσει τη χώρα να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση από τον άνθρακα.

Η Νότια Αφρική προμηθεύεται το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα τον οποίον έχει δεσμευτεί να αντικαταστήσει με καθαρότερες μορφές ενέργειας, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την επίσκεψη δεν προέκυψε καμία νέα συμφωνία ή λεπτομέρεια, αν και ο επικεφαλής της προεδρικής ομάδας εργασίας της Νότιας Αφρικής για τη χρηματοδότηση του κλίματος, Daniel Mminele, δήλωσε ότι η χώρα σκοπεύει να έχει ένα επενδυτικό σχέδιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Εμπόδια

Όπως αναφέρει το Reuters, υπάρχουν πολιτικά εμπόδια για την εγκατάλειψη του άνθρακα, μιας βιομηχανίας με στενούς δεσμούς με υψηλόβαθμους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος από την ύπαρξη της οποίας εξαρτώνται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν τη Δύση για υποκρισία, καθώς ζητά από τους Αφρικανούς να σταματήσουν τη χρήση «βρώμικων» πηγών ενέργειας ενώ η ίδια επιστρέφει ταχύτατα στον άνθρακα μετά τις διακοπές στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο.

«Είναι αλήθεια ότι, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που απορρέουν από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ορισμένοι από εμάς αναμένουν να χρησιμοποιήσουμε λίγο περισσότερο άνθρακα τους επόμενους μήνες από ό,τι είχαμε σχεδιάσει προηγουμένως», δήλωσε ο Murton.

«(Όμως) δεν υπάρχει καμία επιστροφή στον άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ευρώπη».

Άνθρακας, πόλεμος και ΑΠΕ

Η Βρετανία, η οποία τους τελευταίους 12 μήνες χρησιμοποιούσε άνθρακα μόνο για το 1,7% της ηλεκτροδότησής της, όπως είπε, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την πλήρη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.

Αν μη τι άλλο, η αναστάτωση που συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχει καταστήσει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο επείγουσα, δήλωσε ο Murton.

Η Βρετανία διενήργησε επανεξέταση της ενεργειακής της ασφάλειας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επιταχύνει την υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να εγγυηθεί την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε ο Murton.

Ως αποτέλεσμα, η Βρετανία αύξησε τον στόχο της για την υπεράκτια αιολική ενέργεια σε 50 γιγαβάτ, από 40 γιγαβάτ προηγουμένως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Πυρηνική ενέργεια: Η δημιουργία αντιδραστήρων «τσέπης» θα ρίξει τις τιμές ρεύματος
Ενέργεια |

Πόσο μπορούν να ρίξουν τις τιμές ρεύματος τα πυρηνικά «τσέπης» - Τα σενάρια για Ελλάδα

Μελέτη του καθηγητή Π. Μπίσκα για την πυρηνική ενέργεια και τους μικρούς αντιδραστήρες προσδιορίζει τη μείωση των τιμών από 3,3% έως 25%, ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ

Γιώργος Στάμτσης (ΕΣΑΗ): Η αγορά διαθέσιμης ισχύος θωρακίζει από μπλακ άουτ και αυξήσεις στο ρεύμα
Ενέργεια |

Στάμτσης (ΕΣΑΗ): Να λειτουργήσει άμεσα η αγορά διαθέσιμης ισχύος – Τα οφέλη στις τιμές ρεύματος

Ο Γιώργος Στάμτσης γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας τόνισε στο ΙΕΝΕ τη σημασία των μονάδων ρεύματος με φυσικό αέριο