Η διόλου επεμβατική λήψη δείγματος σμήγματος από το δέρμα αποδείχθηκε «αναπάντεχα αποτελεσματική» στη διάγνωση της COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ στη Βρετανία η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports».
Τα νέα ευρήματα ανοίγουν δρόμους προς ένα μη επεμβατικό μέλλον σε ό,τι αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2.
Συγκριτική μελέτη
Οι ερευνητές συνέλεξαν, με την ειδική μπατονέτα που όλοι όσοι έχουν υποβληθεί σε self ή rapid test γνωρίζουν, σμήγμα – μια λιπαρή ουσία που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες – από 83 νοσηλευόμενους ασθενείς ορισμένοι εκ των οποίων διαγνώσθηκαν με COVID-19. Συνέλεξαν επίσης δείγματα αίματος και σάλιου προκειμένου να διεξαγάγουν συγκριτική μελέτη.
Διαβάστε ακόμα: Ο «Κένταυρος» προ των πυλών – Οι φόβοι για το νέο κύμα κορωνοϊού και οι επιπτώσεις στο ΕΣΥ
Αναπάντεχα ακριβή αποτελέσματα
Οπως ανέφερε η καθηγήτρια Μέλανι Μπέιλι, εκ των συγγραφέων της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ «η COVID-19 μάς έχει αποδείξει ότι ο ταχύς διαγνωστικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των κρουσμάτων και την επιτήρηση της πορείας της πανδημίας. Στη μελέτη μας εξερευνήσαμε τη σχέση διαφορετικών σωματικών υγρών καθώς και το ποιες αλλαγές σε μια περιοχή του ανθρώπινου σώματος μπορούν να ‘μιλήσουν’ για τη συνολική υγεία ενός ατόμου. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ενώ το αίμα αποτελεί τον πιο ακριβή τρόπο διαγνωστικού ελέγχου για τον SARS-CoV-2, το σμήγμα του δέρματος δίνει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα – για την ακρίβεια τα αποτελέσματα από τον έλεγχο του σμήγματος του δέρματος ήταν αναπάντεχα ακριβή».
Διαβάστε ακόμα: Πόσο απειλητικό θα είναι το 7ο κύμα της πανδημίας
Ποιο τεστ είχε το μεγαλύτερο σκορ και ποιο το μικρότερο
Εχει φανεί ότι η COVID-19 αλλάζει σημαντικά τη σύσταση των λιπιδίων των σωματικών υγρών όπως το αίμα ή το σμήγμα. Οι ερευνητές μετρώντας τις αλλαγές στα λιπίδια και σε άλλους μεταβολίτες των δειγμάτων παρατήρησαν ότι (με ανώτατο σκορ το 1 το οποίο κρίθηκε ως το πιο ακριβές και ευαίσθητο) το τεστ σε δείγμα αίματος είχε σκορ 0,97. Το τεστ σε σμήγμα δέρματος είχε σκορ 0,88 και το τεστ σάλιου ερχόταν τελευταίο με σκορ 0,80.
«Ολόσωμος άτλας» της νόσου
Ο Ματ Σπικ, εκ των συγγραφέων της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ σχολίασε ότι «η έρευνά μας μαρτυρεί πως το σμήγμα του δέρματος αποκρίνεται στις αλλαγές που προκαλούνται στο ανοσοποιητικό σύστημα στους ασθενείς με COVID-19. Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι η λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 μπορεί να αλλάξει τη φυσική ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού σε ό,τι αφορά πλήθος βιολογικών συστημάτων του, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος, του γαστρεντερικού συστήματος και άλλων. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να ταυτοποιήσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τη λοίμωξη παρέχοντάς μας έναν ‘ολόσωμο άτλαντα’της νόσου».
Διαβάστε ακόμα: Γιατί είναι αναπόφευκτη μια νέα πανδημία
Υπόσχεση για ένα μη επεμβατικό διαγνωστικό τεστ
Από την πλευρά της η Ντέμπρα Σκιν, καθηγήτρια Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ που επίσης ήταν μεταξύ των συγγραφέων της νέας μελέτης ανέφερε ότι «η έρευνά μας που αφορούσε την ανάλυση των μεταβολιτών σε τρία σωματικά υγρά (ορός αίματος, σάλιο, σμήγμα) είναι υποσχόμενη σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των ατόμων που είναι θετικά στην COVID-19 από εκείνα που είναι αρνητικά. Η υπόσχεση για ένα μη επεμβατικό τεστ για την COVID-19 μπορεί να προσφέρει χαρά σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας».
Latest News
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ
Charlie Hebdo: «Παραμένουμε απτόητοι»
Δέκα χρόνια μετά την φονική τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, το γαλλικό σατιρικό περιοδικό διοργάνωσε διαγωνισμό γελοιογραφίας. Το θέμα της: ο Θεός και η χριστιανική θρησκεία.
Στην αντεπίθεση οι ασφαλιστικές για τα ασφάλιστρα υγείας – Ζητούν τιμοκατάλογο και είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία
Μετά τις αποκαλύψεις του ΟΤ για τα ασφάλιστρα υγείας, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ζητά μέτρα για το άνοιγμα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά νοσοκομεία
Νέα εξαγγελία Μαρινάκη για παρέμβαση στα ασφάλιστρα υγείας – Νομοθετική πρόταση φέρνει το ΠΑΣΟΚ
Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και ο ρόλος funds και ιδιωτικών νοσοκομείων που αποκάλυψε ο ΟΤ, πυροδοτούν πολιτική αντιπαράθεση
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα του ΕΟΠΥΥ - Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι
Με ειδικό κωδικό στο κινητό τηλέφωνο η έκδοση και εκτέλεση γνωματεύσεων στο νέο σύστημα από τον ΕΟΠΥΥ
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.