
Συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας συνυπέγραψαν η Ρωσία και η Ουκρανία, σε τελετή που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσαν ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στην ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Οι υπουργοί κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν τη συμφωνία χωριστά, αποφεύγοντας προσεκτικά να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να κάνουν χειραψία στην εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.
«Φάρος ελπίδας»
«Σήμερα, υπάρχει ένας φάρος στη Μαύρη Θάλασσα. Ένας φάρος ελπίδας, δυνατότητας και ανακούφισης σε έναν κόσμο που το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Γκουτέρες στην τελετή υπογραφής, καλώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία, την οποία υπέγραψε επίσης η Τουρκία, θα συμβάλει στην αποτροπή του λιμού και θα διευκολύνει τον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων.
Η συμφωνία επιστέγασε δύο μήνες συνομιλιών με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας με στόχο αυτό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αποκάλεσε «πακέτο» που θα αποκαθιστούσε τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών και θα διευκόλυνε τις ρωσικές αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων, παρά τις σκληρές δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
- Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ψύχρανση στις σχέσεις Αθήνας και Κίεβου
Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για σημαντικές ποσότητες εμπορικών εξαγωγών τροφίμων από τρία βασικά ουκρανικά λιμάνια – την Οδησσό, το Τσερνομόρσκ και το Γιούζνι – και ότι ο ΟΗΕ θα δημιουργήσει ένα κέντρο συντονισμού για την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας.
Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης
Η Ρωσία και η Ουκρανία, οι οποίες συγκαταλέγονται στους κορυφαίους εξαγωγείς τροφίμων παγκοσμίως, έστειλαν τους υπουργούς Άμυνας και Υποδομών αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη για την τελετή υπογραφής, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Γκουτέρες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, που παγίδευσε δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε σιλό και καθήλωσε πολλά πλοία, επιδείνωσε τη συμφόρηση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και, μαζί με τις σαρωτικές δυτικές κυρώσεις, προκάλεσε καλπάζοντα πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας σε όλο τον κόσμο.
Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ευθύνη για την επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης, κατηγορώντας αντίθετα τις δυτικές κυρώσεις για την επιβράδυνση των δικών της εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων και την Ουκρανία για την εξόρυξη των προσβάσεων στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Η συμφωνία
Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους την Παρασκευή, δήλωσαν ότι η συμφωνία αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική σε λίγες εβδομάδες.
Η ασφαλής διέλευση μέσα και έξω από τα λιμάνια θα διασφαλιστεί σε αυτό που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε «de facto κατάπαυση του πυρός» για τα πλοία και τις εγκαταστάσεις που καλύπτονται, είπαν, αν και η λέξη «κατάπαυση του πυρός» δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας.
Αν και η Ουκρανία έχει ναρκοθετήσει κοντινές υπεράκτιες περιοχές ως μέρος της άμυνάς της κατά της πεντάμηνης εισβολής της Ρωσίας, οι Ουκρανοί πιλότοι θα καθοδηγούν τα πλοία κατά μήκος ασφαλών διαύλων στα χωρικά της ύδατα, είπαν.
- Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Τα μεγάλα κράτη-πιστωτές δέχονται το μορατόριουμ για την αποπληρωμή των χρεών που ζητά το Κίεβο
Υπό την επίβλεψη ενός κοινού κέντρου συντονισμού με έδρα την Κωνσταντινούπολη, τα πλοία θα διέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα προς τα στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας και θα προωθούνται στις παγκόσμιες αγορές, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.
Η συμφωνία θα ισχύει για 120 ημέρες, αλλά θα είναι ανανεώσιμη και δεν αναμένεται να σταματήσει σύντομα.
«Πρωτοφανές»
«Το γεγονός ότι δύο μέρη σε πόλεμο – και εξακολουθούν να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε πόλεμο – μπόρεσαν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία αυτού του είδους νομίζω ότι αυτό είναι πρωτοφανές», δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ένας άλλος δήλωσε ότι ένα ξεχωριστό σύμφωνο που υπογράφηκε την Παρασκευή θα εξομαλύνει τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων και ότι τα Ηνωμένα Έθνη χαιρέτισαν τις διευκρινίσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι κυρώσεις τους δεν θα ισχύουν για τις αποστολές αυτές.
Για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές ανησυχίες σχετικά με τα πλοία που μεταφέρουν λαθραία όπλα στην Ουκρανία, όλα τα πλοία που επιστρέφουν θα επιθεωρούνται σε τουρκικό λιμάνι από εκπροσώπους όλων των μερών.
Τελικός στόχος της συμφωνίας είναι να αποτραπεί ο λιμός στις φτωχές χώρες, διοχετεύοντας περισσότερο σιτάρι, ηλιέλαιο, λίπασμα και άλλα προϊόντα στις παγκόσμιες αγορές, μεταξύ άλλων για ανθρωπιστικές ανάγκες, εν μέρει σε χαμηλότερες τιμές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη συμφωνία και δήλωσαν ότι επικεντρώνονται στο να καταστήσουν τη Ρωσία υπεύθυνη για την εφαρμογή της.


Latest News

Η Air India θέλει τα Boeing που αρνήθηκε η China Airlines
Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση να μην δέχονται αεροσκάφη Boeing

Δασμοί 3.521% - Σε ποια εισαγόμενα προϊόντα επιβάλλονται οι υψηλοί δασμοί
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το «ντάμπινγκ» τους στην αμερικανική αγορά και επιβάλλουν υψηλους δασμούς

Η γρίπη των πτηνών αυξάνει τις πωλήσεις των φυτικών «αυγών»
H γρίπη των πτηνών με την επακόλουθη ακρίβεια ωθούν τους Αμερικανούς στα «φυτικά αυγά»

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ - Η Roche και το πενταετές επενδυτικό πλάνο
Η επένδυση της Roche θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους