![Γερμανία: «Πατατράκ» για την Uniper – «Τρέχουν» να διασώσουν τον ενεργειακό κολοσσό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/uniper-1-scaled.jpg)
Το γερμανικό κράτος θα διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ για την διάσωση του ενεργειακού κολοσσού Uniper, με την απόκτηση του 30% του κεφαλαίου του, καθώς απειλείται με πτώχευση λόγω της μείωσης των εξαγωγών του ρωσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε ο γερμανικός όμιλος.
Το σχέδιο διάσωσης θα οδηγήσει «σε δημόσια συμμετοχή της τάξεως του 30%», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος. Η συμμετοχή θα γίνει μέσω της αύξησης του κεφαλαίου κατά 267 εκατομμύρια ευρώ περίπου με την τιμή του 1,70 ευρώ ανά μετοχή.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Κρατική στήριξη ζητά η Uniper
«Κεφαλαιώδους σημασίας»
«Η Uniper είναι μία εταιρεία κεφαλαιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και για την τροφοδοσία των πολιτών σε ενέργεια», εξήγησε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς παρουσιάζοντας τα έκτακτα μέτρα.
Ο όμιλος θα έχει επίσης την ενίσχυση δημοσίου δανείου ύψους «μέχρι 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ» σε μετατρέψιμα ομόλογα που θα μεταβληθούν μακροπρόθεσμα σε μετοχές, σύμφωνα με την Uniper.
Διαβάστε επίσης: Uniper: Tο «πρώτο μεγάλο θύμα» της ενεργειακής κρίσης
Μία επέκταση κατά 9 δισεκατομμύρια ευρώ της επείγουσας πιστωτικής γραμμής θα χορηγηθεί από την δημόσια τράπεζα KfW, σύμφωνα με την εταιρεία.
Ο όμιλος, που έχει περιέλθει σε δυσπραγία λόγω των τιμών του φυσικού αερίου, ζητούσε την βοήθεια του γερμανικού κράτους εδώ και εβδομάδες.
Εκατοντάδες υπηρεσίες του δημοσίου και πάροχοι ενέργειας στην Γερμανία εξαρτώνται για την τροφοδοσία τους από τον όμιλο Uniper.
Οι δεσμεύσεις του Σολτς
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύθηκε προσωπικά για την αποτροπή της πτώχευσης της Uniper, η οποία θα απειλούσε με διάλυση της ενεργειακής αγοράς και με ελλείψεις ενέργειας σε χιλιάδες πελάτες.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το γερμανικό κράτος δεσμεύθηκε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την σύσταση «μηχανισμού που θα επιτρέπει …αύξηση τιμών» για τους πελάτες από την 1η Οκτωβρίου 2022.
Το μέτρο, το οποίο αποτέλεσε αίτημα του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού εδώ και πολλές εβδομάδες, μπορεί να οδηγήσει σε εκτόξευση των λογαριασμών του φυσικού αέριου για τους Γερμανούς καταναλωτές.
Η Uniper, πρώτος εισαγωγέας φυσικού αερίου στην Γερμανία, έχει πληγεί σημαντικά από την μείωση κατά 60% από τα μέσα του Ιουνίου των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom.
Η εταιρεία ήταν ο βασικός πελάτης του ρωσικού ομίλου στην Γερμανία. Στο εξής, για να ανταποκριθεί στους όρους των συμβολαίων της, θα πρέπει να προμηθεύεται φυσικό αέριο στην αγορά spot, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί.
Αποτέλεσμα: η Uniper, που απασχολεί 12.000 εργαζόμενους στον κόσμο, χάνει «δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ημερησίως», σύμφωνα με τον επικεφαλής της.
Για να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση, η εταιρεία άρχισε ήδη από την περασμένη εβδομάδα να χρησιμοποιεί τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο που κανονικά προορίζονταν για τον χειμώνα.
Ο καγκελάριος Σολτς διευκρίνισε ότι τα μέτρα για την διάσωση του ομίλου δεν θα ισχύουν για πάντα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου