Η μείωση των γεννήσεων και ταυτόχρονα η αύξηση των θανάτων σε συνδυασμό με τη μετανάστευση που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό έχουν ως αποτέλεσμα την πληθυσμιακή… βουτιά που καταγράφηκε στα πρώτα (προσωρινά) αποτελέσματα της απογραφής του 2021, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ετσι, ο πληθυσμός της χώρας είναι μειωμένος κατά 3,5% σε σχέση με το 2011, με τους κατοίκους της να υπολογίζονται πια σε 10.432.481, εκ των οποίων οι 5.075.249 είναι άνδρες, ενώ οι γυναίκες είναι 281.983 περισσότερες.
Οι τρεις παράγοντες
Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Θάνος Θανόπουλος κατά την παρουσίαση των προσωρινών αποτελεσμάτων της 22ης Απογραφής Πληθυσμού και Κτιρίων, η μείωση των γεννήσεων, η αύξηση των θανάτων αλλά και η μετανάστευση είναι οι τρεις κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό του πληθυσμού. Μάλιστα, για πρώτη φορά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχουμε καταγεγραμμένα δεδομένα για τη μεταναστευτική κινητικότητα από τη χώρα μας προς το εξωτερικό – στοιχεία που όμως θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε δεύτερο χρόνο.
Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη απογραφή στην οποία ο μόνιμος πληθυσμός εμφανίζεται μειωμένος, αφού κατά την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.964.020, ενώ μία δεκαετία αργότερα είχε πέσει στα 10.816.286. Ωστόσο, η μείωση εκείνη ήταν σαφώς μικρότερη από αυτή που παρουσιάζεται μεταξύ των δύο τελευταίων απογραφών.
- Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.432.481 άτομα
Μείωση πληθυσμού καταγράφεται, λοιπόν, στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, με την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου να είναι η μοναδική που πάει… κόντρα στο ρεύμα, καταγράφοντας αύξηση 5% (από 309.015 κατοίκους το 2011 σε 324.542). Μάλιστα, σε τέσσερις περιφέρειες – Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βόρειου και Νότιου Αιγαίου – οι άνδρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες.
Η πρώτη περιφέρεια σε πληθυσμό είναι η Αττική (3.792.469 άτομα), καταγράφοντας μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης (617.360 άτομα) τη μικρότερη μείωση (0,9%), και ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (1.792.069 άτομα και μείωση 4,8%). Μάλιστα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, η μεγαλύτερη μείωση στην Αττική σημειώνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων (6,3%) και ακολουθεί ο Κεντρικός Τομέας (3,2%). Παρ’ όλα αυτά, τρεις περιφερειακές ενότητες, της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής καθώς και του Βόρειου Τομέα, καταγράφουν αύξηση – 2,8%, 2,4% και 1,1% αντίστοιχα. Αυτή η αύξηση, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, σχετίζεται με την εσωτερική μετανάστευση που, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην απογραφή του 2021 έχει παρατηρηθεί δυναμικά.
Εν μέσω πανδημίας
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια ιδιαίτερη απογραφή, η οποία διεξήχθη κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, και παρά την πανδημία του κορωνοϊού η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν ανέστειλε τη διαδικασία, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Θάνο Θανόπουλο, μάλιστα, η απογραφή αυτή αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη ψηφιακή, «με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ενώ ο πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως λόγω της πανδημίας, τη μαζική συμμετοχή».
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ο ίδιος, «η δυνατότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία των απογραφών στη χώρα, διασύνδεσης με διοικητικές πηγές κατέστησε δυνατό τον άμεσο και αξιόπιστο εντοπισμό λαθών, όπως εικονικές καταχωρίσεις, διπλοεγγραφές, διαφυγές, και διασφάλισε την ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της, ενώ το βάθος των στοιχείων που συλλέχθηκαν αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου δομημένου Στατιστικού Μητρώου στη χώρα».
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες που συνεχίζει την παραδοσιακή απογραφή ανά δεκαετία, όταν άλλα κράτη διεξάγουν μικρότερες ετήσιες έρευνες πληθυσμού, με βάση διοικητικά δεδομένα. Προς αυτή την κατεύθυνση, βέβαια, προτίθεται να κινηθεί και η χώρα μας, καθώς από την επόμενη χρονιά, βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού, θα πρέπει να δίνει απογραφικά στοιχεία για τον πληθυσμό και τα χαρακτηριστικά του σε ετήσια βάση. Δεν είναι, λοιπόν, άστοχο να πει κανείς πως η απογραφή του 2021 μπορεί να είναι και η τελευταία… παραδοσιακή.
Latest News
Τέσσερις στους πέντε πολίτες απορρίπτουν τον Μακρόν - Τι δείχνει έρευνα
Για πρώτη φορά από το 2017 η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου πέφτει κάτω από από το 20% - Ανάλογη η απόρριψη και για τον νεοδιορισμένο πρωθυπουργό Μπαϊρού
Δημόσιοι Υπάλληλοι: Έρχεται νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού συστήματος
Παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη
Ένοχος για κακουργήματα αλλα χωρίς ποινή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ
«Απόλυση χωρίς όρους» για τον Τράμπ - Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν αρνήθηκε να καταδικάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο σε ποινή φυλάκισης ή να του επιβάλει πρόστιμο,
Επικήρυξη Μαδούρο από ΗΠΑ με 25 εκατ. - Νέες κυρώσεις σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας
Η επανεκλογή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έχει αφισβητηθεί έντονα από την αντιπολίτευση της χώρας
Υπουργικό Συμβούλιο: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δανεισμού και διαχείρισης δημοσίου χρέους
Τι συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Μητσοτάκης: Έρχεται νόμος για τα κρυπτονομίσματα
Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2025
Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο
Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2025
Γερμανικός Τύπος για Μασκ – Βάιντελ: «Συζήτηση χωρίς αντίλογο»
Από τον «κομμουνιστή Χίτλερ» ως τον αποικισμό του διαστήματος ο Μασκ και η Βάιντελ συνεννοήθηκαν
Νέο πρόβλημα στο μετρό Θεσσαλονίκης
Κατεβασμένα ρολά βλέπουν οι επιβάτες που θέλουν να επιβιβαστούν στο μετρό Θεσσαλονίκης από τον σταθμό του ΟΣΕ.
Τουλάχιστον 10 οι νεκροί στις φονικές πυρκαγιές στο Λος Αντζελες – Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές
Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θανάτων στο Λος Άντζελες θα αυξηθεί