Την πρώτη θέση στη ζήτηση καταλυμάτων τύπου Airbnb καταλαμβάνει η Ελλάδα κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 26,5% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDNA, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο ζήτησης πανευρωπαϊκά, με τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία να ακολουθούν.
Διαβάστε επίσης: Ολική επαναφορά του τουρισμού, «βουλιάζουν» τα νησιά
Ολική επαναφορά
Καθώς τα επίπεδα ζήτησης έχουν επιστρέψει πανευρωπαϊκά στα προ πανδημίας νούμερα, οι διανυκτερεύσεις για το α’ εξάμηνο του έτους κατέγραψαν αύξηση σε ποσοστό 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αντίστοιχη άνοδος κατά 67,5% σημειώθηκε συγκριτικά με το 2021.
Τον Ιούνιο, τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων κατέγραψαν 3,2% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 (+52,9% έναντι 2021), με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στο top 20 με αύξηση 27,2%.
Σε ό,τι αφορά την πληρότητα, η Ελλάδα σημείωσε την τρίτη υψηλότερη αύξηση (+8,4%), με τη ζήτηση να αυξάνεται αντίστοιχα κατά 27,2% σε σχέση με το 2019 και την προσφορά να κινείται ανοδικά κατά 5,1%.
Την ίδια ώρα, με αύξηση 1,3% σε σχέση με το 2021 διαμορφώθηκε η μέση ημερήσια τιμή, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο -1,1% για το γ’ τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με πέρυσι. Η Φινλανδία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση (-24,2%), ακολουθούμενη από το Βέλγιο (-10,5%). Στον αντίποδα, η Δανία κατέγραψε άνοδο 14,9%.
Η πορεία της αγοράς
Όπως σημειώνει στην έκθεσή της η AirDNA, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ μπορεί να ωφελήσει τον κλάδο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στην Ευρώπη, καθώς τα ταξίδια με προορισμό τη Γηραιά Ήπειρο φαίνεται να είναι πιο ελκυστικά για τους διεθνείς ταξιδιώτες, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπόρεσαν να κάνουν διακοπές εξαιτίας της πανδημίας.
Ωστόσο, ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη νομισματική πολιτική, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τον πόλεμο και τον πληθωρισμό ενδέχεται να «απειλήσουν» τις προοπτικές της αγοράς βραχυπρόθεσμων ενοικίων, ενώ το αυξανόμενο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων σε συνδυασμό με τη συμφόρηση στα αεροδρόμια θα μπορούσαν να θεωρηθούν αποτρεπτικά για όσους θέλουν να ταξιδέψουν.
Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τα νούμερα των αφίξεων και των εσόδων προαναγγέλουν την ολική επαναφορά του τουρισμού σε επίπεδα καλύτερα ακόμη και από εκείνα του «χρυσού» 2019.
Ο πήχης ως προς τις ταξιδιωτικές εισπράξεις έχει μπει πλέον στο ορόσημο των 20 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ, κόντρα στο ασταθές περιβάλλον του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της πανδημίας.
Οι προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας βρίσκονται λίγο πιο πίσω στην κούρσα της ζήτησης σε σχέση με τα νησιά, ωστόσο οι επιχειρηματίες του τουρισμού ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων μηνών.
Latest News
Θεοδωρικάκος για ακύρωση Turkaegean: Η κυβέρνηση διαχρονικά προασπίζει το εθνικό συμφέρον
«Θεωρώ ότι η απόφαση είναι ισχυρή και ό,τι έχουμε να κάνουμε σε νομικό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Οικογένεια Χατζηλαζάρου: Μετά το «Τιτάνια» στήνουν νέα πεντάστερη μονάδα στη Ρόδο
Η οικογένεια Χατζηλαζάρου προχωρά σε νέα επένδυση 60 εκατ. ευρώ στο νησί της Ρόδου – Τα οικονομικά μεγέθη και η απόκτηση του «Τιτάνια» στην Αθήνα
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
Πώς θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2025 - Τι αποκαλύπτουν τέσσερις μελέτες
Τουρισμός: Η Ελλάδα συνεχίζει να ανταγωνίζεται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Κροατία
Γιατί οι τουρίστες συρρέουν στο… τοξικότερο νησί στον κόσμο
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport
Ορεινοί προορισμοί: Ξενοδοχεία vs Airbnb – Ποιοι κέρδισαν στις γιορτές
Άσπρη μέρα είδαν οι ορεινοί προορισμοί στις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων – Πώς τα Airbnb έκλεψαν… κίνηση από τα ξενοδοχεία