![Λογαριασμοί ρεύματος: Τη Δευτέρα ανακοινώνονται τα νέα τιμολόγια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/ot_deh3-3.png)
Ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να καθοριστούν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του Αυγούστου, που θα ανακοινωθούν την προσεχή Δευτέρα, πραγματοποιούν οι προμηθευτές ενέργειας. Πληροφορίες και εκτιμήσεις από την ενεργειακή αγορά αναφέρουν ότι τα δεδομένα των τιμών του φυσικού αερίου, που είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την τιμή του ηλεκτρικού οδηγούν σε τιμές κοντά στα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας γεγονός που – σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις από την Πολιτεία που αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν άμεσα – επιτρέπει την επίτευξη του στόχου για επιστροφή των τιμών καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου.
Το πλαίσιο
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας:
-Οι παραγωγοί εισπράττουν διοικητικά οριζόμενη τιμή για το ρεύμα που παράγουν, διαφορετική ανά τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, κλπ.). Η τιμή – πλαφόν για τον Ιούλιο είναι 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ για τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές, 208,29 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες, 292 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και 408,47 ευρώ για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου.
-Οι προμηθευτές αγοράζουν το ρεύμα στην τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο που είναι πολύ υψηλότερη από το πλαφόν στους παραγωγούς (π.χ. σήμερα η τιμή Χρηματιστηρίου έκανε ρεκόρ στα 426,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η διαφορά (χρηματιστηριακή τιμή που πληρώνουν οι προμηθευτές μείον το πλαφόν που εισπράττουν οι παραγωγοί) μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές ρεύματος.
-Οι καταναλωτές από τον Αύγουστο και μετά θα πληρώνουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από όλους τους προμηθευτές και θα ισούνται με το τιμολόγιο κάθε εταιρείας μείον την επιδότηση που θα δίνει η Πολιτεία. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές τον Ιούλιο, πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα λειτουργίας της αγοράς και οι πόροι που διέθετε η Πολιτεία ήταν λιγότεροι, ήταν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης ευχέρεια άμεσης αλλαγής προμηθευτή, εφόσον το επιλέξουν.
Διαβάστε επίσης: HEPI: Μειώθηκαν τον Ιούνιο οι τιμές ρεύματος στην Αθήνα
Τα νέα τιμολόγια
Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ορίζεται ότι τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν για όλο τον Αύγουστο θα πρέπει να ανακοινωθούν ως την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιουλίου ενώ στο εξής τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή θα ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε προηγούμενου μήνα (δηλαδή τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου κ.ο.κ.)
Πηγές της ενεργειακής αγοράς ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι τιμές του φυσικού αερίου όπως κυμαίνονται τον Ιούλιο επιτρέπουν τη διαμόρφωση των τιμολογίων ρεύματος κοντά στα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα παρά το γεγονός ότι – όπως οι ίδιοι ανέφεραν – οι προμηθευτές είναι αναγκασμένοι να προσθέτουν στις τιμές ένα «ασφάλιστρο κινδύνου» για να καλυφθούν έναντι ακραίων διακυμάνσεων στις τιμές τον επόμενο μήνα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η έστω και μερική επαναλειτουργία του αγωγού North Stream μπορεί να μην οδήγησε τις τιμές στο επίπεδο που βρίσκονταν τον Ιούνιο (80-100 ευρώ ανά μεγαβατώρα) πριν το κλείσιμο του αγωγού, αλλά εκτόνωσε τις πιέσεις (σήμερα η τιμή κυμαίνεται στα 160 ευρώ ενώ μέσα στον Ιούλιο ξεπέρασε και τα 180) και πάντως επί του παρόντος δεν επιβεβαίωσε τους φόβους για ολική διακοπή της τροφοδοσίας.
Η πλευρά των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών (που έχουν διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης ανάλογα με την κατανάλωση ανά ώρα της ημέρας) αναμένει επίσης την ανακοίνωση των τιμολογίων του ρεύματος προκειμένου να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια που προβλέπουν τώρα οι συμβάσεις τους ή θα πάνε στο νέο πλαίσιο των σταθερών τιμολογίων.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/total-600x342.png)
TotalEnergies: Προτρέπει την Ευρώπη να επιδιώξει συμφωνία για το LNG με τον Τραμπ
Ο CEO της TotalEnergies λέει πως μια μακρά συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ διασφαλίζει την ενεργειακή σταθερότητα
![Φυσικό αέριο: Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές λόγω ανησυχίας για επάρκεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου - Χαμηλό τριετίας για τα αποθέματα
Τα αποθέματα για το φυσικό αέριο βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου, από την ενεργειακή κρίση το 2022
![ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mail-600x401.jpeg)
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ο αιολικός κλάδος γιόρτασε τη νέα χρονιά
Η ΕΛΕΤΑΕΝ έκοψε την Πρωτοχρονίατικη πίτα της την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
![Χώρες της Βαλτικής: «Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία – Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Baltica-2-600x337.jpg)
«Σπάνε» τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία οι Βαλτικές χώρες - Από σήμερα στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν σημερα ότι συγχρόνισαν επιτυχώς τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στο ευρωπαϊκό ηπειρωτικό δίκτυο
![Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/skylakakis1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Το νέο διζωνικό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε πτώση τιμών
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως αυτό που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο είναι να μεταφέρει τη ζήτηση τις ώρες που έχουμε ήλιο
![Λογαριασμοί ρεύματος: Φθηνότερα τα μπλε και από τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_reyma_epid_ΕΧΟ-600x352.png)
Μπλε ή πράσινα τιμολόγια ρεύματος; - Η ανατροπή κόντρα στις επιδοτήσεις [γραφήματα]
Οι λογαριασμοί ρεύματος για τον Φεβρουάριο μετά το crash test ανάμεσα στα μπλε και τα επιδοτούμενα πράσινα τιμολόγια